YÖK Başkanı 'yabancı öğrenci tartışmaları'na nokta koydu: Çifte standart söz konusu değil

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
YÖK Başkanı 'yabancı öğrenci tartışmaları'na nokta koydu: Çifte standart söz konusu değil
Eğitim Haberleri  / HABER MERKEZİ

YÖK Başkanı Erol Özvar, uluslararası öğrenci kabul sürecinde Türk öğrencilerin haklarının korunduğu ve herhangi bir çifte standardın söz konusu olmadığını belirterek, "Uluslararası öğrenci kabul süreçlerinde şeffaf bir sürecin işletilmesine önem veriyoruz. Bu nedenle, 2023 yılı itibarıyla Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı (TR-YÖS) uygulamasını başlattık" dedi.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, gazetemizin gündeme getirdiği, Türkiye’de uluslararası öğrenci hareketliliğine karşı yürütülen kısır tartışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Uluslararası öğrenci kabul süreçlerinde Türk öğrencilerin haklarının korunduğu ve herhangi bir çifte standardın söz konusu olmadığını söyleyen Prof. Dr. Özvar "Uluslararası öğrenci kabul süreçlerinde şeffaf bir sürecin işletilmesine önem veriyoruz. Bu nedenle, 2023 yılı itibarıyla Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı (TR-YÖS) uygulamasını başlattık" dedi.

"Bu sınav, Türkiye’de eğitim almayı düşünen uluslararası öğrencilere yönelik yapılan bir sınav ve Türkçe, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde gerçekleştiriliyor" diyen Özvar, şu ifadeleri kullandı:

"Bu uygulamanın yanı sıra üniversitelerin kendi kabul kriterlerini belirleme konusunda da esneklikler bulunuyor. Çünkü her üniversite kendi akademik programları, kontenjanları ve özel gereksinimleri doğrultusunda uluslararası öğrenci kabulü yapıyor.

Ayrıca, uluslararası öğrenci kontenjanları, genel kontenjanlar yani yerel öğrenciler için ÖSYM tarafından gerçekleştirilen merkezî sınav kapsamındaki kontenjanlardan tamamıyla ayrı tutuluyor. Böylece öğrencilerimizin hak kaybına uğraması söz konusu değil."

198 ÜLKEDEN 300 BİNDEN FAZLA ÖĞRENCİ

Yabancı öğrencilere yönelik yürütülen tartışmanın bir ayağını da ‘belirli bir ülkeden geldikleri’ oluşturuyor. Bu konuya da açıklık getiren YÖK Başkanı Özvar “2023 itibarıyla, 198 ülkeden gelen 300 binden fazla uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapıyoruz. Orta Doğu, Asya, Afrika, Avrupa ve ABD’den gelen öğrenciler bulunuyor” dedi.

İKİ TARAF İÇİN FAYDALI

Uluslararası öğrencilerin yerel öğrencilerle etkileşimde bulunmalarının her iki taraf için de büyük bir fayda sağladığına dikkat çeken Özvar “Son dönemde özellikle dünyada uluslararası öğrencileri gelir kapısı olarak gören ülkelerin aksine Türkiye, uluslararası öğrencileri daha çok yükseköğretim kurumlarındaki kaliteyi artırmada önemli bir unsur olarak ele alıyor. Dil öğrenimi açısından da uluslararası öğrenciler ülkemize geldiklerinde Türkçe öğrenme fırsatı buluyor. Aynı şekilde, yerel öğrencilerimiz de yabancı öğrencilerle iletişim kurarak yabancı dil becerilerini geliştiriyor” ifadelerini kullandı.

ÖĞRENCİ REKABETİ ARTIYOR

Türkiye’de yükseköğretim sisteminin geleceğiyle ilgili öngörülerini de paylaşan Özvar "Ülkeler ve yükseköğretim kurulumları zeki ve başarılı beyinleri ülkelerine çekmek için büyük bir gayret içinde. Uluslararası arenadaki bu rekabet hiç olmadığı kadar artmış durumda. Bu noktada, biz de yükseköğretim kurumlarımızda gerekli düzenlemeleri yaparak ve kendi kültürel kimliğimizi koruyarak çağın gerekliliklerine ayak uydurmalıyız" diye konuştu.

Düzenleyen:  - Eğitim
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...