Cephe hattında kritik saatler: Karabağ'da eller tetikte

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Cephe hattında kritik saatler: Karabağ'da eller tetikte

Dünya Haberleri  / HABER MERKEZİ

Hankendi, Ağdere ve Hocavend’de 10 bini aşkın militan barındıran Ermeniler diğer yandan Zengezur-Zengilan hattına asker konuşlandırıyor.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - Moskova’da verdiği hiçbir sözü tutmayan Ermeniler, Karabağ’a silah, militan ve cephane sevkiyatını olağanüstü artırdı. Karabağ’da işgal sonrası kurulan korsan parlamentonun bugün yapacağı seçimi Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü ihlal olarak gören Bakü yönetimi de harekete geçti.

İşgal altındaki Hankendi, Ağdere ve Hocavend hattını tahkim eden Azerbaycan ordusu, Zengezur-Zengilan hattında yaşanan askerî hareketliliği de yakından izliyor. Fransa ve İran’ın desteklediği Karabağ’daki korsan oluşumun hedefi, istifa eden sözde cumhurbaşkanı Araik Harutyunyan’ın yerine işgalci yapının eski istihbarat başkanı Sambel Şahmeryan’ı seçerek uluslararası tanınma ve yeni statü süreci başlatmak.

DEVLET İÇİNDE DEVLETE İZİN VERMEYİZ

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın "Karabağ, Azerbaycan toprağıdır ve tanımaya hazırız" ifadesini hatırlatan Azerbaycan ordusunun emekli komutanlarından Adalet Verdiyev, Ermenilerin 10 Kasım’da imza attığı maddelerin hiçbirini yerine getirmediğini ifade etti.

"O anlaşma gereği Hankendi başta olmak üzere işgal altındaki şehirler teslim edilecek, silahlı tüm militanlar bölgeyi terk edecek ve Zengezur Koridoru açılacaktı" diyen emekli komutan Verdiyev "Hiçbir ülke kendi topraklarında terör parlamentosu kurdurmaz. Bu devlet içerisinde devlet demektir. Kesinlikle izin vermeyeceğiz. Azerbaycan her açıdan haklı pozisyonunu, adil pozisyonunu Rusya, Avrupa Birliği, ABD ve diğer ülkelere en üst düzeyde anlattı. Bu artık bir egemenlik meselesi" dedi ve bugün yapılacak korsan seçiminin, Karabağ için yeni bir milat olacağını kaydetti.

ZENGEZUR YÖNÜNDEN DE SALDIRACAKLAR

Hankendi, Ağdere ve Hocavend’de 10 bini aşkın militan barındıran Ermeniler diğer yandan Zengezur-Zengilan hattına asker konuşlandırıyor. Özellikle Basarkecer, İsdisu’ndaki askerî hareketliliği yakın izlemeye alan Azerbaycan ordusunun muhtemel operasyonu Aras Nehri aksını da kapsayacak.

Azerbaycanlı Güvenlik Uzmanı Verdiyev, sulh yolu ile açılmayan Zengezur Koridoru ile ilgili de yeni bir durumun ortaya çıktığı ve Ermeni işgalinde kalan kritik 28 kilometrelik alanda statünün değişebileceği görüşünde. Bu durum da Nahçıvan - Zengilan-Karabağ bağlantısı da sağlanmış olacak. Azerbaycan toprağı Karabağ’dan Karakilise, Corus yönünden Nahçıvan’a bağlı Şahbuz’a doğrudan ulaşımın sağlanması 100 yıldır kopuk olan Türk dünyası kara bağlantısının sağlanması anlamına geliyor. 

ANKARA TEYAKKUZDA

Hukuki, müzakereye dayalı tüm yolların kapanması ve tahriklerin savaş boyutuna evrilmesi sonrası Ankara teyakkuza geçti. Bakü-Ankara arasında hava koridoru kurulurken özellikle İHA-SİHA üzerinden geliştirilen operasyon planı revize edildi. Karabağ geneli 40 kilometre derinlik, 90 kilometre uzunluğa sahip cephe hattı ile Zengezur-Zengilan hattında konuşlanacak hava ve kara birliklerinin taksimi yapıldı.

Sıcak noktaya sevkiyatlar devam ediyor. Kara birlikleri özellikle mayınlanan alana karşı özel geçiş yöntemleri üzerinde yoğunlaşırken Ermenilere İran, Fransa ve Hindistan’dan sağlanan füze ve topçu bataryalarına dönük tedbirler alınıyor.

Rusya bu süreçte sessizliğini koruyor. Ermenistan-Azerbaycan anlaşmasının garantörü olan Moskova, Zangezur Koridoru’nu destekleyen ülke konumunu sürdürüyor. Sahanın ısınması ile İran’ın Zengezur yönündeki kendi sınırlarına ağır silah ve yeni birlik gönderdiği görüldü.

Tahran rejimine yakın kaynaklar İran’ın Zengezur’a yapılacak Türk müdahalesine izin vermeyeceği yönünde bilgiler paylaşırken Azerbaycan ordusunun emekli komutanlarından Adalet Verdiyev, İran’ın Karadeniz bağlantısını kaybetmeme ve Türkleri karadan buluşturacak koridorun açılması durumunda Tahran’ın her türden çılgınlığa başvurabileceğini öne sürdü.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...