Kiev geri adım attı, para istedi

Kiev geri adım attı, para istedi
DÜNYA Haberleri

Rusya'nın baskısıyla AB ile ortaklık anlaşmasını askıya alan Ukrayna, anlaşmanın imzalanması için 20 milyar Euro'ya daha ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Ukrayna'da hükümetin, Rusya ile ekonomik ilişkileri güçlendirmek için Avrupa Birliği ile Ortaklık Anlaşması'nı imzalama sürecini geçtiğimiz ay askıya almasından bu yana başkent Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'nda kamp kuran göstericilere polis dün gece müdahale etti. Krizin çözümüne yardımcı olmak için Ukrayna'ya giden Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, önceki akşam iki haftadır göstericilerin kamp kurduğu Bağımsızlık Meydanı'nı ziyaret etti. Ashton, meydandakilerin alkışlarıyla karşılandı. Ukrayna polisi, Ashton'ın meydandan ayrılmasının ardından, gece 02.00 sıralarında göstericilere müdahale etti. Polisin bazı göstericileri gözaltına almaya başlamasının ardından çatışmalar çıktı. Polisin müdahalesine AB ve ABD'den sert tepkiler gelince Kiev yönetimi çark etti. İçişleri Bakanı Vitali Zakharçenko, "Meydana baskın yapılmayacak. Ancak diğer vatandaşların haklarını da gözardı etmeyin" dedi. Polisler de sabah saatlerinde Bağımsızlık Meydanı ve hükümet binalarından çekildi. nbsp;Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov ise, AB liderlerine nbsp;askıya alınan Ortaklık Anlaşması'nın imzalanması için 20 milyar Euro'ya daha ihtiyaç duyduklarını söyledi. Azarov, 17 Aralık'ta Rus yetkililerle yapacakları görüşmelerin gündeminde, Rusya öncülüğündeki Gümrük Birliği'ne katılmanın bulunmadığını söyledi.AB TEMSİLCİSİ ASHTON YANUKOVİÇ'E SİTEM ETTİ

Ukrayna'da dün Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ile görüşen AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, göstericilere karşı güç kullanılmaması çağrısında bulundu. Ashton, "Güvenlik güçlerinin barışçıl halkı meydandan çıkarmak için güç kullanmasından üzüntü duydum" dedi. Avrupa Parlamentosu Liberal Grup Başkanı Guy Verhofstadt ise, "Rusya'nın komşularının anlaşmalarıyla ilgili endişeleri olabilir fakat sabotaj ve şantaj kabul edilemez" diye konuştu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...