20 Kasım Dünya Çocuk Hakları gününde çarpıcı tablo: Çocuklar özellikle katlediliyor
Dünyanın birçok ülkesindeki çocuklar için bugün çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Ancak Gazze’de, böyle bir günün varlığından bile haberi olmayan onlarca çocuk, bugün de İsrail’in saldırısıyla katledilecek
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, çocukları korumak ve hayat şartlarını iyileştirmek için 1989 yılında 20 Kasım’ı “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak ilan etmişti. Dünyanın birçok ülkesindeki çocuklar için etkinlikler düzenlenecek, konuşmalar yapılacak, hediyeler alınacak ve daha iyi bir geleceğe sahip olması için nelerin yapılabileceği anlatılacak. Ancak Gazze’de, böyle bir günün varlığından bile haberi olmayan onlarca çocuk, bugün yine İsrail saldırılarında katledilecek.
HANİ 6 İHLALDEN BİRİYDİ!
Al-Haq isimli insan hakları örgütünün hukuk danışmanı avukat Ahmed Abofoul “İsrail’in Gazze’de sadece 3 hafta içinde öldürdüğü çocuk sayısı, 2019’dan bu yana dünyadaki çatışma bölgelerinde öldürülen yıllık çocuk sayısını aştı” dedi. Abofoul, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin savaş zamanlarında çocuklara yönelik 6 ağır ihlalden bahsettiğine dikkati çekerek “İsrail bu ihlallerden 3’ünü, ‘Çocukların öldürülmesi ve sakat bırakılması, okullara veya hastanelere saldırılar ve çocukların insani yardıma erişiminin engellenmesi’ Gazze’ye yönelik saldırılarında kasıtlı ve sistematik olarak işledi” diye konuştu.
Silahlı kuvvetler ve silahlı grupların, uluslararası insancıl hukuk uyarınca, çatışma dönemlerinde savunmasız durumda olan çocuklar başta olmak üzere sivilleri koruyucu tedbirler almakla yükümlü olduğunu vurgulayan Abofoul “Sivil altyapı, özellikle de hastaneler, uluslararası insancıl hukukta özel koruma statüsüne sahip. İşgalci İsrail ordusu henüz bu korunan yerlerin bu özel korumayı kaybettiğine dair ciddi veya ikna edici deliller sunmadı” ifadesini kullandı.
“İNSANLIK SUÇU”
Abofoul, eldeki tüm verilerin İsrail’in çocuk ve kadınları kasıtlı olarak hedef aldığına işaret ettiğinin altını çizerek, şunları dile getirdi: İsrail’in çoğu kadın ve çocuk olmak üzere korunan sivilleri, hastaneleri, ambulansları, BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) okullarını, fırınları, UNRWA gıda depoları ve su rezervlerini sistematik olarak hedef alması, insanların Gazze Şeridi’ni terk etmesi için kasıtlı aç bırakma politikasına işaret ediyor. Bunlar aç bırakma, zorla yerinden etme, etnik temizlik ve işkence de dâhil olmak üzere bir dizi savaş suçu ve insanlığa karşı suçtur. Bu, gözlerimizin önünde gelişen ve sık sık ciddi soykırım belirtileri gösteren bir başka Nekbe.