Tıpta büyük ilerleme: Kalp hastalıklarının tedavisi bulundu
Genler üzerinde oynanarak kolesterol ve yüksek tansiyon düşürülüyor, böylece kalp hastalıkları için en büyük risk faktörleri ortadan kaldırılıyor.
M. EMİN ARVAS'IN HABERİ - Bilim dünyası kalp hastalıklarının tedavisini bulmaya çok yaklaştı. ABD’nin Philadelphia şehrinde dolu dolu üç gün süren geleneksel kardiyovasküler tıp konferansında dünyadaki milyonlarca kalp hastasını sevindirecek birçok buluş açıklandı.
Bunlardan en ümit verici olanı ise “DNA’nın yeniden yazılması” olarak adlandırılan buluştu. Genler üzerinde oynanarak yapılan bu tedavi, vücudun zararlı kolesterol üretimini durduruyor ve yüksek tansiyonu düşürüyor. Bunlar, kalp krizi ve felç için iki önemli risk faktörü. Yan etkiler konusundaki belirsizlikler sebebiyle bu tedavi, en ciddi hastalıkları olan ve acil ihtiyaçları olan kişilere uygulanacak. Tedavi başarılı olursa milyonlarca kişinin kalp hastalığı riskini azaltmak için her gün aldıkları statinler ve kan sulandırıcı tabletler geçmişte kalacak. Los Angeles’te yaşayan ve tedaviyi geliştiren ekipte yer alan kardiyolog Profesör Karol Watson “Tedavimiz devrim mahiyetinde. Tamamen yeni terapötik stratejiler, yeni moleküller ve yeni mekanizmalarla keşfedilmemiş alanlara girdik. Bu, birkaç yıl öncesine kadar yalnızca hayalini kurabileceğimiz bir şeydi” dedi. İngiliz Kalp Vakfından üst düzey kardiyoloji araştırmacısı Profesör Tim Chico da bulgularla ilgili şöyle konuştu: Bu yeni yaklaşımlar, hayatın ilerleyen dönemlerinde kardiyovasküler hastalıkları yönetmek yerine, yeterince erken uygulandığında onları iyileştirme imkânı sunuyor.