Çinlilerin komşu çıkarması!

Çinlilerin komşu çıkarması!

DÜNYA Haberleri

Financial Times (FT) gazetesi Yunanistan ile Çin arasında büyük çaplı devlet anlaşmalarının imzalanabileceğini yazdı.

Kerin Hope imzalı haberde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Ağustos ayında Rodos adasına gerçekleştirdiği bir günlük gayri resmi ziyaret çerçevesinde Yunanistan Cumhurbaşkanı Papulyas ve Başbakan Samaras'ın Atina'dan adaya gittiklerine dikkat çekiyor.


Xi Jinping'in Yunanistan'ın çabalarından övgüyle bahsettiği ve Çin'in Güney Avrupa'ya ana açılış kapısı olarak Yunanistan'ı gördüğünü hatırlatan FT, Çin Devlet Başkanı'nın "iki ülke arasında tamamlanmış stratejik işbirliğinden" bahsettiğini ifade etti.


Kurtarma planı çerçevesinde Yunanistan'da özelleştirilmesi gereken altyapıları ve Yunanistan'ı mevcut aşamada yeniden değerlendiren Çin'in ülkeyi havadan ve denizden Avrupa'ya daha fazla yayılma emellerine uygun gördüğü belirtiliyor.


Adının gizli kalmasını isteyen Çinli danışman FT'ye yaptığı açıklamada "Direkt yatırımlar ve yenilikçi faaliyetlerde İtalya ve İspanya'dan sonra biz geliyoruz. Çin devlet şirketleri Yunanistan'a büyük ilgi gösteriyor. Uzun vadeli ve siyasi odaklı bir yaklaşımdan söz edebiliriz" şeklinde konuştu.


Atina Uluslararası Havaalanı özelleştirmesi ihalesini kazanan şirketler konsorsiyumu arasında Hong Kong merkezli Friedman Pacific Asset Management fonu ile Shenzhen International Airport Group yer alırken, Yunanistan Ulaştırma Bakanlığı Çin devlet şirketi Construction Engineering Corporation'dan Girit'te maliyeti 800 milyon euro'yu bulacak yeni bir havaalanı inşa etmesini ve bu havaalanını idare etmesini bekliyor. Bununla birlikte tersane sektöründe faaliyet gösteren yine Çin devlet şirketi Fujian Shipbuilding Yunanistan'daki Elefsina tersaneleri ile ilgileniyor.


FT'nin haberinde denizcilik sektörünün Yunanistan'ın kozları arasında yer aldığı vurgulanırken, Yunan gemilerinin Çin'in stratejik ithalat ürünleri olan ham petrol, kömür ve demir gibi malların yüzde 60'ını taşıdığını, bunun karşılığında da Yunanlıların Çin'de gemi ürettiğini kaydediyor. Çinli Cosco Şirketi'nin Yunanistan'ın Pire Limanı'na yaptığı yatırım ise şu anda zirvedeki yatırımlar arasında yer alırken, bu yatırımın Sony ve Hawei gibi devleri de limana getirdiğine dikkat çekiliyor. Çinli özel yatırımcılar konusunda ise Çin turizmini yaymayı planlayan özel Fosun şirketinin Yunanistan'da faaliyet gösterdiği belirtiliyor. Fosun'un Yunanlı Folli Follie şirketine hissedar olduğu ve eski havaalanın geliştirilmesi projesinde de yer aldığı vurgulanıyor.


Yunanistan'a giden Çinli turist sayısında da önemli artış yaşandığının altını çizen FT, turistik kalkınmadaki en büyük engelin ise Pekin ve Şangay'dan Atina'ya direkt hava seferlerinin olmayışını gösteriyor. Bu bağlantının kurulmasıyla birlikte turizm piyasasında da patlama yaşanmasının beklendiğine dikkat çekiliyor. nbsp;


Kaynak: Azınlıkça

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...