Van'ın Karadenizlileri

Düzenleyen:
Van'ın Karadenizlileri

YAŞAM Haberleri

Karadeniz’den 51 yıl önce Van’a göç eden aileler, kurdukları iki köyde yarım asırdır kendilerine has kültürle, huzur içerisinde yaşıyor.

Trabzon’un Çaykara ilçesinde1965’te yaşanan heyelan yüzünden, yaşadıkları topraklardan Van’a göç eden Karadenizli ailelere, yarım asırdır yerleştikleri Doğu, ikinci memleket oldu. Dönerdere köyünde hayatlarını sürdüren vatandaşlar, aradan geçen zaman içerisinde yöre halkıyla evlilikler yaparak, akrabalık bağı da kurdu. 300 nüfuslu 75 haneli köyde, tarım ve hayvancılıkla uğraşarak geçimlerini sağlayan vatandaşlar, kooperatif kurarak, Karadeniz insanının çalışkanlığını burada da gözler önüne seriyor. Bölgelerine has kültürden kopmadan gelenek ve göreneklerini de doğuya taşıyan vatandaşlar, memleket hasretlerini bazen Karadeniz’e giderek giderdiklerini dile getiriyor. Köy sakinlerinden Abdullah Zengin, Van’da doğup büyüdüğünü kaydederek, burada iki Karadeniz köyünün olmasının bölge kültürüne renk kattığını ifade etti. Zengin, dedelerinin geldiği ilk dönemde uyum konusunda sıkıntılar yaşadıklarını fakat kısa zamanda bölge kültürüne adapte olduklarını anlattı. Bölgede huzur içinde yaşadıklarını vurgulayan Ayhan Özbek de “Buraya çok alıştık. Biraz rakımı yüksek olduğu için etkileniyoruz ama bu durum çok problem olmuyor. Çevredeki köylerin düğünlerine katılıyoruz. Birlikte güzel vakit geçiriyoruz. Barış ve kardeşlik ortamının oluşturulması insanın elindedir. Biz de bunu sağlamaya çalıştık.” dedi. Salih İnci de kendi kültürlerinden kopmadıklarını ve ülkenin her yerinin vatan toprağı olduğunu kaydederek, “Çevre köylerle çok iyi diyaloglarımız var. Kız alıp verdik, akraba olduk. Diğer kültürlerle kaynaşarak güzel bir ortam oluşturduk. Çocuklarımız burada doğup büyüdüler. Burada yaşamaktan çok memnunuz.” ifadelerini kullandı. Dönerdere Köyü Tarımsal Destek Kooperatifi Başkanı Turgay Özbek de köyde süt ürünleri ürettiklerini anlatarak, Kırsal Kalkınma Programı kapsamında kurulan te-sislerin köy halkının geçim kapısı haline geldiğini anlattı. Köyde elde edilen ürünlerin markalaşması için çalışma yürüttüklerini ifade eden Özbek, Karadeniz insanının özündeki çalışkanlığı bölgeye taşıdıklarını aktardı.

Köyde görev yapan Çorumlu sınıf öğretmeni Yeşim Öztürk, atandığı Dönerdere’de Karadenizlilerin yaşadığını öğrenince çok şaşırdığını anlattı.

“Karadeniz’den yine ülkenin doğusundaki Karadeniz köyüne atandım” diyen Öztürk, “İki yıl önce atandığımda burada bir Karadeniz köyü olduğunu öğrendim. Önce çok şaşırdım ama gelince çok iyi karşılandık. Zaman zaman köydeki evlerde misafir ediliyoruz. Bu sebeple burada görev yapmaktan da çok memnunuz.” dedi. VAN AA

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...