Uzak Doğu’da bir İslam beldesi Moro Adası

Düzenleyen:
Uzak Doğu’da bir İslam beldesi Moro Adası

YAŞAM Haberleri

Filipinler’deki 7 bin adadan biri olan Mindanao (Moro), toprakları elinden alınarak ülkenin güneyine doğru sürülen Müslümanların elinde kalan son kara parçası. Adanın bazı köylerinde bugün bile Osmanlı halifesi adına hutbe okutuluyor. Müslümanların sıkıntılarıyla yakından ilgilenen II. Abdülhamid Han, hâlâ gönüllerde...

Güney Doğu Asya’nın önemli ülkelerinden Filipinler; tropikal adaları, beyaz kumsalları, yüzlerce yıllık pirinç tarlaları, zengin su altı çeşitliliği, aktif volkanları ve kalabalık metropolleriyle âdeta yüzen bir cennet. Ülke, 7 bin adadan oluşuyor. Onlardan biri olan Mindanao Adası, İslam beldesi... 117 bin kilometrekare alana sahip. Filipinler’in üçte birinden fazlasını teşkil ediyor. Hristiyanlardan daha eski bir tarihe sahipler ve 13 yerli kabileden meydana geliyorlar.
Moro Müslümanları pek çok Afrika ve Orta Doğu halkı ile benzer bir kaderi paylaşıyor. Yüzyıllar boyunca sömürgeci İspanyollar ve Amerikalılara karşı mücadele ettiler. Onları vatanlarından kovmaya çalıştılar. XX. yüzyıla kadar kendi bağımsız devletlerinde yaşadılar. Bugün nüfusları yaklaşık 10 milyon. Müslümanların en yoğun yaşadığı vilayetler Maguindanao, Lanao del Sur ve Sulu. 
Mindanao Adası, Müslümanlar için tarihî bir öneme sahip. Öyle ki, adanın bazı köylerinde hâlâ Osmanlı halifesi adına hutbe okutuluyor. Padişahlığı döneminde Müslümanların meseleleriyle yakından ilgilenen, ihtiyaç duyulan bölgelere hoca gönderen II. Abdülhamid Han, Moroluların gönlünde yer etmiş bir şahsiyet.
Mindanao, toprakları elinden alınarak ülkenin güneyine sürülen Müslümanların elinde kalan son kara parçası. Adadaki çok sayıda cami ile yakınında bulunan medresede vakit ve cuma namazları kılınırken, çocuklara din eğitimi veriliyor. 
Tabii kaynak açısından ada zengin. Demir, kurşun, çinko, krom gibi madenler bulunuyor. Halkın geçim kaynağı tarım ve hayvancılık.
Seksenin üzerinde yerel dil konuşuluyor. Dilde birlik sağlanabilmesi amacıyla resmî dil İngilizce. 
Uzak Doğu’da bir İslam beldesi Moro Adası
NOTLAR...
- Adanın tabii kaynaklarını, tarım arazilerini, maden yataklarını ve geniş ormanlarını başkaları sömürüyor. Bu yüzden pek çok insan yoksulluk, mahrumiyet ve güvensizlik içinde. 
- Bölge halkı için tarım ve hayvancılığın yanı sıra el sanatları, özellikle hasır yapımı ve oymacılık da ekonomik olarak önemli gelir kapıları arasında.
- Mindanao, 1946’da ABD sömürge yönetimi tarafından Hıristiyan Filipinler idaresine bırakıldı. Böylece Müslümanlar bağımsızlığını kaybetti.
- 40 yılı aşkın süre Filipinler Devleti ile Morolu Müslümanlar arasında devam eden çatışmalarda 120 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 2 milyon kişi mülteci durumuna düştü. 

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...