Sıcak hava onların yüzünü güldürüyor

Düzenleyen:
Sıcak hava onların yüzünü güldürüyor

YAŞAM Haberleri

Gaziantep'te her gün milyonlarca sebze oyularak, kurutulmak için çatı olarak adlandırılan sırıklarda güneşe bırakılıyor.

Osmanlı mutfağının vazgeçilmezi olan kurutmalık sebzeler yüzyıllardır Türk mutfağındaki yerini hiç kaybetmiyor. Özellikle kışın tüketilmek için sadece evlerde üretilen kurutmalıklar son yıllarda toplu hâlde üretilip dünya pazarına sunulmaya başladı. Kurutmalığın merkezlerinden olan Gaziantep'te her gün milyonlarca sebze oyularak çatı olarak adlandırılan sırıklarda güneşe bırakılıyor. 
Aralarında patlıcan, biber, kabak gibi sebzelerin bulunduğu kurutmalıklar yüzlerce kişi için geçim kaynağı da oluyor. Bu iş için en az 40 derece ısı gerekirken, Gaziantep’teki aşırı sıcaklar kurutmalık işi yapanları mutlu ediyor. Güneşe bırakılan kurutmalıklar bir ile iki hafta sonra toplanıp Adana, Mersin ve İstanbul’dan gelen tüccarlara satılıyor. Genç kızlar ve kadınların oyduğu sebzeler, 50’şerli olarak iplere geçiriliyor. Araçlarla çatı denen arazilere götürülen oyulmuş sebzeler, genç kızlar tarafından dikkatli bir şekilde sırıklara bağlanıyor. Kuruduktan sonra ise çürükleri ayrılıyor ve ambalajlanıyor. Kurutmalık işiyle uğraşan Tahir Kılıç kazançlarının güneşe bağlı olduğunu belirterek “Biz aman güneş gitmesin biraz daha dursun ki daha çok kazanalım diyoruz. Makinelerde yapıldı fakat aynı doğallık çıkmadı” dedi. Sebzelerin kurutmak için çıkartıldığı arazide de renk cümbüşü oluşuyor. 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...