Saçmalama diyorlarsa yolunuz doğru

Saçmalama diyorlarsa yolunuz doğru

YAŞAM Haberleri

Türkiye’nin dünyadaki gururu olan Dağdeviren, büyük fikirlerin başkalarına çılgınca ve hatta saçma gelenlerden çıktığını söylüyor...

CANAN ERASLAN

Türkiye’nin bilim dünyasındaki genç yeteneklerinden biri Canan Dağdeviren... Dünyanın en iyi üniversitelerinden ikisinde birden aynı anda proje yürütebilen ayrıcalıklı insanlardan biri. Massachusetts Teknoloji Ensitisü’nün (MIT) Koch Laboratuvarında çalışıyor ve Harvard Üniversitesi’nde genç akademi üyeliği var. Kendisi geçtiğimiz yıl ‘sindirilebilir sensör’ diye bir buluşa imza atmıştı. Sindirebilir sensör hap gibi alınıp mideye yerleşiyor, özellikle mide rahatsızlıkları ve obezite tedavilerinde doktor ve hastanın işini kolaylaştırıyor. Neyse, konumuz bu değil. Dağdeviren, hayatın her alanında başarı için her yaşta yeniliğe açık olanlara ve özellikle gençlere bazı tavsiyelerde bulunuyor.

Hayal gücü
Bazen bir laboratuvarda, kocaman gözlükler, beyaz önlükle hiç tanımadığınız insanlar için çalışabilirsiniz ve hiç kimse sizi buna zorlamazken. Benim yaptığım da bu. Hiç tanımadığım insanlar için bir fayda oluşturabilmek, onların hayallerinde olabilmek... Müthiş bir duygu. O nedenle herkes hayal kurarken aynı zamanda düşünsün; ben de yapabilir miyim? Cevabınız evetse harika bir yoldasınız demektir. Dünyanın en iyi aşçısı da olabilirsiniz, en iyi fizikçisi de. En iyi dikiş ustası, en iyi ressam, çini ustası.
Yaptığınız işin en iyisini yaparsanız, sizden mutlusu olamaz. Hayat, başkalarının fikirlerini takip için çok kısa. Kendi hayallerinizin peşinden koşun siz.

Çok soru sorun
Merak ettiğiniz her şeyi sorun. Soru sormak, küçülen dünyamızı genişletir.

Paylaşın
Sevginizi, bilginizi ve başarılarınızı paylaşmaktan asla çekinmeyin. Eğer siz başarılarınızı paylaşırsanız karşınızdaki insanlar da bundan etkilenecek ve onlarda çalışmaya başlayacaktır.

Farklı insanlar
Eğer sizden farklı görüşlere sahip insanlarla bağlantı kurmaya çalışırsanız, bu durum beyninizin gelişmesini sağlayacaktır. Özellikle çocuklar ve yaşlılarla sohbet edin. Çok şey öğreneceksiniz.

Çılgınlık, saçmalık
Aslında en yeni ve inovatif şeyler, başkalarına ‘çılgınca’ ve ‘saçma’ gelen şeylerdir. O yüzden saçma ve çılgın olmaktan asla korkmayın. Bilakis öyle olmaya çalışın. Ama sadece kelimede değil öz’de olmaya çalışın.

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...