Ormanlar öğlen yanıyor

Düzenleyen:
Ormanlar öğlen yanıyor

YAŞAM Haberleri

Etrafa atılan yanıcı maddeler sıcaklığın en üst seviyeye çıktığı 14.00’da ciğerlerimize bıçak gibi saplanıyor. Yangınlara yüzde 84 etki eden ihmal yüzünden geçen yıl 8 bin 422 hektar kül oldu

Damla Peker ANKARA
İzmir, Çanakkale, Anamur ve Alanya’da meydana gelen orman yangınları Türkiye’nin ciğerlerini yakarken; son 10 yılda çıkan yangınların sebepleri “Hâlâ akıllanmadık” dedirtiyor. Yangınların yüzde 13’ü yıldırım gibi tabii afetlerden, yüzde 3’ü kasıtlı çıkıyor. Yüzde 84’ü ise ihmal ve dikkatsizlikten. 2006-2015 yıllarına bakıldığında ortalama 2 bin 330 orman yangını gerçekleşirken; bu yangınlardan dolayı 8 bin 903 hektar alan kül oldu. Geçen yıl ise 2 bin 435 orman yangını olurken; toplamda 8 bin 422 hektar alan yandı. 1880’den sonra her ay sıcaklık rekorlarının kırıldığı 2016 yılında çıkan yangınların nedeninin ise aşırı sıcaktan olduğu öğrenildi. Yangın tehlikesinin üst seviyede olduğu saat aralıkları 11.00 ile 18.00 iken, saat 14.00’da en yüksek düzeyde olduğu tespit edildi. Bu saatler arasında yükselen güneşlenmenin etkisiyle etrafa atılan yanıcı maddelerin ısınması, rüzgârın özellikle saat 14.00’da etkili esmesi yangın tehlikesini artırıyor. Bakanlık, orman yangını ile mücadelede yangın riskinin yüksek olduğu bölgelerde büyük yangınların çıkmasını engelleyici tedbirleri artırdı. “Karşı ateş” uygulamasını hayata geçirdi. Geçen yılki Adrasan yangınında bu tekniği kullanarak otellerin, yerleşim yerlerinin ve binlerce hektar ormanın yanmasını engelleyen Bakanlık, su atarak, arazöz ve dozer kullanarak yangının hızına yetişemediği yerlerde bu uygulamayı tercih ediyor.    

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...