Mutluluk küçük bir iyiliğe bağlı

Düzenleyen:
Mutluluk küçük bir iyiliğe bağlı

YAŞAM Haberleri

Mutluluğun anlamı kişiye bağlı. Para, sağlık, sevdiklerinin yanında olması ile başlar ve uzar gider mutluluğun sebepleri. Fakat herkes için ortak bir yol da var: İyilik...

CANAN ERASLAN

Mutluluk... Aslında herkes için amaç gibi görünse de küçük           küçük anlardan ibarettir mutluluk. Bir çiçeğin rengini görüp çok sevdiğinizde yaşadığınız şey aslında sevinçten daha önemli bir şeydir; mutluluktur. Çok sevdiğiniz biriyle yaşadığınız bir andır belki de... O anı her hatırladığınızda içinizde duyduğunuz sevinç mutluluktur. “Çaresi yok” diye düşündüğünüz bir rahatsızlıktan kurtulmak, “battım” dediğinizde önünüzde açılan bir kapı, “acıdan kahroluyorum” dediğinizde bir çocuğun gülümsemesi mutlu eder belki de. Duyan kulak, gören göz, tutan el ve ayaktır bazıları için mutluluk. Belki de zenginlik ama ne kadar zenginlik? İhtiyaçları karşılayacak kadar mı, aklınıza eseni hemen alacak kadar mı? Para hesabı yapmayacak, katlar, yatlar, dünya turları falan mı? Peki bunları yapabilecek imkânı olduğu hâlde yerinden dahi kıpırdayamayanları düşündüğünüzde hissettiğiniz şey ne?
Yani, başta dediğim gibi, mutluluk herkes için başka şey ifade ediyor olsa da, aslında herkesi ‘mutlaka’ mutlu edecek bir şey var. Adı iyilik... Yaptığınızda size küçük gelse de, karşınızdakini dünyanın o anda en mutlu insanı yapabilen, karşınızdaki mutlu olduğunda sizi de havalara uçurabilecek hareketin adıdır mutluluk...
Ünlü düşünürler diyor ki; iyilik bumerang etkisi yapar... Yani size daha büyük bir hızla geri gelir. İyilik dediysek, öyle büyük şeyler de değil aslında. Susuzluktan nefes nefese kalmış birine bir bardak su vermek, sokak hayvanları için dışarı bir kap su koymak belki de...
Hiç düşündünüz mü, sizin yüzüne bakmadığınız bir ayakkabının, bir yoksulun en kıymetlisi olabileceğini? Ömründe hiç yeni giysisi olmamış bir çocuğun, yeni bir giysi paketi açarken hissedeceği mutluluğu düşünebiliyor musunuz?
Evet, onlar çok mutlu olacak elbette ama psikologlar diyor ki, “İyilik asıl, yapanı mutlu eder. İnsanları mutlu ettikçe siz de mutlulukla dolacaksınız. Hele de bunu sadece siz bilirseniz, hazzı doyumsuzdur...”

Kötüleri de iyilikle yenin

Çok güzel atasözlerimiz var. “Bir elin verdiğini diğeri görmesin” der mesela birinde. İyiliğin gizli yapılması gerektiğini anlatır. “Taş atana aş atın” diyen atasözümüz de, kötülük karşısında yaptığınız iyilik, kötülük yapanı yenmenin en iyi yolu olduğunu anlatır. “Kahraman olmak için bir ana ihtiyaç var ama iyi insan olmak için bir ömür gerek” sözü de, iyiliğin içten gelen, bir karakter olduğunu anlatır.

 

İyilik çok bulaşıcıdır

Hazırlanmaksızın, rastgele yapılan bir iyilik, o kadar hızlı yayılır ki inanamazsınız. “İyilik ve cömertlik bulaşıcıdır” diyor bir başkası. “İhtiyaç fazlasını vermek kolaydır, önemli olan ihtiyacınız olanı paylaşmaktır” ise, dinimizde iyi insan olmanın gereklerinden biri olarak sayılır. Araştırmalar ise ‘verme’ eyleminin karşımızdakine olduğu kadar bize de iyi olduğunu gösteriyor. Bunun adı ister hediye olsun, ister yardım. Mutlaka büyük, kocaman bir iyilik zinciri oluşturuyor ve görende iyilik yapma isteğini büyütüyor.

 

Askıdaki hayır

Belki gazetelerde okumuşsunuzdur. Bir kadın kullanmadığı giysilerini yıkamış, ütülemiş, askılara asarak sitesinin duvarına sıralamış. Onları ihtiyacı olanlar aldı muhakkak mutlulukla. O kadına da iyiliğin verdiği mutluluk kaldı. Son yıllarda yayılan ‘askıda ekmek’, ‘askıda simit’, ‘askıda döner’, ‘askıda pide’ gibi yardımlaşma yolları da bunun gibi. Alan el, veren eli bilmiyor ve ikisi de mutlu oluyor.

Birkaç fikir ister misiniz?

¥ Yüzünde acı gördüğünüz yaşlı birine yaklaşıp birkaç cümle konuşmak... Belki de elinden tutmanız dahi büyük bir yardım olacaktır.
¥ Ağırlıktan yürüyemeyen birinin tek bir poşetini almak, kapısını açmak bile büyük bir iyilik olabilir.
¥ Yazın susuz, kışın aç olan sokak hayvanlarına bir kap su, yemek verebilirsiniz.
¥ Bazı ekiplerin yaptığı yardım çağrılarına katılmak çok kolay.
¥ Sokakta yaşayan insanlara bir battaniye, bir mont verebilirsiniz.
¥ Yıllardır hiç giymediğiniz giysiler vardır mutlaka. Onları bağışlayabilirsiniz. Muhtarlar, belediyeler bu işe severek aracılık ediyor. 
¥ Yanınıza gelip ‘açım’ diyen çocuğa onu kimin yaptırdığını bilemezsiniz ama ona bir kap yemek ısmarlayabilirsiniz.
¥ Mutsuz market kasiyerine gülümsemek bile bir iyilik olabilir.

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...