Mekke'de Arafat heyecanı

Düzenleyen:
Mekke'de Arafat heyecanı
YAŞAM Haberleri

Kutsal topraklardaki milyonlarca hacı adayı, bugün Arafat’ta vakfeye duracak. Her sene 3 milyon civarında olan hacı adayı sayısı sıkı tedbirler neticesinde bir buçuk milyona kadar geriledi.

Abdulhakim ARVAS

Haccın farzı üçtür. İhrama girmek, Arafat’ta vakfeye durmak ve ziyaret tavafı... Hacı adayları da Arefe günü (Zilhicce’nin 9’u) Arafat meydanında olmak zorundadır. Peygamber Efendimizin “Hac Arafat’tır” sözü ile önemine işaret ettiği, haccın üç farzından en önemlisi olan Arafat vakfesi için yeniden ihrama giren hacı adayları dün öğleden itibaren Arafat’a çıktı. Âdeta Arasat’ın provası olan Arafat’ta günahlardan arınıp anasından doğduğu ilk günkü gibi olmak için sabaha kadar çadırlarda namaz kılan ve dua eden müminler vakitlerini bir an olsun boş geçirmiyor. 

Hacı adayları, bugün öğle ile ikindi namazlarını kıldıktan sonra Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in yapacağı duayla vakfeye duracak. Ardından güneşin batışıyla Müzdelife’ye hareket edecek olan milyonlarca hacı adayı, hac farizasını taş, baş, traş tertibine göre ifa edecek. Müzdelife’den 70 adet taş toplayacak olan hacı adayları, gecenin bir kısmını burada geçirip Müzdelife Vakfesine duracak. Gece yarısından itibaren de Mina’da Cemerat denilen şeytan taşlama noktasına ulaşacak. Bu bağlamda Mina’da asfalt yolların bakımı, tretuvarların düzenlenmesi, raylı sistem kontrolleri ve Cemerat’a giden tünellerdeki yürüyen aksamların kontrolü büyük bir titizlikle yapılarak hizmete hazır hale getirildi. İlk gün sadece büyük şeytana 7 adet taş atacak olan hacı adayları kurbanlarının kesilmesiyle birlikte ziyaret tavafı ve sa’y yaptıktan sonra hacı olmanın mutluluğunu yaşayacak. Türk hacı adaylarının bu yıl bayramın ilk günü şeytan taşlamayı saat 05.00’e kadar bitirmeleri istendi. Bayramın 2. ve 3. gününde yapılacak taşlamalar için de ikişer saatlik kısıtlama tavsiyesi yapıldığı öğrenildi. Şafii mezhebindeki müminler Mina’da 3 gün durmaları vacip olduğundan, kendileri için burada kurulan çadırlarda konaklayacak. 

Arafat’ta özel sağlık çadırı

Mekke hastanelerinde yatan hastaların Arafat’a ulaşımı doktorların kontrolünde sağlandı. Arafat’a çıkamayacak kadar kötü durumda olan hastalar ise ambulanslarla Arafat’a çıkarıldı. Arafat’ta hastalar için özel bir sağlık çadırı da kuruldu. 
Sağlık çadırında acil müdahale, muayene, gözlem hizmeti ile yatarak tedavi gören hastalar için yataklı bir bölümün yanında eczane de hazırlandı. Ayrıca, gezici ambulanslar herhangi bir sağlık problemiyle karşı karşıya kalan hacı adaylarına hizmet vermek üzere Arafat’ta görevlendirildi. Vakfenin ardından ambulanslar ve sağlık ekipleri Müzdelife ve Mina’da nakiller bitene kadar sağlık hizmeti vermeye devam edecek. 24 saat hizmet veren ekipler 120 noktada 120 personel ile tüm hacı adaylarının sağlıklı ve sorunsuz bir biçimde Arafat’a çıkışını ve dönüşünü sağlamaya çalışacak. Arafat’tan dönüşte kapılarda ve Müzdelife vakfesinin ardından çıkış kapılarında görev yapacak görevlilere ek olarak, Müzdelife vakfesinin ardından kafilelerin çıkışlara yönlendirilmesi ve kendilerine ayrılan kapıdan çıkmalarını sağlaması için dalgakıran ekibi görev yapacak. Müzdelife vakfesinin ardından Cemerata gidecek olan hacı adaylarına da bu görevliler yardımcı olacak. Gece karanlıkta görülebilecek fosforlu kıyafetler ve ışıklı tabelalar aracılığıyla Arafat çıkışında yönlendirmede bulunacak ekipler dönüş yolunda da hacılara eşlik edecek. 

Öte yandan güvenlik noktalarında yapılan kontrollerde, hac izni olmadığı tespit edilen 237 bin 583 kişinin kente alınmadığı bildirildi. Hac Güvenlik Güçleri Sözcüsü Albay Sami Eş-Şuveyric, Mina’da gerçekleştirdiği basın toplantısında, bu yıl hac mevsimi için gerekli tüm hazırlıkların tamamlandığını söyledi. Şuveyric, hac ibadetinin gerçekleştirileceği alanlarda çalışma ruhsatı olmayan 104 bin 784 aracın da engellendiğini ifade etti. 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...