Kadınlar, kadınlar için süsleniyor

Düzenleyen:
Kadınlar, kadınlar için süsleniyor
YAŞAM Haberleri

Kadınlar en çok kına gecelerinde 'daha güzel' olmak için çalışırken, en gösterişli kıyafetlerini bu günler için hazırlıyor ve seçmek için de epeyce uzun zaman harcıyor...

Canan ERASLAN

Kozmetik ürünleri kullanarak ya da doğal yollarla; kadınlar için güzellik çok ama çok önemli. İfade ve şekli değişse de güzellik hedefi hep kadının öncelikleri arasında... Bu öncelikten hareketle, kadınların güzellik deyince ne anladığı, nasıl güzelleşmeye çalıştığı araştırılıp Türkiye'nin güzellik haritası çıkarılmış. 1.729 kadınla yüz yüze görüşme yapılarak gerçekleştirilen araştırma, bir yandan kadının güzellik anlayışını gösterirken, diğer yandan kullandıkları malzemelerle makyaja bakış açısını ortaya koymuş. Araştırmaya göre Türk kadını en çok göz makyajı yapıyor. Kendilerini daha güzel hissetmek için daha çok makyaj yaptıkları zamanlar ise, erkeklerin olmadığı kına geceleri. Bu geleneksel eğlence günlerinde kadınlar, "tepeden tırnağa güzellik" iddiasını ortaya koymak için epeyce uzun bir süreyi kıyafet seçimi için harcıyor. Bu veriler de, zaman zaman şakayla karışık söylenen "kadınlar, hemcinsleri için süsleniyor" tezini doğruluyor. 

L'Oreal adlı güzellik şirketi tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre Türk kadını günde ortalama 2,75 adet makyaj ürünü kullanıyor. Bu sayı düğün, davet, kına gecesi gibi özel durumlarda artıyor. Örnek vermek gerekirse, kullanılan makyaj malzemesi adedi en yükseğe, 3,75 ile kına gecelerinde ulaşıyor. Bu da kadınların, sadece kadınların bulunduğu ortamlarda makyaja daha çok ağırlık verdiğini gösteriyor. 

En abartılısı kına gecesine

Günümüzde 'sıfır makyaj' akımı da var, 'kedi gözü' tabir edilen ve kozmetik ürünlerin sınırsız kullanıldığı türler de.... Buna rağmen Türk kadınının önceliği, sade ve doğal makyaj. Yüzde 37'si oval, yüzde 25'i dikdörtgen, yüzde 25'i yuvarlak, yüzde 13'ü kare yüze sahip olan Türk kadınları, makyajın yüzlerine canlılık vermesini öncelik olarak görüyor. Düğün, kına gecesi ve davetlerde ise göze çarpan, abartılı, akılda kalan makyaj tercihi var.

Uzun saç yeşil göz 1.72 boya güzel dedik

Bu, matematik gibi gerçek değerler değil ama Türk kadını böyle düşünüyor. Araştırmaya katılan kadınlara göre, ideal vücut şekli kum saati, ideal göz rengi yüzde 24 ile yeşil, ideal boy yüzde 53 ile 1,72, ideal saç rengi yüzde 27 ile kahve, ideal saç boyu ise yüzde 40'la 'uzun' olarak ifade edildi. 

Araştırma, Türk kadınının yüz özelliklerini de vurguluyor. Kadınların yüzde 35'i buğday ten, yüzde 27'si orta, yüzde 19'u koyu, yüzde 18'i açık ten rengine sahip. 

'Makyaj güzeli' denmesini istemiyorlar

Araştırmayı yapan şirket L'Oreal'in Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Filiz Acet, araştırmayla Türk kadınının makyajın gücü ve rolünü kabul ettiğini ifade ediyor ve şunları vurguluyor: Araştırma sonuçlarına göre Türk kadını makyajın gücünü ve rolünü kabul ediyor. Bu gücü ilgi çekmeden, sessizce kullanmak istiyor. Kadınlarımız 'makyaj güzeli' olarak tanımladıkları abartılı güzellik kavramından kaçınıyor, makyaj sonrası görünümünün doğal güzelliği olarak algılanmasını istiyor. Gözler haricinde, hafif, çok belli olmayan, anlaşılmayacak tonlarda uygulanan makyaj 'ideal' olarak adlandırılıyor. Doğal ve abartılı makyaj arasındaki farkı belirleyen ise kullanılan renkler. Ten rengi, şeftali tonları doğal makyajın kilit renkleri olarak dikkat çekiyor, kadınlarımız bu renk ve tonları kullanmaya özen gösteriyor.

 

 

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...