Himalayalar'da bal avı!..

Himalayalar'da bal avı!..

YAŞAM Haberleri

Himalayaların eteklerinde 6.000 ve 19.000 feet arasında yükselikte ormangülü çiçeğinin farklı türleri var. Dünya arıların en büyük grupları bu yerde buluşuyor. Nepal'de bal hasadı için köylüler yılda iki defa bir araya gelip halatlar yadımı ile bal hasadı yapıyor.

Nepal'in yüksek dağlarından olan nakal Gurung Dağı'nın keskin yamaçlarına petek yapan arıların balını almak o kadar da kolay değil. nbsp;Derin vadilerden ve yeşil ormanlardan hemen sonra başlayan yüksek dağın yamacına yuva yapan bal arıları, ilkbahar boyunca peteklerini değerli bal ile dolduruyor.

FOTO GALERİ... nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;

Balarısı deyince sadece bizim hazır peteklere bal yapan arılardan başka, petek örüp bal depolayan başka arı türleri de var. Genelde diğer türler daha ilkel yaşam tarzı olan arılar. Bu fotoğraflarda gördüğünüz arı da öyle.Tek büyük bir petek üzerinde ve açıkta yaşıyor. Bu türleri kovana alıp arıcılık yapmak mümkün olmuyor. Bu işlerle uğraşanlara zaten arıcı değil, bal avcısı deniliyor. Varrova her tür üzerinde yaşayamıyor.
Petekler dolunca bu kıymetli balı alabilmek için canını ortaya koyan Nepal köylüleri, dağcıların bile zorlanacağı uçurumlara çıkıp balı alıyor. nbsp;
Bu sırada ilkel korunma yöntemleri dışında hiçbir koruyucu kıyafeti olmayan bal hırsızları arıların saldırısına uğruyor. Bal avcılarının bir kısmı arı saldırısından bir kısmı da uçurumdan düşerek yaşamını yitiriyor. Uçurumdaki kovanlardaki balı kurtarıp aşağıya inenler büyük başarı kazanmış oluyor. İşte bu şartlarda çıkarılan Nepal balı bugün dünyanın en lezzetli balı olarak biliniyor. nbsp;
Bu yöntemle her yıl dağlardan 250 ton civarında bal çıkarılıyor.


#

#







UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...