Çeşme'de paniğe neden olan balıklar zararsız

/ Kaynak: İHA
Çeşme'de paniğe neden olan balıklar zararsız

YAŞAM Haberleri  / İHA

Çeşme'de bazı plajlarda vatandaşların ayaklarını ısırarak korku ve paniğe neden olan balıkların zararsız olduğu açıklaması yapıldı.

Çeşme'de bazı plajlarda vatandaşların ayaklarını ısırarak korku ve paniğe neden olan balıklar hakkında bilgi veren Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Araştırma Görevlisi Sencer Akalın, Çeşme kıyılarındaki bu balıkların, Türk denizlerinde oldukça fazla bulunan mercangiller ailesinden olduğuna dikkat çekerek, bu türlerin insanlara karşı herhangi bir zararı olmadığını söyledi. Konuyla ilgili konuşan Akalın, "Denizlerimizde oldukça fazla sayıda türle temsil edilen mercangiller ailesinden olan bu türün insanlar için herhangi bir zararı yoktur. Bu tür Ege Denizi'nde ilkbahar aylarının başlarında üreme gösteriyor ve yazın genç bireyler özellikle kumlu sahillerde insanlardan ürkmeden yoğun olarak bulunabiliyorlar. İnsanlar denize girince, üşümelerinden kaynaklı olarak derideki gözenek ve tüyler daha belirgin olunca bu balıklar besin sanarak ısırma davranışı gösteriyorlar. Eğer deride yara varsa bu daha da ilgilerini çekebilir ve insana acı verebilir. Bu balıklar zaten biraz daha büyüyünce sonbahar aylarında daha derinlere göç ediyorlar" dedi. Kıyı sahillerinde esas dikkat edilmesi gereken canlıların trakonya ve bazı denizanası türleri olduğuna dikkat çeken Akalın, şunları söyledi: "Dibi kum olan sahillerimizde insan sağlığı için esas tehlikeyi trakonya ya da varsam olarak adlandırılan balık oluşturuyor. Ancak bu balıklar insanları ısırmaz, insanlar bunların üstüne bastığında dikenleri batar. Şöyle ki çok büyük boylu olmayan bu balıklar beslenme ve korunma davranışları gereği kendilerini kuma gömüyorlar. Özellikle denizlerin dalgalı olduğu günlerde suyun bulanması sebebiyle kendilerine yaklaşan insanları görüp kaçamıyorlar ve insanlar da üstlerine basabiliyor. Sırt yüzgeçleri ve solungaçlarında yer alan dikenlerinde oldukça kuvvetli zehre sahip olan bu balıklar ile temasa geçilirse, tıbbi müdahale almak gerekebilir. Ancak bu tür vakalara çok sık rastlanılmıyor. Yani gazete haberlerinde olduğu gibi panik yapacak bir durum oluşmaz. Yine denizlerimizde dikkat edilmesi gereken bir başka canlı türü de deniz analarıdır. Bazı türlerin zehirleri oldukça kuvvetli acı ve yanma hissi verir ve yine tıbbi müdahale gerekebilir." İnsanlara sahillerde yaşayan balıklar hakkında eğitim verilmesinin şart olduğuna da değinen Akalın, "İnsanlar doğal olarak denizin içinde eğlenirken veya yüzerken ne tür bir canlı ile karşılaştıklarını bilemiyorlar ve panik olabiliyorlar. Bu sebepten özellikle sahil bölgelerindeki okullarımızda eğitim verilmesi uygun olabilir" diye konuştu.
YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...