Bu detayı kimse bilmiyor: Yumurtaların farklı renkte olmasının asıl sebebi...

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bu detayı kimse bilmiyor: Yumurtaların farklı renkte olmasının asıl sebebi...
YAŞAM Haberleri

Protein deposu yumurta kahvaltıların vazgeçilmezleri arasında öne çıkıyor. Sağlık için düzenli tüketilmesi gereken yumurtanın neden farklı renkte olduğu merak konusu oldu. İşte beyaz ve kahverengi yumurta arasındaki farklar...

En temel gıdalar arasında önemli bir yere sahip olan yumurta, özellikle protein bakımından zengin içeriğiyle dikkat çekiyor. Doyurucu ve lezzetli bir gıda olan yumurta, sağlıklı yaşamak isteyen herkesin tükettiği bir besindir. Yumurta alırken beyaz ve kahverengi yumurtaların arasında nasıl bir fark olduğunu merak edenlerin sayısı giderek artıyor.

Protein bakımından vücuda çok faydası bulunan yumurtanın rengi hakkında merak edilen gerçekler ortaya çıktı. Sağlıklı yaşam açısından A, D, E ve B vitaminleri içeren yumurtanın rengi tavuğun cinsine göre değişiklik gösteriyor. Dolayısıyla yumurtanın beyaz ve kahverengi gibi farklılaşan kabuk rengi kalıtsal bir özelliktir.

Bu detayı kimse bilmiyor: Yumurtaların farklı renkte olmasının asıl sebebi...

YUMURTALAR NEDEN FARKLI RENKTE?

Yumurtalar ile ilgili yapılan son araştırmalara göre kahverengi tavuk, kahverengi yumurta çıkarırken beyaz renkli tavuklar ise beyaz yumurtlar. Halk arasında kahverengi yumurtanın beyaza göre daha doğal ve daha sağlıklı olduğuna dair bir inanış vardır. Ancak bu tür spekülasyonların gerçek olmadığı yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Uzmanlar kahverengi ve beyaz yumurtanın besleyicilik bakımından eşit olduğunu belirtiliyor.

HANGİ RENK YUMURTA DAHA FAYDALI?

Bir yumurtanın kabuğundaki renge bakarak onun sağlıklı olup olmadığını anlamak mümkün değildir. Çünkü yumurta kabuğunun rengi besleyicilikten ziyade sadece kabuktaki pigmentler ile ilgilidir. Yumurtanın daha doğal, sağlıklı ve besleyici olmasını etkileyen temel faktörler, tavuğun yetiştirilme ortamına bağlıdır.

Eğer tavuk doğal yem ile sağlıklı bir ortamda yetişmişse, vereceği yumurta da besin değerleri bakımından daha zengin içeriğe sahip oluyor. Uzmanlar, yaptıkları araştırmalarda tavuğun yediği yeme bağlı olarak yumurtalarda besin değerlerinin farklılaştığını ortaya koydu. Bu bakımdan beyaz, sarı veya kahverengi yumurtaların sadece rengine bakarak hangisinin daha faydalı olduğunu söylemek doğru değildir.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...