Beyin felciyle doğdu, uzay mühendisi oldu! 'SOM füzesi'nin mimarlarından...

Düzenleyen:
Beyin felciyle doğdu, uzay mühendisi oldu! 'SOM füzesi'nin mimarlarından...

YAŞAM Haberleri

Turgay Karakaş, 6 yaşına kadar hiç konuşamadı ve yürüyemedi. Buna rağmen birçok başarıya imza atan Karakaş, TÜBİTAK SAGE’de önemli görevler üstlendi.

Esma Altın - ANKARA

Dünyada her yıl 17 milyon kişi serebral palsi (beyin felci) ile dünyaya geliyor. Türkiye’de ise bu oran bin doğumdan 4,4 olarak karşımıza çıkıyor. Bu hastalıkla dünyaya gelenlerden biri de Turgay Karakaş...

O, bu büyük engele rağmen çok önemli başarılara imza attı. TÜBİTAK SAGE’de uzay mühendisi oldu, Serebral Palsili Çocuklar Derneğinin (SERÇEV) yönetim kurulu başkanlığına geçti.

Hayat hikâyesini gazetemize anlatan Karakaş “Annem babam öğretmen. Bu, benim için büyük bir avantaj oldu. 6 yaşına kadar hiç konuşamadım ve yürüyemedim. Bana zihinsel engelli teşhisi koymuşlardı. Annem, ablama çarpım tablosunu öğretirken ben hepsini ezberledim. Bu sefer de ‘üstün zekâlı’ dediler. 9 yaşıma geldiğimde ilk defa ayakta dengemi sağladım. O zaman gökyüzüne baktım, hayran kaldım ve uzayla ilgili meslek seçmeye karar verdim. Üniversite sınavında Türkiye 25’incisi oldum. O dönem uzay mühendisliği bölümü yoktu, astronomi ve uzay bilimlerini tercih ettim. Buna ek olarak fizik, matematik ve mühendislik dersleri alarak Türkiye’nin ilk uzay mühendisi olmayı başardım. Üç yan dal yapan tek kişi olma özelliği de hâlâ bende. Yüksek lisans ile doktoramı yine astronomi ve uzay bilimleri üzerine tamamladım. Bununla birlikte siyaset bilimi üzerine yüksek lisans yaptım. 17 yıldır TÜBİTAK SAGE’de uzay mühendisi olarak çalışıyorum” ifadelerini kullandı.

Beyin felciyle doğdu, uzay mühendisi oldu! 'SOM füzesi'nin mimarlarından...

SOM FÜZESİNDE ETKİN ROL OYNADI

Turgay Karakaş, Türkiye’nin ilk seyir füzesi olan uzun menzilli SOM Seyir Füzesinin yapımında etkin rol aldığını aktardı. Karakaş “O füzenin aracı başlık kısmındaki ekipteyim. Şu an SOM’dan esinlenerek havadan havaya, havadan karaya, karadan havaya füzeler üzerinde çalışıyoruz. Savunma sanayiinde kullanılan bütün mühimmatların yapımında bir mühendis olarak aktif rol alıyorum. Ayrıca Kalkınma Ajansı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı vasıtasıyla da başka bir projemiz var. Yerli ve millî engelli puseti ile tekerlekli sandalye tasarlıyoruz. Serebral palsili çocukların kullandığı araçlar 20 bin avro (368 bin TL) civarında. Bunları ülkemizde üreteceğiz” şeklinde konuştu.

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...