Ayı nüfusu arttı, vakalar patladı

- Güncelleme:
Ayı nüfusu arttı, vakalar patladı

Yaşam Haberleri

Küresel ısınmanın ayı popülasyonununda patlamaya sebep olduğunu belirten Prof. Dr. Göktürk, tedbir olarak da şunları önerdi: Yasal ve planlı avlandırma yapılmalı. Erkek ayılar kısırlaştırılmalı. Ayıların sayısı çok düşerse bu sefer domuz popülasyonu artar.

FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ - Türkiye’de son zamanlarda ayı popülasyonu artmaya başladı. Bununla birlikte ayı saldırıları da sıklaştı. Son 11 yılda meydana gelen 228 ayı saldırısında 20 kişi hayatını kaybetti, 100’den fazla kişi de yaralandı.  Ayıların arıcılar, çiftçiler ve hayvancılara verdikleri maddi zararlar da milyonları buluyor.

Ayı nüfusu arttı, vakalar patladı
Ayı saldırıları canına tak diyen Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Büyük Silve Yaylası’nda yaşayanlar, ayılardan korunmak için çivi ve vida çakılı kapı ve eşiklerle tedbir almaya çalışıyor.  

Kırsal bölgelerde yaşayanlar bu durumdan endişe duyarken Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Entomolojisi ve Koruma Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Temel Göktürk konuyla ilgili çözüm önerileri sundu. Ayı artışındaki en önemli etkenin küresel ısınma olduğunu belirten Göktürk “Daha önceden iki metre kar yağan yerlerde bu sene böyle bir manzarayla karşılaşmadık. Dolayısıyla ayı kış uykusuna geçemiyor. Belki de yılın 12 ayı aktif olabiliyor, yiyecek ihtiyacı duyuyor. Kendi bölgesindeki gıdalar azaldığı için insanların yaşam alanına giriyor. Ayrıca ekosistem de bozuldu. Ayı ekosistemde üst sıralarda yer alan bir canlı, çok fazla doğal düşmanı yok. Şu an yaşadığımız coğrafyada tek düşmanı insan. Eskiden kurtlar, ayı yavrularını parçalıyordu. Bu da sayılarını baskılıyordu. Fakat kurt popülasyonu çok fazla düştü. Yani ayı nüfusundaki artışın temel sebeplerinden biri de ekolojik besin zincirinin bozulması” dedi.

Ayı nüfusu arttı, vakalar patladı
Tokat’ta 6 Haziran’da ayı saldırısına uğrayan Enes Yıldırım (11) parçalandı. Bağırsakları 
dağılan çocuk ölümden döndü.. 

Millî Parklar Genel Müdürlüğü tarafından ayı artışına karşı çeşitli çalışmalar yapıldığını dile getiren Göktürk, sözlerine şöyle devam etti: Ayılar yoğun oldukları bölgelerden daha az oldukları yerlere taşınmalı. Bu mümkün değilse yasal ve planlı avlandırma yapılmalı. Erkek ayılar kısırlaştırılmalı. Bunların yanı sıra ayıların yerleşim yerlerine ev yapılmamalı. Kaçak ağaç kesimi engellenmeli. Bol miktarda meyve fidanları dikilmeli. Ormanların belli bölümlerine sakatatlar bırakılmalı. Eğer ayıların sayısı çok düşerse bu sefer domuz popülasyonu artar. 

Düzenleyen:  - Yaşam
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...