Krup en çok çocukları etkiliyor

- Güncelleme:
Krup en çok çocukları etkiliyor

Türkiye Cumartesi Haberleri

Edirne’den okurumuz Halime Büyükbayrak’ın şikâyeti üzerine doktorumuz, yol açtığı öksürük nöbetleriyle aileleri tedirgin eden krup hastalığına yönelik önemli bilgileri paylaştı.

Krup en çok çocukları etkiliyor

Özellikle sonbahar ve kış aylarında sık görülen bir solunum yolu enfeksiyonu olan krup, şu anda tam mevsimi olduğu için çok sık görülmektedir. Krup, soluk borusunun ve ses tellerinin enfeksiyonu olarak tanımlanır. Solunum yollarının en dar bölümü olduğu için, bu bölgenin enfeksiyon sebebiyle şişmesi çok önemlidir.  Genelde aileler, tamamen sağlıklı olan çocuklarının gece yarısından sonra aniden boğulur gibi öksürük nöbetine girmesiyle panikle uyanırlar. Aileyi ciddi anlamda endişeye sevk eden bir tabloyla birlikte hastalık ortaya çıkar. Havlar tarzda tarif edilen bir öksürük durumu vardır ve aileler çocuklarının boğulacakmış hissine kapılır. Tabii ki her zaman bu şekilde ciddi bir başlangıç olmayabilir, daha hafif üşütme belirtileriyle de giderek şiddetlenebilir. Ateş her zaman olmayabilir ama yutma güçlüğü, salya artışı, ses kısıklığı ve huzursuzluk genelde hep vardır. 

Krup hastalığı çoğunlukla virüs kaynaklı olsa da bazen bakteri enfeksiyonlarıyla birlikte de olabilir. Bakteri enfeksiyonu sebebiyle olan hastalık durumunda, biraz daha ciddi seyir izler. Bulaşma diğer solunum yolu enfeksiyonu etkenlerinde olduğu gibi yakın temas ve damlacık yoluyla olur. Yeterli havalandırma yapılmayan kapalı ve kalabalık ortamlarda daha kolay bulaşma riski vardır. 

TEKRARLAYAN HASTALIĞA DİKKAT

Krup erişkinlerde daha hafif derecede bir seyir izleyip önemsenmeme durumu olabileceği için, çocuklara bulaşma riski daha yüksektir. Çoğunlukla virüs enfeksiyonu sebebiyle olduğu için antibiyotik tedavisinin yeri sınırlıdır. Tedavisinde son yıllarda etkisi tartışmalı da olsa soğuk buhar tedavisi pratik olarak başlangıçta yapılabilir. Gerek nebülizatör cihazıyla soğuk buhar verilmesi, gerekse buzdolabının buzluk bölümü kapağını açıp soğuk hava solunmasının sağlanması faydalı olacaktır. Uygun olan en kısa zamanda, acil sağlık merkezine müracaat etmenizdir. Çocuğunuzun rahat nefes alamama ve kaba tonlu öksürük sebebiyle olan huzursuzluğu, hastalık seyrini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden çocuğunuzu sakinleştirmeye çalışmanız çok önemlidir. Hastanede hava makinesi, damar yolu ya da ağızdan çeşitli ilaçlar uygun şekilde verilebilir. Son yıllarda çok etkili tedavilerle hızla iyileşme sürecine girilmektedir. Önemli olan hastalık tanısı konulup, uygun tedaviye başlanmasıdır. 

Korunmada özel bir aşı durumu söz konusu değildir. Tekrarlayan hastalığın altında mutlaka ileri tetkikler yapılmalıdır.  Alerji ve reflü hastalığıyla bağlantısı konusunda mutlaka araştırma yapılması faydalı olacaktır.  

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...