Yemeklerden sonra 20 dakika sakız, çürüğü engelliyor

Tükürük dişlerin üzerinde biriken mikroorganizmaların yıkanmasını sağlıyor. Bilimsel çalışmalar, sakız çiğnemenin tükürük salgısını artırdığını ve diş çürüğünü azalttığını gösteriyor.
ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Ülkemizde her 100 kişiden 90’ının ağzında çürükler var. Bunun en önemli sebebi diş fırçalamayı sevmememiz. Ülkemizde nüfusun sadece yüzde 26’sı düzenli olarak dişlerini fırçalıyor. Yani 100 kişiden 74’ü dişlerini fırçalamıyor. Anadolu Sağlık Merkezi Diş Hekimi Ayça Tarakçı, çürüklerden korunmak için diş fırçalamanın yanında alınabilecek tedbirleri anlattı…
> Karbonhidratları azaltın: Sert, yapışkan ve kolay erimeyen yoğun karbonhidratların çürük oluşturma potansiyelleri daha fazla.
> Lifli yiyecekler tüketin: Sert, lifli ve kokulu yiyecekler ise çürüğe karşı koruyucu rol oynar.
> Kızartma yerine haşlama: Kızartarak tüketilen yiyeceklerin çürük oluşturma potansiyeli daha yüksek. Besinleri haşlama, yiyecekte daha fazla su kalmasına sebep oluyor.
> Kurutulmuş yerine tazesini tercih edin: Besinlerin kurutularak tüketilmesi çürük oluşturma potansiyellerini artıran bir diğer faktördür. Mesela taze incir daha az çürüğe sebep olurken, kuru incir oldukça yüksek bir çürük oluşturma özelliğine sahiptir. Çürük meydana getirme potansiyeli yüksektir.
> Bardak yerine pipetle için: Çürük oluşturma potansiyeli fazla olan içeceğin bardakla içilmesi hâlinde daha fazla diş yüzeyi etkilenirken, pipetle içilmesi bu etkiyi azaltacaktır.
> Sık sık yemek çürüğü artırır: Sık aralarla yiyecek ve içecek tüketmek dişlerde çürük oluşma potansiyelini artırır. Dişlerin az sıklıkta asit ataklarına maruz kalması diş çürüğü teşekkülünü azaltır. Özellikle ara öğünlerde yenen yiyecekler dikkatle seçilmeli.
> Meyveleri posası ile tüketin: Taze meyvelerin suyunu sıkarak tüketmek yerine meyvenin kendisi posası ile tüketilmelidir.
> Tatlıyı yemeğin sonunda yiyin: Ana öğünlerde yağ içeriğinin zenginliği sebebiyle diş yüzeyleri daha kaygan ve tükürük miktarı daha fazla olacağından şekerli yiyeceklerin tek başına bir öğün olarak tüketilmesi yerine ana öğün sonlarında tüketilmesi daha az zararlıdır.
> Tatlıdan sonra peynir tüketin: Şekerli besinlerin tüketimi, peynir gibi şekerin oluşturduğu asidi tamponlayıcı gıdalar ile yapılmalı. Mesela kurabiyeyi asitli bir içecekle tüketmek yerine çay ile tüketmek daha uygun olur.
> Hızlı beslenmek zararlı: Hızlı beslenmenin yerini yavaş beslenme almalıdır.
> Ağız gargarası önemli: Dişlerin fırçalanamadığı durumlarda ise su için veya ağız gargarası yapın.
TÜKÜRÜK ÇÜRÜKTEN KORUYOR
Klinik çalışmalar, yemekten sonra 20 dakika boyunca şekersiz sakız çiğnemenin diş çürümelerini önlemeye yardımcı olduğunu göstermiştir. Şekersiz sakız çiğnemek, tükürük miktarını artırır. Tükürük, dişlerin çürüğe karşı direncini sağlayan en önemli savunma mekanizmasıdır. Yiyecekleri ve diğer kalıntıları temizleyen, ağızdaki bakterilerin ürettiği asitleri nötralize eden ve dişlere, hastalıklara karşı savaşan maddeler sağlayan tükürük, ayrıca diş minesini güçlendirmeye yardımcı olmak için daha fazla kalsiyum ve fosfat taşır. Sakız çiğnemek, dişler için faydalı olsa da asla diş fırçalamanın ve diş ipi kullanmanın yerine geçmez. Diş fırçalamak istemediğinizde sakız çiğnemek dişleriniz için bir koruyuculuk sağlamayacaktır.