Kuduz riski ihmale gelmez

- Güncelleme:
Kuduz riski ihmale gelmez

Türkiye Cumartesi Haberleri

Sinop’tan okurumuz Necati Yörük’ün şikâyeti üzerine doktorumuz kuduz riskine ve korunma yollarına dair önemli bilgileri paylaştı.

Kuduz riski ihmale gelmez

Kuduz hepimizin korkulu rüyası olan, modern tıbbın tedavisi konusunda yetersiz kaldığı bir hastalıktır. Genellikle tanı konulduğunda, artık yapılacak bir şeyin kalmadığı bir hastalık durumudur. İlerleyici beyin ve omurilik hasarıyla seyreden bu hastalık, önceden alınabilecek tedbirlerle önlenebilir. 

Kuduz; köpek, kedi, at, eşek, inek, keçi gibi evcil hayvanlar ile ayı, çakal, domuz, kirpi, kokarca, köstebek, kurt, tilki, sansar ve yarasa gibi yabani memeli hayvanları hastalandıran bir virüs hastalığıdır. Türkiye’de kuduz vakalarının neredeyse tamamı evcil hayvan , %90’ı da köpek kaynaklıdır. Kuduz hastalığının önlenmesinde erken müdahale hayati önem taşımaktadır. Köpek, kedi gibi hayvanlarca ısırılan ya da tırmalanan kişilerin mutlaka doktora başvurması ve en kısa sürede kuduz aşısı yaptırması gerekmektedir. Kuduz hastalığı ortaya çıktıktan, semptomlar başladıktan sonra tedavisi mümkün değildir. Hastaların tamamına yakını hayatını yitirir. 

Kuduz hastalığı, kontrolsüz, aşısız sokak köpeklerinin yaygın olduğu ülkelerde daha sık görülmektedir. Kuduz virüsü, enfekte evcil ya da yabani hayvanın salyası yoluyla da bulaşmaktadır. Enfekte hayvanın başka bir hayvanı ya da insanı ısırması yoluyla kuduz virüsü yayılır. Enfekte bir hayvanın tükürüğünün açık bir yaraya, göz veya ağız mukoza zarlarına bulaşması yoluyla da bulaşabilmektedir. Enfekte bir hayvan tarafından ısırılan kişinin sinirleri yolu ile virüs beyne yayılmaktadır. Baş ve boyun bölgesindeki ısırıklarda hastalık beyne daha yakındır ve daha çabuk ortaya çıkar. Beyine ulaşan kuduz virüsü hızla çoğalmaktadır. Beyin ve omuriliği etkileyen hastalık hastanın hızla kötüleşerek hayatını kaybetmesine sebep olmaktadır.

Tanımadığınız herhangi bir sokak hayvanı ya da aşısız bir hayvan tarafından ısırılma veya tırmalanma durumunda sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. Kuduz olduğundan şüphelendiğiniz bir hayvan tarafından ısırılmanız durumunda ise bu daha da önem kazanmakta ve mutlaka tıbbi yardım almanız gerekmektedir. Isırık ya da yaranızın yerini ve büyüklüğünü değerlendirip hayvanın durumunu da sizinle birlikte sorgulayan doktorunuz kuduz konusunda nasıl bir tedavi uygulanacağına karar verecektir. Ayrıca ısırılıp ısırılmadığınızdan emin değilseniz, şüpheli bir durumda bile tıbbi yardım almanız uygun olur.

VİRÜSÜN YERLEŞMESİ ENGELLENMELİ

Kuduz hastalığının erken evresini tespit edebilecek herhangi bir test ve tetkik bulunmuyor. Semptomların başlangıcından sonra kuduz hastalığının olup olmadığını belirlemek için kan, doku veya tükürük testi kullanabilir. Hastalık ortaya çıktıktan sonra başarılı şekilde tedavi edilmesi mümkün değildir. Kuduz hastalığına karşı en etkili korunma yöntemi hastalığa yakalanmamaktır. Bunun için kuduz virüsüne maruz kaldığı düşünülen hastaya hemen enfeksiyonun yerleşmesi ve gelişmesini önlemek için aşı yapılmaktadır. Gerekli durumlarda aşıyla birlikte kuduz virüsüne karşı antikor içeren serum da uygulanarak virüsün hastalığa sebep olması engellenebilmektedir. Doktorun gerek gördüğü durumlarda ise hastayı ısıran hayvan bulunarak kuduz virüsü taşıyıp taşımadığı araştırılabilir.

Neticede evcil hayvanlarınızın aşılarını ve kontrollerini düzenli olarak yaptırmanız çok önemlidir. Başıboş, saldırgan ve şüpheli hayvanları yetkililere ihbar etmek şart. Isırık ya da çizik halinde yara bölgesi bol su ve sabunla yıkanıp derhal sağlık kuruluşuna gitmek, aşıları dikkatle yaptırmak ve yarım bırakmaktan sakınmak gerekir. Hayvanlar ile temastan sonra ellerinizi yıkamakta çocuklarınıza örnek olmanız ve şüpheli hayvan teması durumlarında size haber vermeleri konusunda onları uyarmanız önemli.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...