Keneler hastalıklara davetiye çıkarabilir | Türkiye Kliniği

Keneler ülkemizde çok yaygın olarak görülmektedir. Açık havada çim, ağaçlar, çalılar ve yaprak yığınları olan kısacası ormanlık alanlarda daha fazla bulunurlar. Dışarıda zaman geçirdiyseniz, muhtemelen birçok noktada kenelerle karşılaşmışsınızdır.
Kene ısırıkları genellikle zararsızdır, bu durumda belirgin şikâyetlere sebep olmazlar. Bununla birlikte bazen alerjik reaksiyonlara, bazen de insanlara ve evcil hayvanlara hastalık bulaştırabilir. Bunlar tehlikeli ve hatta ölümcül bile olabilir. Keneler küçük, kan emici böceklerdir. Daha fazla kan emdikçe keneler büyür. Keneler vücudun sıcak ve nemli bölgelerini tercih eder. Vücudunuza bir kere bir kene bulaştığında; koltuk altlarınıza, kasıklarınıza veya saçlarınıza göç etmeleri muhtemeldir. İstenilen bir noktada olduklarında cildinizi ısırır ve kan emmeye başlarlar. Isıran diğer böceklerin çoğundan farklı olarak keneler sizi ısırdıktan sonra genellikle vücudunuza bağlı kalır. Vücudunuzdan 10 gün kadar kan emdikten sonra kendini ayırabilir ve kendiliğinden düşebilir. Kene ısırmasıyla ilgili çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir. Bunlar; ısırık bölgesinde ağrı veya şişlik, kızarıklık, yanma hissi, kabarcıklar, ciddi alerji durumunda nefes almada zorluk...
Bazı keneler hastalıkları da taşır. Kene kaynaklı hastalıklar çeşitli semptomlara sebep olabilir ve genellikle kene ısırmasından sonra birkaç gün ila birkaç hafta içinde belirtiler gelişir. Kene kaynaklı hastalıkların muhtemel belirtileri şunlar olabilir; Isırık bölgesinin yakınında kırmızı bir nokta veya kızarıklık, tüm vücutta döküntü, boyun tutulması, baş ağrısı, mide bulantısı, zayıflama, kas veya eklem ağrısı, ateş, titreme, büyümüş lenf düğümleri…
Kene ısırıklarını tanımlamak genellikle kolaydır. Bunun sebebi kene ilk ısırdıktan sonra 10 güne kadar cilde yapışık kalabilmesidir. Çoğu kene ısırığı zararsızdır ve hiçbir fiziki belirti veya semptoma yol açmaz. Sadece belirli kene türleri hastalık bulaştırır. Kene ısırıkları genellikle tekildir çünkü keneler gruplar hâlinde veya sıralar hâlinde ısırmaz. Semptomlarınız olmasa bile kene ısırmasından sonra mümkün olan en kısa sürede doktorunuzu görmeniz önemlidir. Doktorunuza yakın zamanda bir kenenin sizi ısırdığını bildirin. Doktorunuz, muhtemel belirtilerinizin kene kaynaklı bir hastalığın sonucu olup olmadığını belirlemek için kapsamlı bir öykü, muayene ve testler yapacaktır.
Keneler açık havada yaşar. Dışarıda yürüyüş yapıyorsanız bir kene ile temas kurabilirsiniz. Bir kene de evcil hayvanınıza yapışabilir. Keneler evcil hayvanınıza yapışıp kalabilir veya siz ona dokunurken veya onu tutarken size geçebilir. Üzerinizde bir kene bulduğunuzda yapmanız gereken en önemli şey onu çıkarmaktır. Daha ideali, uygun bir merkezde bu konuda tecrübeli bir sağlık çalışanı tarafından uygun ekipman ile alınmasıdır.
Ormanda veya kenelerin yaygın olduğu çimenli alanlarda yürürken uzun kollu gömlek ve pantolon giyin. Parkurların ortasında yürüyün. Riskli bölgelerde kene kovucu kullanın. Giysi ve teçhizatınızı temiz tutun. Dışarı çıktıktan sonraki iki saat içinde duş alın veya banyo yapın.
Özellikle koltuk altları, kulak arkaları, bacak araları, diz arkaları ve saçlar olmak üzere kene eğilimli bölgelerde bulunduktan sonra cildi yakından kontrol edin. Hastalık taşıyan bir kenenin kişiyi enfekte etmesi için genellikle 24 saatten fazla kan emmesi gerekir. Bu yüzden bir kene ne kadar erken tanımlanır çıkarılırsa o kadar iyidir ve hastalığı taşısa bile bulaştırma riski o kadar çok düşüktür.