Güneş riskinizi ölçün! 10 adımda hassasiyet testi

Açık renk gözlüler, hayatında bir defa bile solaryuma girmiş olanlarla, organ nakli yaptırmış olanlar güneşe karşı herkesten daha büyük risk altında…
ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Güneşin zararlarını biliyoruz ama yine de bronzlaşmaktan kendimizi alamıyoruz. Çünkü bronzlaşan cildimiz hem daha parlak ve pürüzsüz göründüğü için aynaya baktığımızda kendimizi daha iyi hissediyoruz hem de güneş beynimizden canlılık ve mutluluk veren serotonin hormonunun salgılanmasını artırdığı için gerçekten mutlu oluyoruz. Güneşin vücudumuz için vazgeçilmez bir vitamin olan D vitamininin sentezinde büyük rol oynaması ve kemiklerimizin güçlenmesine yardımcı olması da güneşin olumlu etkilerinden mümkün olduğunca faydalanmaya yönlendiriyor bizleri… Ama yine biliyoruz ki güneş o eski güneş değil.
Ekolojik dengenin de değişmesiyle her yıl daha da zararlı hâle geliyor. Uzun süre korunmadan güneşe çıkmak fayda yerine zarar getiriyor; cilt hasarı ve cilt kanseri riskini önemli ölçüde artırıyor. Hepimizin güneşe çıkarken uyması gereken kurallar var. Ancak bazı kişilerin genetik yapıları, yaptıkları işler ve kullandıkları ilaçlar sebebiyle güneş hassasiyeti riski daha yüksek. Bu kişilerin güneşle buluşmalarında herkesten daha fazla dikkatli olması gerektiğini söyleyen dermatoloji uzmanı Doç. Dr. Andaç Salman, riski yüksek kişileri şöyle sıraladı:
>> Açık tenli, kızıl saçlı, mavi-yeşil gözlü müsünüz?
>> Vücudunuzda çok sayıda çil var mı?
>> Çok sayıda bene sahip misiniz?
>> Organ nakli gibi sebeplerle bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanıyor musunuz?
>> Ailenizde ya da kendinizde cilt kanseri öyküsü var mı?
>> Güneşe uzun süre maruz bırakılan bebekler, altı aydan küçük çocuklar...
>> Açık havada çalışmak zorunda olduğunuz için düzenli şekilde güneş altında uzun süre kalıyor musunuz?
>> Yelken, golf gibi açık havada yapılan sporlarla mı uğraşıyorsunuz?
>> Hayatınızda bir kere bile solaryuma girdiniz mi?
>> Bronzlaşmak için uzun süre güneş altında yatıyor musunuz?
Doç. Dr. Andaç Salman “Bu unsurların en az bir tanesinin olması bile, kişinin güneşin zararlı ışınlarından korunmaya çok daha fazla dikkat etmesi gerektiğini gösteriyor” diyor.
GÜNEŞİN ZARARLARINA KARŞI 5 ETKİLİ TAVSİYE
>> UV değerine dikkat edin: 11.00-16.00 saatleri arasında güneşten kaçınmak ve korunmak çok önemlidir. Ayrıca kum, kar ve su gibi yüzeylerden yansıyan güneş ışığının, gölgede bile güneş yanığına yol açabileceği akılda tutulmalıdır.
>> UV indeksinden faydalanın: Birçok cep telefonunda bulunan hava durumu uygulamalarından görülebilen UV indeksinin 3 ve üzerinde olması durumunda güneşten korunmak, özellikle 8’in üzerinde olduğu durumlarda ise mümkünse dışarı çıkmamak gerekir.
>> Evden korunmasız çıkmayın: Güneşten korunmak için evden çıkmadan önce güneş koruyucu kreminizi sürün
>> Güneş koruyucunuzun kalitesine dikkat edin: Kaliteli bir güneş koruyucuyu yeterli miktarda evden çıkmadan 20-30 dakika önce sürün. 3-4 saatte bir yenileyin.
>> Bronzlaşmaya çalışmayın: Sadece güneşle değil solaryumda da bronzlaşmaya çalışmayın. Yalnızca bir seans solaryum kullanımı ile melanom ve melanom dışı deri kanserlerinin oluşma riski yüzde 20 ile yüzde 67 arasında artış gösteriyor.