Huzursuzluğun kaynağı burun tıkanıklığı olabilir | Türkiye Kliniği

- Güncelleme:
Huzursuzluğun kaynağı burun tıkanıklığı olabilir | Türkiye Kliniği

Türkiye Cumartesi Haberleri

Bebeklerde burun tıkanıklığı çeşitli sebeplere bağlı olarak meydana gelebilir. Sizler için en sık görülen sebepleri sıraladık.

Huzursuzluğun kaynağı burun tıkanıklığı olabilir | Türkiye Kliniği

Burun tıkanıklığının en sık sebepleri genellikle şu şekilde sıralanabilir:

1- Üst Solunum Yolu Rahatsızlıkları: Özellikle soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, bebeklerde sıklıkla burun tıkanıklığına yol açar. Böyle bir durumda etkene göre rengi değişmekle beraber, bebeğin burun salgılarında gözle görülür bir artış olabilir. Bu da belirgin bir burun tıkanıklığı ve akıntısı olarak görülebilir. 

2-Alerji: Bebeklerde de yetişkinlerde olduğu gibi çeşitli alerjiler görülebilir. Bunlardan bazıları burun tıkanıklığına da sebep olur. Özellikle alerjenlere fazlaca maruz kalınması durumunda, tıkanıklık iyice can sıkıcı bir hâl alabilir.

3-Geniz Eti: Geniz etinin başlıca işlevi, mikroplarla mücadele etmek için vücuda yardımcı olmasıdır. Boğazda bademcikler ne ise burun arka duvarındaki geniz eti de odur. Çeşitli nedenlerle geniz etinin aşırı büyümesi ciddi anlamda burun tıkanıklığı oluşturabilir.

4-Sinüzit: Sinüsler yüzün çeşitli bölgelerinde bulunan kemik içi hava boşluklarıdır ve çeşitli sebeplerle tıkanabilir. Belirtileri arasında huzursuzluk, baş ağrısı ve uzun süreli renkli burun akıntısı sıkça görülür. Burun akıntısı zaman içerisinde tıkanıklık da yapabilir. Sinüzit sıklıkla yetişkinleri etkilediği gibi bebeklerde de yaş arttıkça daha çok görülebilir.

5-Yabancı Cisim Kaçması: Özellikle küçük çocuklarda görülen davranışların başında küçük nesne ve oyuncakları ağza ve buruna sokma faaliyetleridir. Burun tıkanıklığı özellikle bebeğin burnunun tek bir yanında görülüyorsa hatta kötü kokulu bir akıntıyla birlikte ise bu durumdan şüphelenilmelidir.

6- Kötü Hava Kalitesi: Hava kalitesinin olması gerekenden daha düşük bir derecede olması bebeklerin burnunun tıkanmasına sebep olabilir. Özellikle sigara dumanının bolca bulunduğu ortamlar bebekler açısından oldukça zararlıdır. Bu tür etkenler burun tıkanıklığına yol açabileceği gibi daha ciddi sağlık problemlerini de beraberinde getirebilir.

BUNLARA DA DİKKAT:

> Bebeğin sürekli ağzından nefes alıp vermesi, bebeğin burnunun tıkandığının bir işareti olabilir. Bebeğin uyku kalitesinin düşmesi de burun tıkanıklığının başka bir belirtisidir. Böyle problem yaşayan bebekler sürekli huzursuzdur ve belirli aralıklarla ağlama davranışı gösterirler. Bazı bebeklerde uykuya daldıktan sonra horlama görülebilir.

> Burun tıkanıklığı için öncelikle altta yatan nedenin tespit edilmeli ve ona göre uygun bir tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Semptomatik tedavide ilk planda serum fizyolojik içeren burun damlaları ve spreyleri, yeterli gelmezse sırasıyla çeşitli kimyasal maddeler içeren burun açıcılar, o da olmazsa kortizonlu burun spreyleri hekim kontrolünde kullanılabilir. 

> Aspiratör kullanımı, bebeklerde burun tıkanıklığını gidermek amacıyla tercih edilen yöntemlerden biridir. Doğrusu olabildiğince kullanılmamasını tercih ediyoruz. Pompalı ve nefesle çalışan olmak üzere iki tür aspiratör vardır. Her iki tür için de basınca dikkat edilmelidir. Çok güçlü bir nefesle çekim yapmak bebeğin burun içi mukozası için zararlıdır. Yine serum fizyolojikle burun yıkama da tercih edilebilir ama çeşitli mahzurları sebebiyle son çare olmalıdır. 

> Bebeğin kaldığı odadaki nem miktarının düşük olması da burun tıkanıklığı yapabileceği için oda sık sık havalandırılmalıdır. Oda sıcaklığı ise 25 dereceyi geçmemelidir. Hava nemlendirici cihazlar da bazen burun tıkanıklığının giderilmesine yardımcı olabilir. Tıkanıklığı geçirmek için uygulanabilecek olan diğer bir yöntem de bebeğin yastığını yükseltmektir. Sıcak banyonun sağladığı ılık ve nemli hava buharı da burun tıkanıklığına iyi gelebilir. Ancak sıcaklığın fazla yüksek olmamasına dikkat edilmelidir.  

> Bebeğin burnunu kolayca temizlemek için en ideal zaman banyo sonrasıdır. Banyo buharı sonrasında mukus kalıntıları yumuşar ve daha kolay dışarı atılabilir. Burun fazla sıcak olmayan bir suyla temizlendikten sonra yumuşak bir peçete veya havludan yardım alınabilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...