Hangi yiyecekler uyku getirir?

- Güncelleme:
Hangi yiyecekler uyku getirir?

Türkiye Cumartesi Haberleri

Beslenme, hem uyku süresini hem de uykunun kalitesini çok etkiliyor. Türkiye Hastanesi Beslenme Uzmanı Dyt. Nesrin Eriş sağlıklı bir uyku için gün içinde tükettiğimiz besinlere dikkat etmemiz gerektiğini söyledi.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Her üç kişiden birinde uyku bozukluğu bulunuyor. Uykusuzluk çekenlerin yüzde 10-20’si bu problemi son derece ağır yaşıyor. Daha çok uykuya dalmada zorluk olarak ortaya çıkan uyku bozuklukları sonucunda, kişi kendini yorgun, huzursuz ve hırçın hissediyor; verimliliği azalıyor. Algılaması bozuluyor. Bu yüzden geceleri yeterince ve kaliteli uyuyabilmek son derece büyük önem kazanıyor. 

MELATONİN DEPOSU MEYVELER

“Kahve içme uykun kaçar, ayran içme uyuklarsın…” gibi cümleleri hemen hepimiz duymuşuzdur. Peki bu konuda bir genelleme yapmak mümkün mü? Uyku süresi ve derinliğini etkileyen yiyecekler var mı? Bu sorunun cevabını Türkiye Hastanesi Beslenme Uzmanı Dyt. Nesrin Eriş verdi. Eriş, bazı hormonların salgılanmasını artıran besin grupları olduğunu vurgulayarak iyi bir uyku için hangi yiyecekleri daha fazla tüketmemiz, hangilerinden uzak durmamız gerektiğini anlattı…

Hangi yiyecekler uyku getirir?

> Melatonin hormonu içeren yiyecekler:  Melatonin, gece karanlığı boyunca salgılanan ve gün ışığı ile sentezi baskılanan bir hormondur. Uykuya dalmamızı kolaylaştırır. Daha çok kiraz, domates, ananas, portakal, kivi, elma, muz, vişne gibi birçok meyvede doğal olarak bulunur.

Yapılan bilimsel çalışmalar, melatonin içeriği yüksek olan Akdeniz diyetinin uyku süre ve kalitesini olumlu şekilde etkilediğini gösteriyor.

> Triptofan içeren yiyecekler: Triptofan, uykuya meyli artıran seratoninin ön maddesi olan bir aminoasittir. Ayrıca bu madde uyku kalitesinden sorumlu melatonin hormonunun salgılanmasını da artırır. Triptofan, B12 içeriği yüksek olan protein içeren bütün yiyeceklerde bulunur. Triptofan miktarının yüksek olduğu bazı yiyecekler; süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et, yumurta, bazı tohumlar, yer fıstığı, kuru baklagiller ve çikolatadır.

VİTAMİNLER VE UYKU KALİTESİ

> B, C, D vitaminleri: Özellikle B grubu vitaminleri uyku kalitesi için önemlidir. Çalışmalar, D vitamini eksikliğinin uyku süresi, uyku sağlığı ve kalitesinde azalmaya sebep olduğunu göstermektedir. C vitamininden yetersiz beslenenlerinin de uyku süresinin kısaldığı belirlenmiştir.  

> Magnezyum: Bilimsel çalışmalar, yeterli magnezyum alan kadınlarda gündüz uyuklamasının azaldığını göstermektedir. Magnezyumun en fazla bulunduğu besinler, kuru baklagiller, fındık, sebzeler, kepekli tahıllardır.

> Çinko: Çinkodan zengin gıdaların uyku verimliliğini artırdığı ve uykuya dalmayı kolaylaştırdığı gözlemlenmiştir.
Bilimsel çalışmalar uyku bozukluğu olan hastaların oksidatif stres düzeylerinin arttığını gösteriyor. Oksidatif stresle savaşan en lezzetli besinlerden biri de  kivi. Kivinin C vitamini, E vitamini  ve folat içeriği yüksek olması sebebiyle serbest radikallerin etkilerinden koruyarak oksidatif stresi azalttığı ve uyku kalitesini artırdığı biliniyor. Kiraz da zengin antioksidan içeriğinden dolayı oksidatif hasarı azaltarak uyku kalitesinin artmasına ve rahat bir uykuya destek oluyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...