Huysuzluğun sebebi ‘büyüme atağı’ olabilir | Türkiye Kliniği

- Güncelleme:
Huysuzluğun sebebi ‘büyüme atağı’ olabilir | Türkiye Kliniği

Türkiye Cumartesi Haberleri

Bebekte görülen ani huy değişikliklerinin altında büyüme ataklarının yatabileceğini unutmamak gerekiyor. Büyüme atakları sonrasında bebeklerde önemli gelişimsel değişiklikler gözlemlenir. Bu dönemde sabırla bebeğinizin ihtiyaçlarına karşılık vererek onu dinlemeli ve ona karşı uygun yaklaşım sergilemelisiniz.

Huysuzluğun sebebi ‘büyüme atağı’ olabilir | Türkiye Kliniği

Bebekte görülen ani huy değişikliklerinin altında büyüme ataklarının yatabileceğini unutmamak gerekiyor. Büyüme atakları sonrasında bebeklerde önemli gelişimsel değişiklikler gözlemlenir. Bu dönemde sabırla bebeğinizin ihtiyaçlarına karşılık vererek onu dinlemeli ve ona karşı uygun yaklaşım sergilemelisiniz. 

Bebeklerin huysuzlaşıp sürekli meme emmek istemesi ve kucaktan indirildiğinde ağlama krizine girmesi normal atak sürecinin bir parçası olabilir. Bebeğinizin hem fiziksel hem de zihinsel açıdan bir büyüme atağında olduğunu düşünmelisiniz. Bebeğiniz normal gelişim sürecindeyken aniden bir değişim yaşamaya başlar ve bu durum onun bütün rutinini etkiler. Sürekli sebepsiz ağlayan, daha fazla ilgi isteyen, huysuz, mızmız, memeden ayrılmayan ya da yeme düzeni bozulmuş bir ateş topuna döner. Çevresinde bazı değişiklikler olduğunu düşünmeye başlamıştır ve o bu durum karşısında çok şaşkındır. Çünkü bebeğiniz artık yeni farkındalıklar ediniyordur. Neler olduğunu anlamaya çalışır, önceden fark etmediği şeyleri artık fark ediyordur. 

Anne babalar için bu dönemlerin üstesinden gelmek hiç de kolay değildir. Her bebeğin gelişimi farklı olduğu için büyüme ataklarının görüldüğü dönem değişse de genellikle belli haftalardır. Mesela bebeğiniz 5’inci, 8’inci, 12’nci, 19’uncu, 26’ncı, 27’nci haftalar gibi yaklaşık 2  yaşına kadar olan dönemde 10 defa büyüme atağı evresi yaşayacaktır. Bu ataklar genellikle 2-4 gün yoğun olarak görülse de birkaç hafta da sürebilir. Bu dönemlerde bebeğiniz sık sık emmek hatta sürekli memede kalmak ister.

SABIRLI OLMAK GEREKİYOR

Bebeğinizin isteği doğrultusunda sabırla bol bol emzirmeye devam etmek, ilk 6 ayda mama desteği yapmamak önemlidir. Tabii ki daha ileri dönemlerde ihtiyaçları doğrultusunda bebekte beslenme değişiklikleri yapılabilir. Bu dönemde bırakın bebeğiniz ne kadar isterse yesin veya yemesin. Rutine dönmesi için onu zorlamayın ve çatışmaya girmeyin. Göreceksiniz bir müddet sonra her şey eskisi gibi düzenli olacak. Sabırla bebeğinizin ihtiyaçlarına karşılık verin, onu dinleyin ve ona karşı uygun yaklaşım sergileyin. Bol bol bebeğinizi sevmeniz, ten temasında bulunup okşamanız onun bu süreçle daha kolay başa çıkabilmesi için önemlidir. Çok huzursuz olduğunda, uyutmakta zorlandığınızda ılık bir banyo ve sonrasında masaj rahatlatabilir. Bu dönemlerde bebeğiniz sık sık emmek hatta sürekli memede kalmak ister. Bu durum anneleri, “Acaba bebeğim aç mı, yoksa sütüm yetmiyor mu” gibi düşüncelere itebilir. Aslında büyüyen bebeğinizin anne sütü ihtiyacı artmış olduğu için bebeğiniz sık sık emerek bu ihtiyacını da sağlamış olur.

FIRTINA SONRASI GÜNEŞLİ GÜNLER

Kriz dönemlerinde yaşanan değişikliklerin, herhangi bir hastalık belirtisi de olabileceğini bilmelisiniz. Bu süreçte ciddi anlamda zorlanırsanız mutlaka hekiminize başvurmanız ve altta yatabilecek bir problemin varlığını araştırmalısınız. Fırtınalı bir dönemden sonra artık güneşli günler başlayınca bebeğinizdeki olumlu değişiklikleri fark edebilirsiniz. Mesela ilk ataklardan sonra size gülümsemeye, bir dönem sonra ellerini daha iyi kullanmaya oyuncaklarına uzanmaya hatta tutmaya başlar veya bir bakmışsınız artık sırtüstü dönmeye başlamış. Sonrasında da oturma, emekleme gibi kaba motor hareketleriyle beraberinde ince motor gelişimindeki değişiklikleri gözlemleyebilirsiniz. Oyuncaklarıyla oynama şekli değişir, aynı oyuncağın farklı özelliklerini keşfedebilir. Büyüme atak dönemlerini bir olgunlaşma süreci olarak görür, sabırla hareket ederseniz ailecek daha iyi hissedersiniz.  Bebekler gerçekten de kolay büyümüyor ve anne baba olmak muhteşem bir deneyim. Bunun tadını sonuna kadar çıkarın ve böyle büyüme atakları sizi bu süreçte gereksiz yere üzüp enerjinizi yok etmesin. Her zaman yanınızda olduğumuzu unutmayın lütfen.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...