Bebekle uçak yolcuğu gözünüzü korkutmasın
Zorunlu durumlarda bebekler doğar doğmaz bile uçak seyahati yapabilir. Ancak uçuş konforu ve risklerin en aza indirilebilmesi için sağlıklı bir bebeğin ilk ayını doldurduktan sonra uçması tavsiye edilir.
Özellikle kalkış ve iniş sırasında kabin içi basınç değişikliklerinden dolayı bebekler kulaklarında hissettikleri dolgunluk hissi ve ağrı kaynaklı şiddetli ağlayabilir. Bunu engellemek için yolculuğun en azından bir iki saat öncesinde genellikle soğuk algınlığı için kullanılan bir şurubun veya uygun bir alerji ilacının verilmesi faydalı olabilir. Bu sayede orta kulağın havalanmasını sağlayan östaki borusunun kapanması engellenip açılması sağlanarak kulaktaki dolgunluk hissinin gelişmesi önlenebilir. İlaç verilmesi ve dozunun kilosuna uygun olarak belirlenmesi için mutlaka hekiminiz ile görüşmeniz gerekir. Kendi kendinize ilaç vermeniz fayda yerine zarar verebilir. İlaçlar için, her yaş ve kilo durumuna göre doz ayarlamalıdır. Ezbere ilaç kullanılmasını kesinlikle tavsiye etmem. Kulağı rahatlatacak başka bir tedbir de yutkunmayı sağlamaktır. Bebekler emerek yutkundukları için kalkış ve iniş sırasında ve sonrasında emzirilmeleri, biberonla beslenmeleri ya da normal şartlarda çok sevmediğimiz emzik kullanmaları kulak ağrısı duymalarını engelleyebilir. Daha büyük çocuklara sevdikleri yiyecek ve içeceklerin verilmesi ya da sakız çiğnetilmesi de faydalı olacaktır.
Çocuklar genellikle kapalı ve hareket alanlarının kısıtlı olduğu ortamlarda kısa sürede huysuzlanmaya başlar. Bu sebeple uçağın en önünde oturmak ve kabine en son girerek en erken çıkmak kabinde kalış süresini en aza indirir. Özellikle havaalanında yolcuların uçağa kabulü başlar başlamaz büyük çoğunluğun giriş kapısına hücum ederek ayakta bekledikleri görülür. Çocuklar bu durumdan hiç hoşlanmaz. Bu sebeple sakince beklemek ve çocuğun oyun oynamasına izin vermek, kapıdan geçen en son yolculardan olmak gerekir.
ÖZEL KEMER İSTENMELİ
Kabine sadece uçuş sırasında gerekecek çantaların alınması ve diğer tüm çantaların bagaja verilmesi havaalanı ve kabindeki hareket yeteneğinizi artırır. Bazı uçak modellerinde iki erişkin koltuğu arasında küçük çocuklar için özel koltuk bulunur. İki yaşını geçmiş çocukların bu koltuklarda oturması önerilir. İki yaşın altındaki bebekleri kısa mesafeli uçuşlarda kucağımızda taşıyabiliriz ancak mutlaka kabin ekibinden bebekler için özel kemerler istenmelidir. Uzun süreli uçuşlarda ise önünde duvar olan koltuklar seçilmelidir. Birçok uçak modelinde bu duvarlara monte edilen bebek beşikleri bulunur. Bu koltuklar bilet alırken görevlilerden talep edilebilir. İki yaş üstü çocuklarla seyahat ederken bu koltukların seçilmesi büyük rahatlık sağlar. Bazı uçaklarda acil çıkış kapılarının hizasındaki koltuk aralıkları çok geniştir ki bu koltuklar da genişlik ve rahat hareket edebilme açısından talep edilebilir.
Uçak yolculuğu ve hastalık durumunda nasıl hareket edileceği konusunda pratik önerilerimi paylaşmak istiyorum. Haftaya bu konuda yazmaya devam edeceğim. Sağlıklı, huzurlu ve neşeli uçuşlar diliyorum herkese.