Anlatmakla bitmez... Muhteşem Süleymaniye

Mimar Sinan’ın “kalfalık eserim” dediği Süleymaniye Camii’nin temeli 13 Haziran 1550 Cuma atıldı; 7 Haziran 1557 Pazartesi günü ibadete açıldı.
MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Osmanlının bu en büyük külliyesi, içindeki üniversiteleri ile bir eğitim merkezi olması, imareti, hastanesi, çevresindeki havadar mahallede oturan seçkin aileleri, sultanların cuma namazı için sık sık camiye gelmeleri, çarşı bölgesine yakınlığı, Haliç’e bakan dış avlusunun doyumsuz manzarasıyla İstanbul hayatının önemli merkezlerinden biriydi.
DÖRT BÜYÜK SÜTUN, DÖRT HALİFE
Caminin inşaatına, imparatorluğun değişik yerlerinden malzeme getirilmiştir. İçindeki dört büyük mermer sütun Peygamber Efendimizin dört büyük halifesini temsil ediyor. Her biri farklı bir yerden getirilmiştir.
CAMİNİN BAZI SIRLARI
Elektriğin keşfedilmediği dönemde, aynı anda beş bin kişinin namaz kılabildiği kapalı alanın gece aydınlatması, ince demir askılar üzerindeki yağ kandilleri ve mumlarla yapılırdı. Yüzlerce kandilden yükselen is, belirli bir hava akımıyla ana giriş kapısının üstünde yer alan “is odası”nda toplanır, böylece cami duvarları ve kubbelerinin is sebebiyle kararması önlenirdi. Oda duvarlarında is biriktikçe kazınır, mürekkep yapılarak hattatlara verilirdi. Bu mürekkeple yazılan hatların rengi asırlarca bozulmaz, yazıldığı günkü canlılığını korur.
MİMAR SİNAN DA BURADA YATIYOR
Caminin 20 kapısı vardır. Kıble duvarı önünde Kanuni Sultan Süleyman, biraz ilerisinde hanımı Hürrem Sultan’ın türbeleri yer alır. Osmanlı padişahlarından II. Ahmed ve II. Süleyman da buradadır. Mimar Sinan’ın kabri, camiyi çevreleyen dış avlunun dışında, Haliç’e bakan bir noktada.
SES DÜZENİ MUHTEŞEM
Süleymaniye’de ağız kısımları iç mekâna dönük büyük kubbe örülüp, kubbe çeperi içine belirli seviyelerde yerleştirilen 50 cm boyunda 64 küp sayesinde etkili bir ses düzeni sağlanmıştır. Küplerin içi boş olduğu için kubbe çeperi hem sağlamlaşmakta hem de yük hafiflemektedir.
HOPARLÖRLE SES KİRLİLİĞİ
Ne yazık ki günümüzde, böylesine gelişmiş bir akustik sisteme sahip mabet içine yerleştirilen çok sayıda mikrofon ve hoparlörle imamın ve müezzinlerin sesleri yankı yapmakta, ses seviyesi yükselsin derken birbirine karışan metalik seslerden hiçbir şey anlaşılmamaktadır.
TEMİZLİK YUMURTALARI
Caminin avizelerine yer yer içi boşaltılmış deve kuşu yumurtaları asılmıştır. Deve kuşu yumurtalarından etrafa yayılan, ancak insanlar tarafından algılanamayan bir koku, haşereleri özellikle de örümcekleri camiden uzak tutmakta, böylece temizlenmesi güç kubbelerin kirlenmeleri önlenmektedir.