36 Osmanlı sultanının kabirleri nerede?

- Güncelleme:
36 Osmanlı sultanının kabirleri nerede?

Türkiye Cumartesi Haberleri

İşte, Osmanlı İmparatorluğu’nu 1299-1922 yılları arasında 623 sene yönetmiş 36 Osmanlı padişahının mezar yerleri.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Güzel İstanbul’umuzu fetheden yedinci padişah Fatih Sultan Mehmed Han’a kadar tahta geçen ilk altı padişahın türbeleri Bursa’dadır.

Osman ve Orhan Gazi’nin kabirleri, Bursa’nın Osmangazi merkez ilçesi, Tophane semtinde bulunan karşılıklı iki türbededir. Kosova’da harp meydanında şehit olan Murad-ı Hüdavendigâr’ın türbesi yine Osmangazi merkez ilçesinin Çekirge semtinde kendi yaptırdığı caminin yakınındadır. Bir türbesi de şehit olduğu yer olan Kosova’da Priştine - Metroca yolu üzerindedir. Yıldırım Bayezid Han’ın türbesi, Yıldırım merkez ilçesinde kendisinin yaptırdığı cami yakınındadır.

Bursa’da metfun son padişah olan II. Murad Han’ın türbesi, Osmangazi merkez ilçesi, Muradiye semtinde kendi yaptırdığı caminin yakınındadır. Kubbesinin tepesi, yağmur damlalarının üzerine düşmesi için padişahın vasiyeti üzerine açık bırakılmıştır.

YAVUZ SULTAN SELİM HAN

Yavuz Sultan Selim Han’ın türbesi, Sultan Selim semtinde kendi yaptırdığı caminin kıble duvarının önündedir. Türbede sadece, mermer bir kaide üzerindeki, sedef kakmalı bir parmaklığın içinde bulunan padişahın sandukası yer alır. Sandukasının üzerinde, Mısır Seferi’nden dönerken yan yana gittiği büyük âlim Kemal Paşazade hazretlerinin atının ayağından sıçrayan çamurla kirlenen kendi kaftanı bulunur.

36 Osmanlı sultanının kabirleri nerede?

FATİH SULTAN MEHMED HAN

Fatih Sultan Mehmed Han’ın türbesi kendi yaptırdığı caminin avlusundadır. Türbede sadece Fatih’in gümüş parmaklık içindeki büyük sandukası vardır. Oğlu II. Bayezid Han’ın türbesi Beyazıt semtinde kendi yaptırdığı caminin kıble tarafındaki alandadır. Türbede sadece padişahın sedef kakmalarla süslenmiş bir parmaklık içerisindeki sandukası vardır.

36 Osmanlı sultanının kabirleri nerede?

ÇELEBİ MEHMED HAN

Çelebi Mehmed Han’ın türbesi padişah türbeleri içinde en güzel ve sanatlı olanıdır. Bursa’nın sembolüdür. Yıldırım merkez ilçesinin Yeşil semtinde, Çelebi Mehmed Han’ın kendi yaptırdığı Yeşil Cami’nin karşısındaki tepededir.

36 Osmanlı sultanının kabirleri nerede?

SULTAN MEHMED REŞAD HAN

Sultan Mehmed Reşad Han’ın türbesi, Eyüp Sultan’da Eyüp İskelesi’nin karşısındadır. Sekizgen planlı, kubbeli, girişine on basamaklı bir merdivenle ulaşılan sanatlı bir yapıdır. İstanbul’daki padişah türbelerinden Fatih ilçesi dışındaki tek türbedir. Padişah, sağlığında zaman zaman buraya gelir, inşaatına nezaret ederdi.

36 Osmanlı sultanının kabirleri nerede?

SULTAN ABDÜLMECİD HAN

Sultan Abdülmecid Han’ın türbesi, Sultan Selim Camii’nin kıble duvarının önündeki dört türbeden, kıbleye göre en solda olanıdır. Padişahın vasiyeti üzerine yükseklik bakımından, hemen ilerisinde yer alan, atası Yavuz Sultan Selim Han’ın türbesinden daha aşağıda yapılmıştır.

İSTANBUL’DA 29 PADİŞAH

Fatih’ten itibaren 29 padişah İstanbul’un çeşitli semtlerindeki 15 ayrı türbede metfundur. Bunlardan biri Eyüpsultan ilçesinde, geri kalan 14’ü Fatih ilçesinde yer alır.

Sigetvar’da harp meydanında vefat eden Kanûnî Sultan Süleyman Han’ın türbesi, Süleymaniye semtinde kendi yaptırdığı caminin kıble duvarının önündedir. Türbede Kanuni’nin yanı sıra II. Süleyman ve II. Ahmed Han’ın da sandukaları bulunur. Kanuni’nin Sigetvar’daki türbesi ise 150 yıl kadar sonra elimizden çıkan bu topraklarda zaman içinde kaybolmuştur. Ancak son zamanlarda yapılan araştırmalarla yeri tespit edilmiştir.

II. Selim Han’ın türbesi Ayasofya Camii avlusundadır. Mimar Sinan yapısı, kare planlı muhteşem bir eserdir. Bursa’daki Yeşil Türbe’den sonra en güzel padişah türbesidir. III. Murad Han’ın ve III. Mehmed Han’ın türbeleri bu türbenin sağında ve solunda yer alır.
Ayasofya Camii avlusundaki dördüncü padişah türbesi, diğer türbelerin çaprazında ve camiye bitişiktir. Mabedin kilise olduğu zamanlardaki vaftizhanesi iken daha sonradan türbe hâline getirilmiştir. Bu türbede I. Mustafa ile İbrahim Han’ın sandukaları vardır.

Sultan I. Ahmed Han’ın türbesi Sultanahmet semtinde padişahın kendi yaptırdığı muhteşem Sultan Ahmed Camii’nin kuzey doğusunda Alman Çeşmesi’nin karşısındadır. Türbede I. Ahmed Han’ın yanı sıra oğulları II. Osman ve IV. Murad Han’ın da sandukaları bulunur.
IV. Mehmed Han’ın türbesi, İstanbul’un sembollerinden Eminönü’ndeki Yeni Cami’nin güneyinde, cami ile Mısır Çarşısı arasındaki büyük türbededir. IV. Mehmed Han’ın validesi Hadice Tarhan Valide Sultan için yaptırılan türbede padişahınkinin yanı sıra oğulları II. Mustafa ve III. Ahmed Han ile II. Mustafa Han’ın oğulları III. Osman ve I. Mahmud Han’ın da sandukaları bulunur.

NAKŞ-I KADEM-İ PEYGAMBERÎ

Sultan III. Mustafa Han’ın türbesi Laleli semtinde kendi yaptırdığı caminin yakınındadır. Ongen planlı bir yapı olan türbe girişinin sağından itibaren beşinci köşedeki ahşap dolap içerisindeki taşta, Peygamberimizin ayak izleri vardır. Türbede III. Mustafa Han’ınkinin yanı sıra oğlu III. Selim Han’ın da sandukası bulunur.

Sultan I. Abdülhamid Han’ın türbesi Bahçekapı semtinde, 4’üncü Vakıf Han’ın karşısındadır. Türbede I. Abdülhamid Han’ınkinin yanı sıra oğlu IV. Mustafa Han’ın da sandukası bulunur. Türbenin Yeni Cami tarafındaki duvarında bulunan dolaba yerleştirilmiş taşta, Peygamberimizin ayak izleri vardır.

Sultan II. Mahmud Han’ın türbesi Çemberlitaş’ta Divanyolu Caddesi üzerindedir. Sekizgen planlı, sanatlı bir yapı olan türbe, haziresinde 140 civarında mezarın bulunduğu tarihî bir adada yer alır. Türbede II. Mahmud Han’ınkinin yanı sıra oğlu Abdülaziz Han ve torunu II. Abdülhamid Han’ın da sandukası bulunur.

Sultan V. Murad Han’ın kabri, Eminönü’nde Yeni Cami yanındaki Tarhan Valide Sultan Türbesi’nin arka bölümüne bitişik olarak inşa edilen iki küçük türbeden Cedid Havatin Türbesi’ndedir.

VE SON PADİŞAHIN TÜRBESİ

36. ve son Osmanlı padişahı Sultan Vahideddin Han, 17 Kasım 1922 günü vatanından koparken yanında şahsî eşyası dışında hiçbir şey götürmedi. Hazineden bir iğne bile almadı. Acı ve sıkıntı içinde geçen dört senelik bir sürgün hayatından sonra, 16 Mayıs 1926’da İtalya’da 65 yaşında vefat etti. Yastığının altında parasızlıktan alamadığı ilaç reçeteleri çıkmıştı. Çevredeki esnafa olan borçlar sebebiyle eşyasına ve tabutuna haciz konuldu. Cenaze tam bir ay kaldırılamadı. Bu borçların nihayet damadı Şehzade Ömer Faruk Efendi tarafından ödenmesinden sonra cenazesi Şam’a getirilerek buradaki Süleymaniye Külliyesinde yer alan caminin avlusuna defnedildi. Padişahın buraya defninin akabinde sürgünde vefat eden pek çok şehzade ve sultan peyderpey buraya defnedilmiş ve zaman içinde bir hanedan kabristanı hâline gelmiştir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...