Ödülsüz alışkanlık kalıcı olmaz: 3 aşamada hayatınızı monotonluktan kurtarın

Bütün alışkanlıklar başlama işareti, rutin ve ödül aşamalarından oluşur. Ödül, beynin hareketi hatırlayıp ileride tekrar etmesine yardımcı olur. Ancak yeni bir alışkanlık kazanmak için ilk adım beyni ikna etmektir!
DUYGU YILMAZ'IN HABERİ - Günlük hayatımızda otomatikleşmiş rutin davranışlarımız vardır. “Gözümden uyku aksa da makyajımı temizlemeden uyumam” gibi pek çok davranışımızı alışkanlıklarımız oluşturuyor. Bu rutinlere yenilerini eklemek yani yeni alışkanlıklar edinmek de hayatımızı monotonluktan kurtarır. Ancak bu sanıldığı kadar kolay olmayabilir.
Hemen hepimizin spor yapmak ya da sigarayı bırakmak gibi istediği ancak bir türlü devamını getiremediği istekleri vardır. Bu aşamada uzmanlara göre ilk yapmamız gereken yeni bir alışkanlık kazanmak için beynimizi ikna etmek! Bir şeyi alışkanlığa dönüştürmek için onu daha görünür, daha çekici ve uygulaması kolay hâle getirmek gerekiyor.
İstediğimiz bir şeyi alışkanlığa dönüştürmeyi kolaylaştırmak için de 21 gün kuralı devreye giriyor. Mesela her gün 2 litre su içmeyi alışkanlık hâline getirmek istiyorsanız 21 gün boyunca özenle tekrarlayın. Bir süre sonra zihniniz otomatiğe bağlayacaktır. Ancak araştırmalar, bu kuralın da tek başına yeterli olmadığı konusunda hemfikir. Bütün alışkanlıklar başlama işareti, rutin ve ödül aşamalarından oluşur. İlk aşama olan başlama işareti, beynin otomatik pilota geçme aşamasıdır. İkinci aşama olan rutin, başlangıç işareti oluştuktan sonra yaptığınız tüm hareketleri kapsar. İki adım da son aşama olan ödül yaşanmadan gerçekleşmez. Ödül, beynin bu hareketi hatırlayıp ileride tekrar etmesine yardımcı olur.
Yeni bir alışkanlık kazanmak için kendinize gerçekçi ve net bir hedef koyun. Kendinize bir ajanda alın ve o eylemi neden alışkanlığa dönüştürmek istediğinizi ve sonucunu not alın. Mesela “bir ayın sonunda 2 kilo vereceğim” hedefiyle sağlıklı beslenmeniz ay sonunda size ödül olarak dönecektir. Planlı ve düzenli olun. Hedefinize ulaşmak için ortamınızı da yeniden düzenleyin. Su içmeyi alışkanlık hâline getirmek istiyorsanız iş yerinde masanızda şişe su bulundurabilirsiniz. Gözünüzün önünde oldukça unutma ihtimali de ortadan kalkacaktır. Hedefinizi parçalara bölün. Her gün yarım saat spor yapmak istiyorsanız ilk olarak 10 dakika ile başlamayı ve günden güne bu süreyi artırmayı hedefleyin. Motivasyonunuz azaldığında ise ajandaya dönüp bakın…
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
> Haşlanmış nohut suyunun birçok yiyecekte yumurta yerine kullanılabildiğini biliyor muydunuz? Bu haşlama suyunun üç yemek kaşığı kadarı tam bir yumurtaya denk geliyor.
> Çöp kutunuzun içerisine bir miktar karbonat ya da kabartma tozu dökerseniz etrafa yaydığı kötü kokuyu önlemiş olursunuz.
> Mavi renk stresi azaltır. Uzun süre vakit geçirdiğiniz alanlarda mavi renk eşyalara yer vermeyi deneyin.
> Saçın mizacı kuru ve soğuktur. Hindistan cevizi yağı ise saçınızı besler ve yumuşatır.
> Yemek pişirirken tencerenin cam kapağında buhar oluşuyorsa kapın iç yüzeyini limon kabuğuyla silin. Bu şekilde buhar oluşumunu önleyebilirsiniz.
> Sarımsağı kolayca soymak istiyorsanız dişlerini bıçağın yan tarafıyla ezmeniz yeterlidir. Kabukları kolayca ayrılır.
> Mayalı hamur işi yaparken bir kaşık toz şekeri karışıma eklerseniz, hamurunuz çok daha fazla kabarır.
> Ellerinize sarımsak ve soğan kokusunun bulaşmasını istemiyorsanız, soymaya başlamadan önce ellerinize limon sürün.
BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR