Yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'ye Çin'den rakip çıktı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'ye Çin'den rakip çıktı

TEKNOLOJİ Haberleri

Dünyayı kasıp kavuran, piyasaya sürüldüğü ilk haftada 1 milyon kullanıcıya ulaşan ChatGPT adlı yapay zeka destekli sohbet robotu teknoloji şirketlerini harekete geçirdi. ChatGPT'nin hızlı yükselişi bu alandaki çalışmalara yön verirken, bir rakip de Çin'den geldi.

Yapay zeka (AI) sohbet robotu ChatGPT tarzı bir ürün daha piyasaya sürülmeyi bekliyor. Çinli teknoloji devi Alibaba, 'Tongyi Qianwen' adını verdiği yapay zeka sohbet robotunu piyasaya süreceğini açıkladı. Bulut bilgi işlem birimi, sohbet robotunu yakın gelecekte Alibaba'nın işletmelerine entegre edeceğini belirtiyor ancak ne zaman çıkacağı şimdilik açıklanmadı. 

Son aylarda, dünyanın dört bir yanındaki teknoloji şirketleri kendi sözde üretken AI sohbet robotlarını tanıttı. Bu yılın başlarında Alibaba, ChatGPT'ye rakip bir ürün üzerinde çalıştığını açıklamıştı. Alibaba'nın bu ürününün adının 'Tongyi Qianwen' olduğu ortaya çıktı.

Alibaba şirketinin başkanı ve CEO'su Daniel Zhang, Tongyi Qianwen projesi için, "Üretken yapay zeka ve bulut bilgi işlemin yönlendirdiği teknolojik bir dönüm noktasındayız." dedi. Şirket, Çince'nin yanı sıra İngilizce de çalışabilen Tongyi Qianwen'in başlangıçta Alibaba'nın işyeri mesajlaşma uygulaması DingTalk'a ekleneceğini ifade etti.

Şirket, yapay zeka aracının, toplantılardaki konuşmaları yazılı notlara dönüştürmek, e-posta yazmak ve iş teklifleri hazırlamak gibi bir dizi görevi yerine getireceğini söyledi.

Alibaba, Amazon'un Alexa sesli asistan akıllı hoparlörüne benzeyen Tmall Genie'ye de entegre edileceğini açıkladı.

Yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'ye Çin'den rakip çıktı

Yapay zeka sohbet robotları geliştirmek için şirketler birbirleriyle yarışa girdi

TEKNOLOJİ DEVLERİ CHATGPT'NİN İZİNDE

Üretken yapay zekaya olan ilgi, ChatGPT'nin Microsoft destekli OpenAI tarafından Kasım ayında piyasaya sürülmesinden bu yana arttı. Üretken yapay zeka, insan çalışmasından ayırt edilemeyen içerik oluşturmak için geçmiş verilerden öğrenme yeteneğine sahiptir.

ChatGPT, doğal, insana benzer bir dil kullanarak soruları cevaplayabilir ve ayrıca veri tabanı olarak interneti kullanarak diğer yazı stillerini taklit edebilir.

YAPAY ZEKA SOHBET ROBOTLARI GÜNDEMDEN DÜŞMÜYOR

Microsoft, Şubat ayında arama motoru Bing'e eklediği bu teknoloji için milyarlarca dolar harcadı. ABD merkezli yazılım devi ayrıca Word, Excel, PowerPoint ve Outlook dahil olmak üzere Office uygulamalarına ChatGPT'nin bir sürümünü yerleştireceğini açıkladı.

Alphabet şirketine ait Google ve Çinli teknoloji grubu Baidu da kendi yapay zeka sohbet robotlarını duyurdu.

Öte yandan, Çin Siber Uzay İdaresi, yapay zeka sohbet robotlarının açabileceği tehlikelere ilişkin bazı önlemler hazırladı. Önerilen kurallara göre, teknolojiyi eğitmek için kullanılan verilerin meşruiyetinden şirketlerin sorumlu olacağı belirtildi. Halkın önerilerle ilgili geri bildirimde bulunmak için 10 Mayıs'a kadar süresi olacak.

MUSK, WOZNIAK VE HARARİ'DEN YAPAY ZEKAYA KARŞI HAMLE

Geçtiğimiz ay, Twitter ve Tesla şirketlerinin CEO'su Elon Musk, Apple'ın kurucu ortaklarından Steve Wozniak ve yazar Yuval Noah Harari başta olmak üzereteknoloji alanındaki önde gelen binden fazla kişi, yapay zeka çalışmalarının insanlığa karşı bir tehdit oluşturmaya başladığını belirten bir açık mektup yayınladı ve yapay zeka çalışmalarının durdurulması çağrısında bulundu. Açık mektubu imzalayan teknoloji liderleri, yapay zeka yarışının kontrolden çıktığını düşünüyor.

Bu arada, yatırım bankası Goldman Sachs'ın yakın tarihli bir araştırmasına göre, yapay zeka 300 milyon tam zamanlı işi elimizden alacak.

Bu ayın başlarında İtalya, veri koruma konusundaki gizlilik endişelerini gerekçe göstererek ChatGPT'yi engelleyen ilk Batılı ülke oldu.

(BBC)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...