Yapay zeka astronom oldu, süpernova keşfederek tarihe geçti

Amerika Birleşik Devletleri'nin Illinois eyaletindeki Northwestern Üniversitesi liderliğindeki uluslararası bir bilim ekibi, tarihi bir başarıya imza attı. Geliştirdikleri yapay zekanın, uzayda süpernova tespit ettiğini duyurdular.
Yapay zeka teknolojisi her geçen gün gelişiyor. Öyle bir hâl aldı ki, artık yapay zeka temelli sistemler ameliyat da yapabiliyor, uzay keşfi de. İşte bunun ilk örneği kısa süre önce gerçekleşti. Astronomların (gökbilimci) yıllarını alan süpernova keşfi yapay zeka destekli sistem tarafından yapıldı. Üstelik sistem hem uzun uğraşlar ve zaman gerektiren gökyüzü gözlemi yapıyor, hem de analiz çıkarıyor.
Araştırmacılar bu yeni sisteme 'BTSbot' ismini verdi. Yapay zeka destekli sistemi ekip, 16 binden fazla kaynaktan elde edilen bir milyondan fazla görüntüyü kullanarak eğitti. Ardından BTSbot'un çıkardığı veriler test edilip doğrulandı. Böylece astronomlar tarafından kullanılabilecek.
Bu arada, BTSbot, insan yardımına ihtiyaç kalmadan kullanılabiliyor.
YAPAY ZEKA ASTRONOM SÜPERNOVA KEŞFETTİ
Webtekno'da yer alan habere göre, BTSbot, Kaliforniya'da bulunan ve her iki günde bir kuzey gökyüzünü tarayan robotik bir kamera olan Zwicky Transient Facility'den (ZTF) alınan verilerde SN2023tyk adlı yeni keşfedilen süpernovayı tespit etti.
ZTF, 3 Ekim'de gece gökyüzündeki kozmik patlamayı görüntüledi ve BTSbot verileri gerçek zamanlı olarak incelemeye başladı. Ardından 5 Ekim'de ZTF'nin verilerindeki süpernovayı buldu. Diğer robotik cihazlarla iletişim kurduktan sonra BTSbot keşfi doğruladı. 'Tip Ia' süpernova olarak adlandırılan süpernovaya ilişkin bilgiler 7 Ekim'de yayınlandı.