Yalan motoru yapay zeka: Habercilikte gerçek bilgiye ulaşmak zorlaşıyor

- Güncelleme:
Yalan motoru yapay zeka: Habercilikte gerçek bilgiye ulaşmak zorlaşıyor
Teknoloji Haberleri

Yapay zekâ tarafından ya da bu teknolojiyi kullanan yayıncılar tarafından yapılan sahte ve yalan haberin sayısı hızla artıyor. Yapay zekâ itibar suikastına da imza atarken, kontrolsüz kullanım mahkemeleri daha çok meşgul edecek gibi görünüyor.

ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ - Hayatımızın her alanına giren yapay zekâ birçok sektörde insanın yerini alıyor. Risk altındaki mesleklerin başında ise gazeteciler geliyor. Son dönemde dijital medyada yapay zekâ kullanımı hızla artarken, yapay zekâ temelli yalan haberler âdeta tıklama rekorları kırıyor. İnternet sitelerinin güvenilirliğini derecelendiren NewsGuard’ın raporuna göre, bu teknolojiyi kullanarak kurulan platformlar yalan haberlerle insanları manipüle ediyor. Hatta itibar suikastlarına imza atılıyor.

Yalan motoru yapay zeka: Habercilikte gerçek bilgiye ulaşmak zorlaşıyor

YAYINCILAR KULLANMAYA BAŞLADI

Hatırlarsanız 2020 yılında Microsoft’un haber sitesi MSN, gazetecilerin işine son vererek yapay zekâyı devreye almıştı. Etik kurulundaki binlerce çalışanının da işine son veren Microsoft’un, yapay zekâ firması OpenAI’a milyarlarca dolar yatırım yaptığı da biliniyor. Ancak MSN’de yapay zekânın kullanımı bir dizi uydurma haberi beraberinde getirdi. Mesela MSN’de yayınlanan bir haberin yapay zekâ tarafından uydurma olduğu çok sonradan anlaşıldı. Benzer başka bir haberde Koca Ayak ve Loch Ness Canavarı diye bilinen efsanevi yaratıkların görüntülendiği iddiaları yer alıyor. Dikkat çeken bir başka sahte haberde ise Elon Musk’ın eski sevgilisi Grimes’ın Twitter paylaşımında nafaka talebinde bulunduğu öne sürülüyor. Üstelik, Musk’la ilgili iddia Google Newscharts’a göre dünyada en çok okunan haberler arasına girdi. MSN, sitedeki bu sahte haberlerin birçoğunu sonradan yayından kaldırmak zorunda kalırken benzer bir vaka da CelebritiesDeaths.com da yaşandı. Haber sitesinde bu yılın nisan ayında “Biden öldü. Harris başkanlığa vekâlet ediyor, konuşma saat 09.00’da’ başlıklı haber yayınlandı. Haberde, Biden’ın ‘uykusunda huzur içinde’ öldüğü iddia ediliyordu. Tabii ki böyle bir şey yaşanmadı.

ChatGPT ile artık sahte haberler neredeyse bütün platformlarda. İçerik üreticileri, haber editörleri ve muhabirler, ChatGPT’den içerik oluşturmada yararlanabiliyor. Dünyanın en büyük teknoloji sitesi CNET de bir süredir gizlice yapay zekâ yazımı haberler yayınladığını duyurdu. Ocak ayında ortaya çıkan skandalın ardından, CNET bunun bir tür deney olduğunu iddia ederek, söz konusu makalelere nihayet “Yapay zekâ tarafından yazılmıştır” uyarısı eklemeye başladı.

HUKUK PROFESÖRÜNE İFTİRA ATTI

Yapay zekâ sadece habercilikte değil dijital platform kullanıcılarını da manipüle ediyor. Snapchat’in My AI sohbet botunun, kullanıcıların konum bilgisi hakkında her birine alenen yalan söylediği ortaya çıktı. “Ben şu an neredeyim?” diyen kullanıcılara “Konumunuza erişimim yok” diye cevap veren yapay zekâ “Yakınımdaki restoranları göster” dendiğinde bütün mekânları sıralıyordu. Yani yalan söylüyordu.

Yapay zekânın en ürkütücü yanı ise iftira. ChatGPT ABD’li hukuk profesörü Jonathan Turley’nin öğrencisini taciz etmekle suçlaması vahametin boyutunu gösteriyor. Ancak ChatGPT’nin referans gösterdiği haber gerçekte hiç yayımlanmamıştı. Çünkü Turley Alaska’ya sınıf gezisine gitmemişti ve hiçbir zaman bir öğrenciyi tacizle suçlanmamıştı. En kötüsü de hakkında yazılanların düzeltilmesini sağlamasının bir yolu yoktu.

Yalan ve iftiralar davaları da beraberinde getiriyor. Avustralya’da bir Belediye Başkanı kendisini rüşvet almak ve hapse atılmakla suçlayan ChatGPT’ye karşı dava açtı. İngiltere Rekabet ve Piyasa Kurumu da (CMA) ile Kanada Gizlilik Denetleme Ofisi, OpenAI şirketi hakkında ‘kişisel verilen izinsiz olarak toplanması, kullanılması ve ifşa edilmesi’ şikayetleri üzerine soruşturma başlattı.

Yapay zekânın kontrolsüz kullanımı mahkemeleri daha çok meşgul edecek gibi görünüyor.

BEYAZ SARAY'DA YAPAY ZEKÂ ZİRVESİ

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Beyaz Saray’da teknoloji şirketlerinin genel müdürleriyle bir araya gelerek ‘yapay zekânın riskleri’ hakkında toplantı yaptı. Başkan Yardımcısı Harris’in ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Google, Microsoft, OpenAI ve Anthropic gibi teknoloji devi şirketlerin üst düzey yöneticileri katıldı. Beyaz Saray’dan toplantı sonrasında yapılan açıklamada güvenlik, mahremiyet ve sivil haklara yönelik tehditlere dikkat çekildi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...