Uçuş süreleri inanılmaz derecede kısalabilir! NASA süpersonik yolcu jetine odaklandı

Düzenleyen: / Kaynak: Sky News
- Güncelleme:
Uçuş süreleri inanılmaz derecede kısalabilir! NASA süpersonik yolcu jetine odaklandı

TEKNOLOJİ Haberleri  / Sky News

NASA, yolcuları süpersonik bir jet ile taşımak için yoğun çaba harcıyor. Eğer süpersonik yolcu uçakları güvenilir hale getirilirse, örneğin, Ankara'dan kuzey Avrupa ülkesi İzlanda'nın başkenti Reykjavik'a 90 dakikada ulaşmak mümkün olacak.

NASA'nın X-59 araştırma jeti, ortaya çıkan ses patlamasını bastırırken sesten daha hızlı seyahat edecek şekilde tasarlandı. Uzay ajansı, uçağın teknolojisinin gelecekteki ticari uçaklara da uygulanıp uygulanamayacağını araştırıyor. Eğer üretilebilirse, yolcuların Atlantik'i saatte 1500 milden (2 bin 400 km) daha yüksek hızlarda geçmesine imkan sağlayacak.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) Quesst görevi, öncelikle ses patlamasının sesini azaltan teknolojiye sahip bir uçak tasarlamak amacıyla 2016 yılında başlatıldı. Bu, bir uçak sesten daha hızlı hareket ettiğinde yerde duyduğumuz sestir. O kadar güçlüdür ki, nüfuslu alanların üzerinde bu tür uçakların kullanılması yasaktır. 

NASA ve Lockheed Martin'in tasarladığı çok yüksek gürültü çıkarmayan uçak, 55 bin fit yükseklikte 937 mil hızla uçabilen Concorde benzeri bir araştırma jeti olan X-59 projesi olarak biliniyor. Bu proje ile ekip, 2024'te ABD'deki bazı şehirler üzerinde test uçuşları yapmayı ve yerel halkın sese tepkisini ölçmeyi hedefliyor. 

Uçuş süreleri inanılmaz derecede kısalabilir! NASA süpersonik yolcu jetine odaklandı

İLK UÇUŞ TESTLERİ 2024'TE 

Bu hafta, NASA'nın Glenn Araştırma Merkezi, süpersonik bir jetin Atlantik üzerinde 1.500 ila 3.000 mil arasında hızla uçmasına izin verdi. Günümüzün büyük yolcu uçakları saatte yaklaşık 600 mil hızla uçuyor. Bu bilgi ışığında süpersonik yolcu uçaklarının mesafeyi ne kadar kısaltacağını bir örnekle açıklayalım. Örneğin, Ankara'dan kuzey Avrupa ülkesi İzlanda'nın başkenti Reykjavik'a uçuş süresi 8 saatten fazla (2 aktarma ile 11 saat). Ancak süpersonik yolcu uçakları mümkün olursa bu süre 90 dakikaya (1,5 saat) kadar inecek.

Artık aralarında Boeing ve Rolls-Royce'un da bulunduğu şirketlerle süpersonik yolcu uçaklarına yönelik tasarım konseptleri gibi somut adımlar atmaya başladılar.

Bu arada, sadece birkaç hafta önce X-59 uçağı, Kaliforniya'daki Lockheed Martin tesisinde hangar ile pist arasındaki uçuş hattı olarak adlandırılan alana taşındı. Uçağın inşası için 235 milyon sterlinlik bir sözleşme imzalayan firma, bu yılın sonlarında gerçekleştirilecek muhtemel bir deneme uçuşu öncesinde bir dizi yer testine başladı. 

'YENİ BİR TARİH YAZMAYA HAZIRIZ' MESAJI

NASA'nın Quesst misyonu entegrasyon yöneticisi Peter Coen, ekibinin "süpersonik uçuş tarihinde yeni bir bölüm yazmaya hazır" olduğunu söyledi.

Dünyanın ilk süpersonik uçağı Concorde'un izlerini takip edecek. New York ile Londra arasındaki en hızlı ticari uçuş rekorunu elinde bulunduran uçak, 1996 yılında iki saat 52 dakika 59 saniyede tamamlamıştı. 2003'te son uçuşunu yaptı. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Sky News
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...