TSK dünyayı HD izleyecek! Türk ordusunun keskin gözü İMECE uzay yolculuğuna başladı
Geçtiğimiz gün uzaya fırlatılması sadece 27 saniye kala hava şartları sebebiyle ertelenen Türkiye'nin gözlem uydusu İMECE, bugün ABD'den kalkan Falcon 9 roketiyle fırlatıldı. Fırlatılması tam üç defa ertelendi ama bugün Türkiye'nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusunun uzay yolculuğu başladı. Peki İMECE uydusunun özellikleri neler, kaç yıl görev yapacak, daha önce neden iptal edildi ve ihracat potansiyeli nedir? İşte bu soruların cevapları...
TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilen Türkiye'nin metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECETürk Silahlı Kuvvetleri’nin uzaydaki gözü olacak. İki ertelemenin ardından dün, ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden SpaceX firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatılması programı kuvvetli rüzgar nedeniyle 27 saniye kala bir defa daha ertelenmişti... Bugün IMECE uzun süren bekleyişin ardından büyük bir heyecanla başarıyla fırlatıldı. Peki, İMECE'nin özellikleri neler? Kaç yıl görev yapacak? Gelin bu soruların cevabına birlikte bakalım...
İMECE 5 YIL BOYUNCA HİZMET EDECEK
680 kilometre irtifada Güneş’e eş zamanlı yörüngede konumlanacak İMECE, tasarım görev ömrü olan 5 yıl boyunca; hedef teşhis, tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda ülkemize hizmet verecek. Uydu, dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek.
Milli imkanlarla geliştirilen yer gözlem uydusu İMECE; BİLSAT, RASAT ve GÖKTÜRK-2 uydularından edinilen tecrübe ile donatıldı. Türkiye’de ilk defa üretilen metrealtı çözünürlüğe sahip elektro-optik uydu kamerası, TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilerek İMECE'ye entegre edildi.
ADI GİBİ 'İMECE'YLE YAPILDI
İMECE’de elektro-optik kameranın yanı sıra uçuş bilgisayarı, elektrikli itki, yönelim ve yörünge belirleme, güç ve haberleşme alt sistemleri de TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanıp, üretildi. İMECE Projesi çerçevesinde uçuş bilgisayarı yazılımları başta olmak üzere, yönelim ve yörünge yazılımları, analiz yazılımları, yer istasyonu yazılımları da TÜBİTAK UZAY mühendisleri tarafından geliştirildi.
Türkiye'nin metre altı çözünürlüğe sahip ilk yerli ve milli gözlem uydusu olma özelliğini taşıyan İMECE uydusuna, TÜBİTAK UME manyetometre ve manyetik tork çubuğu ile TÜBİTAK MAM ise sabit güneş paneli ile katkı sağladı. İMECE tam da adı gibi birçok kuruluşun katkısıyla yapıldı (İmecenin kelime anlamı, bir işin birçok kişi tarafından yardımlaşarak yapılmasıdır.)
KILIÇSAT VE CONNECTA T2.1 UYDULARI DA FIRLATILDI
İMECE ile birlikte yine TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ firması işbirliği ile üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da aynı roket içerisinde uzaya fırlatıldı.
İMECE Projesi'nden elde edilen çıktılar, Türkiye'nin gelecekte sahip olacağı yeni uyduların yapı taşını oluşturacak. Bu projeyle sahip olunan kritik uzay teknolojilerinin yanı sıra bu alanda yetişmiş insan gücü ve bilgi birikimi kazanımı da sağlanmış olacak. Proje kapsamında üretilen ekipmanların uzay tarihçesi kazanmasıyla Türkiye katma değeri yüksek sistemleri ihraç etme potansiyeli kazanacak.
(Türkiye Gazetesi)