TikTok'u yasaklayan ilk eyalet oldu... Kişisel telefonlardan bile kullanılamayacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
TikTok'u yasaklayan ilk eyalet oldu... Kişisel telefonlardan bile kullanılamayacak

TEKNOLOJİ Haberleri

Sosyal medya platformu TikTok, Amerika Birleşik Devletleri'nin Montana eyaletinde yasaklandı. ABD'nin kuzey batısında yer alan bölgede artık kişisel telefonlardan bile uygulamaya girilemeyecek.

Montana valisi Çarşamba günü TikTok'un eyalette yasaklanmasına neden olacak yasa tasarısını imzalayarak onay verdi. Nisan ayında Montana'daki milletvekilleri TikTok'u kişisel cihazlarda yasaklayan yasa tasarısını 43'e karşı 54 oyla kabul etmişti. ABD'de popüler sosyal medya uygulamasının eyalet düzeyinde indirilmesini yasaklayan bu ilk yasanın 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girmesi planlanıyor. Nüfusu 1 milyonun biraz üzerinde olan Montana, uygulamayı geçen Aralık ayında devlet çalışanlarının kullandığı resmi cihazlarda yasakladı.

Yasaklama kararının ardından, Apple ve Google'ın uygulama mağazalarından artık TikTok indirilemeyecek. Ancak zaten TikTok'u cihazlarına indirmiş kişilerin uygulamayı kullanması yasaklanmıyor. Bununla birlikte, TikTok'un yasağa itiraz etmesi bekleniyor.

Şu anda ABD'de TikTok'un 150 milyondan fazla kişi tarafından indirildiği biliniyor. TikTok, dünya genelinde yaklaşık 2 milyar kullanıcıya sahip ve Instagram'ın en büyük rakibi konumunda. Uygulamanın kullanıcı tabanının son yıllarda genişlemesine rağmen, hala en çok gençler ve 20'li yaşlardaki kullanıcılar arasında popüler. 

TIKTOK CEZASI

Gizmodo'nun haberine göre, Apple veya Google indirmelere izin verirse, TikTok'a uygulanana ceza gibi 10 bin ABD doları para cezasıyla karşı karşıya kalacak. Bununla birlikte, uygulamayı indiren kullanıcılar ceza almayacak. 

Cumhuriyetçi Vali Greg Gianforte, Twitter'da "Montanalıların kişisel ve özel verilerini Çin Komünist Partisinden korumak için Montana'da TikTok'u yasakladım" dedi.

Diğer eyaletler TikTok'u devlete ait telefon ve cihazlardan yasakladı ancak hiçbir eyalet, normal vatandaşlar için geçerli olan genel bir yasak çıkarmadı.

Öte yandan, Çin merkezli sosyal medya devi TikTok'un bir sözcüsü konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Vali Gianforte, TikTok'u yasa dışı bir şekilde yasaklayarak Montana halkının Birinci Değişiklik haklarını ihlal eden bir yasa tasarısı imzaladı." dedi.

Teknoloji dünyasını domine eden ve uygulama mağazalarını bünyelerinde barındıran Apple ve Google ise yasağa ilişkin henüz bir açıklama yapmadı. 

BATI, TIKTOK'A KARŞI CEPHE ALDI

Bununla birlikte, ABD'li devlet yetkilileri TikTok'un ulusal güvenlik riski taşıdığını ileri sürüyor. TikTok'un sahibinin Çin merkezli ByteDance şirketi olduğunu belirtelim. 

TikTok CEO'su Shou Zi Chew, Mart ayında ABD'de kongre komitesinin karşısında ifade verdi ve yöneltilen suçlamalara karşı uygulamayı savundu. Kongre üyeleri CEO'yu, Çin hükümetinin TikTok aracılığıyla kullanıcı verilerine erişip erişemeyeceği gibi konularda resmen sorguya çekti. Shou, 'gözetleme' suçlamalarını reddetti. 

Mart ayının başlarında ABD hükümeti, ByteDance'ı tehdit ederek, "ya TikTok'u satın ya da yasaklamalarla karşı karşıya kalmayı göze alın" dedi. 

(Kaynak: Gizmodo)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...