Threads açanlar aman dikkat! Uzmanlar uyarıyor: Harika bir hedef olabilirsiniz
Threads kısa sürede 70 milyondan fazla kişiye ulaştı ve hızlı yükselişi devam ediyor. Ancak Twitter'ın en ciddi rakibi olarak gösterilen uygulamaya ilişkin siber güvenlik uzmanları uyarıda bulundu. Çünkü bu yeni sosyal medya ağında kullanıcıların dolandırıcılar için açık bir hedef olabileceğini söylüyorlar.
Haftalarca süren bir bekleyişin ardından Meta, nihayet 'Twitter katili' olarak tanımlanan Threads isimli metin tabanlı sosyal medya platformunu erişime açtı. 5 Temmuz çarşamba günü, planlanan tarihinden bir gün önce piyasaya çıkan uygulamaya ikinci günün sonuna kadar 70 milyondan fazla kişi kaydolmuş olsa da bir siber güvenlik uzmanı, Threads kullanıcılarının dolandırıcılar için mükemmel bir hedef olabileceği konusunda uyardı.
ESET'in Küresel Güvenlik Danışmanı Jake Moore, İngiliz Daily Mail gazetesine yaptığı açıklamada, 100'den fazla ülkede yayınlanan sosyal medya platformunda yanlış bilgilendirme ve sahte hesapların, kullanıcılar açısından büyük bir tehlike teşkil ettiğini söyledi. Moore, açıklamasında, "Herhangi bir yeni platformda olduğu gibi, başlangıçta her zaman takipçi ve ilgi kazanmak için bir mücadele vardır. Sahte hesaplar, kapılar bütün hesaplar için aynı anda açıldığında genellikle büyük bir takipçi kitlesi geliştirme şansına sahiptir." dedi.
MAVİ TİKLİ SAHTE HESAP ENDİŞESİ
Threads yeni bir platform olsa da, uygulamaya erişmenin tek yolu şimdilik Instagram hesabı üzerinden kayıt olmanız. Bu noktada Moore, Threads'te herkesin mavi tik satın alabileceği mevcut doğrulama sistemini eleştirdi. Threads'in mavi tiki, hem Facebook hem de Instagram'da bulunan abonelik hizmetinin bir parçası olarak uygulamanın erişime sunulmasıyla aynı anda gelen bir özellik oldu
Meta'nın Instagram, Facebook ve Threads uygulamalarında geçerli olan 'onaylanmış hesap' rozetinin, yani mavi tikin sahibi olmak için kullanıcılar artık belli bir ücret ödüyor. Bu ücret, eğer web sürümünden abonelik hizmetine kayıt yapılıyorsa aylık 11,99 dolar, iOS cihazdan yapılıyorsa aylık 14,99 dolar. Bununla birlikte, mavi tike sahip olmayı sağlayan 'Meta Verified' özelliğini kullanmak için Türkiye'deki kullanıcıların aylık 279.99 Türk Lirası ödeme yapması gerektiğini de belirtelim.
Şimdi asıl konuya dönelim...
THREADS KULLANICILARINA SAHTE HESAP UYARISI
Threads'teki mavi tik satışı da tıpkı Twitter'daki sisteme benzer şekilde platformda ciddi sahte profil sorunlarına yol açarak dolandırıcılık yapmayı kolaylaştırabilir. Bu konuda siber güvenlik uzmanı Moore, "Örneğin, birisinin bir kuruluş veya tanınmış kişi olarak bir hesap oluşturma ve doğrulama için ödeme yapma ve ardından çok sayıda hesabı takip etme ve karşılıklı takip kazanma riski bulunuyor. Bu, finansal dolandırıcılık, dezenformasyon (yanlış bilgi) gibi sorunlara yol açabilir." dedi. Bu risklere karşı koymak için Moore, kullanıcılara dikkatli olmayı önerdi.
Öte yandan Meta, doğrulama sisteminin etkili olduğundan emin olmak için platformlarına güvenlik önlemlerinin yerleştirildiğini açıkladı. Mavi tik almak için, hesapların önceden gönderi geçmişi gibi minimum etkinlik gereksinimlerini karşılaması ve en az 18 yaşında olması gerekiyor. Kullanıcıların, Instagram ve Facebook profilleriyle uyumlu bir resmi kimlik de sunması lazım. Teknoloji devi ayrıca şu anda 40 bin kişinin Meta'nın güvenliği ve koruyucu altyapısı üzerinde çalıştığına dair güvence verdi. Threads'te konuşlandırılan bu ekipleri oluşturmak için 16 milyar dolardan fazla yatırım yapıldı.
THREADS ÇOK SAYIDA VERİ TOPLUYOR
Bu arada Threads, uygulama kimliğinizle ilişkilendirilebilecek 14 farklı türde kişisel veri topluyor. Bu, konum ve tarayıcı geçmişinin yanı sıra finansal bilgileri, satın alma geçmişini ve hatta sağlık verilerini kapsıyor.
Mark Zuckerberg'in Meta'sının, platformlarda kişiselleştirilmiş reklamlar yönlendirmek için kullanıcıların bilgilerini kullandığı zaten biliniyor. İşte, bir Avrupa Birliği (AB) yetkilisinin yaptığı açıklamaya göre, Threads'in henüz AB'de sunulmamış olmasının sebebi de tam olarak bu. AB'nin Dijital Hizmetler ve Pazarlar Yasası olarak adlandırılan düzenlemesi, hassas bilgilerin reklam profili oluşturmada kullanılmasını engellemeye çalışıyor.
(Kaynak: Daily Mail)