'Twitter katili' açıldı! Meta'nın mikroblog sitesi Threads kullanıma sunuldu

Düzenleyen:
- Güncelleme:
'Twitter katili' açıldı! Meta'nın mikroblog sitesi Threads kullanıma sunuldu

TEKNOLOJİ Haberleri

Threads isimli uygulama kullanıma sunuldu. İlk paylaşım da Threads'ın sahibi Meta şirketinin CEO'su Zuckerberg'den geldi. Threads platformu, Instagram entegrasyonu sayesinde kısa sürede hızla büyüdü.

Meta, merakla beklenen ve 6 Temmuz günü (bugün) piyasaya sürüleceğini açıkladığı Threads uygulamasını bir gün erkenden yayınladı. Twitter'ın en büyük rakibi olması beklenen Threads uygulaması açıldı. İlk etapta uygulama mağazasından indirilebilen bir uygulama olarak karşımıza çıkan Threads'ın aktif bir web sitesi de var ancak yalnızca Instagram hesabıyla giriş yapılabiliyor. Bu yüzden şimdilik yalnızca akıllı telefonlar üzerinden kullanılabiliyor. 

Peki, Threads neden çıktı? Söz konusu uygulamanın çıkış noktası, Elon Musk'ın Twitter'da yaptığı radikal değişikliklerden kaynaklı kullanıcıların benzer alternatif metin tabanlı sosyal medya uygulamalarını aramaya başlaması. Meta da bu yönde bir adım attı ve aylar önce 'Barcelona' adıyla kodlarda görünen bu uygulamayı 'Threads' adıyla yayınladı.

THREADS'IN 'AŞİNA' GELEN ÖZELLİKLERİ

Threads şimdilik Instagram'ın bir alt uygulaması olarak görünüyor ve sosyal medya ağı Instagram'la sıkı bir şekilde bağlı. Hatta Threads'ın henüz kendisine ait bir gizlilik politikası ve güvenlik, hesap ayarları sayfası bile bulunmuyor. Threads'ta gizlilik ve güvenlik politikalarında değişiklik yapmak için Instagram üzerinden düzenleme yapmak gerekiyor. 

'Twitter katili' açıldı! Meta'nın mikroblog sitesi Threads kullanıma sunuldu

İşte Threads'ın arayüzü

Öte yandan, Threads arayüz ve metin tabanlı sosyal ağ özellikleri bakımından ise Twitter'a oldukça benziyor. Örneğin, Threads'ta 500 karaktere kadar metin paylaşımları yapılabilir. Twitter'ın retweet'ine benzer şekilde Threads'ta ise repost (yeniden paylaşmak) bulunuyor ve başkalarının yazışmalarını beğenmek de mümkün. Ayrıca Threads'ta 'tweet' ifadesinin karşılığı ise 'yazışmak' olarak görünüyor. Bunun yanı sıra fotoğraf ve en fazla 5 dakikalık video paylaşımı da yapılabiliyor. Hem kendi paylaşımlarınıza hem de başkalarınınkine yorum yapmak ve paylaşımları alıntılamak da özellikler arasında. 

Bununla birlikte, kullanıcılar yanıtlarını sınırlayabilir, diğer kullanıcıları engelleyebilir ve spam olarak bildirebilir. Ayrıca Threads'taki gönderiler, daha fazla görünürlük için kullanıcıların Instagram Hikayesinde kolayca paylaşılabilirler. 

THREADS 5 MİLYONU GEÇTİ

Threads uygulaması kullanıma sunulduğu ilk saatlerde hızla büyüdü ve kullanıcı sayısı yüz binlere ulaştı. Bunun en büyük sebebi ise şüphesiz Instagram ile entegrasyonu oldu. Çünkü Instagram kullanıcıları aynı profil bilgileriyle hızlı bir şekilde Threads'a kayıt olup Instagram'da takip ettikleri kişileri de hızlı bir şekilde tek tıklamayla takip edebiliyor.

Hatta Meta, Instagram bildirimi üzerinden kullanıcılara "X kişisi Threads kulllanıyor, sen de katıl" şeklinde davetler bile gönderdi. Bu arada, Instagram üzerinden Threads'a ulaşmak o kadar kolay ki, Instagram arama çubuğuna 'threads' yazdığınızda küçük bir davetiye çıkıyor ve altta ise 'Threads'ı indir' butonu bulunuyor. Ancak bu özellik şu anda sadece iOS (iPhone) kullanıcılarına özel. 

Meta şirketinin sahibi Mark Zuckerberg, Threads'ın yayınlanmasından itibaren sadece ilk dört saat içinde 5 milyon kişinin hesap oluşturduğunu açıkladı. 

THREADS'TA İLK PAYLAŞIM ZUCKERBERG'DEN

The Verge'ün haberine göre, Threads'teki ilk paylaşımı Meta CEO'su Mark Zuckerberg yaptı. Zuckerberg, "Hadi şunu yapalım. Threads'e hoşgeldiniz" şeklinde bir gönderi yayınladı. 

Bir başka Threads paylaşımında ise Zuckerberg, "Biraz zaman alacak ama bence üzerinde 1 milyardan fazla kişinin olduğu bir genel konuşma uygulaması olacak. Twitter bunu yapma fırsatı buldu ama başaramadı. Umarım yaparız." dedi. 

'Twitter katili' açıldı! Meta'nın mikroblog sitesi Threads kullanıma sunuldu

Zuckerberg'in paylaşımı

'TWITTER KATİLİ' 

Threads uygulamasına 'Twitter katili' deniliyor. Çünkü Instagram dünya genelinde 2 milyar kullanıcıya sahip ve bu nedenle Threads'ın kullanıcı sayısının hızla artacağı, Instagram'a bağlı olmasının büyük bir avantaj olduğu söyleniyor.

Bununla birlikte, Demand Sage'in elde ettiği verilere göre ise, Twitter'ın yaklaşık 400 milyon kullanıcısı bulunuyor. 

Şu anda, Threads'in karşı karşıya olduğu en büyük soru, uygulanabilir bir Twitter alternatifi olma şansının olup olmadığı. Musk geçen yıl şirketi satın aldığından beri Twitter kullanıcıları Mastodon, Bluesky, T2 ve diğerleri gibi alternatif platformlara akın etti. Ancak şimdiye kadar hiçbiri Twitter ölçeğine yakın bir başarı elde edemedi. 

AVRUPA'DA KULLANIMA SUNULMADI

Threads şu anda Türkiye dahil olmak üzere 100’den fazla ülkede kullanıma sunuldu ancak Avrupa Birliği’nde yayınlanmadı. Çünkü Avrupa Birliği’nde kullanıcı verilerine dair katı düzenlemeler bulunuyor ve Meta şirketi henüz bu gerekleri karşılayamadıkları için uygulamayı AB ülkelerinde erişime açmadı. 

Instagram'ın alt uygulaması olarak görülebilen Threads’in topladığı veri miktarı ve türleri de eleştiriliyor.

Öte yandan Meta, henüz uygulamanın başlangıç seviyesinde olduğunu yeni özelliklerin ilerleyen zamanlarda geleceğini açıkladı.

Bu arada, Twitter’a alternatif olarak Bluesky ve Mastodon gibi bazı platformlar da bulunuyor. Örneğin, Mastodon Twitter alternatifi olarak gösterilen ilk platformlardan biriydi. Bluesky ise Twitter'ın kurucu ortaklarından Jack Dorsey tarafından kurulmasıyla ön plana çıkıyor. Bununla birlikte, Threads’in en büyük avantajı dünyanın en büyük sosyal medya ağlarından Instagram ile bağlantılı olması. 

MASTODON'A DA MEYDAN OKUYOR

Threads ile Meta, yalnızca Twitter'a değil, Mastodon gibi artan Twitter alternatiflerine de meydan okuyor. Şirket, Threads'i Mastodon'a ve 'Fediverse' olarak anılan diğer merkezi olmayan hizmetlere güç sağlayan açık kaynak protokolü ActivityPub ile uyumlu hale getirmeyi planlıyor.

Şirket, "Planımız, size Threads'i kullanmayı bırakma ve içeriğinizi başka bir hizmete aktarma seçeneği sunmak için ActivityPub ile çalışmak. Vizyonumuz, uyumlu uygulamaları kullanan kişilerin, bir Threads hesabına sahip olmadan Threads'teki kişileri takip edip onlarla etkileşime geçebilmesi ve çeşitli ve birbirine bağlı ağların yeni bir çağını başlatmak." diyor. 

Bu, Mastodon'dan ve ActivityPub'ı destekleyen diğer hizmetlerden kullanıcıların, Threads'taki herkese açık gönderileri takip edebilecekleri ve bunlarla etkileşim kurabilecekleri anlamına geliyor. 

Şimdilik, Meta'nın ActivityPub'ı Threads'e tamamen entegre etmesinin ne kadar süreceği belli değil.

Kaynak: BBC, The Verge

Derleyen: Hilal Bardakcı / Türkiye Gazetesi

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...