Telefondaki ahizeyi kaldırdı

Düzenleyen:
Telefondaki ahizeyi kaldırdı

TEKNOLOJİ Haberleri

Turkcell, Kuzey Kıbrıs’taki dijital markası lifecell ile dünyada ilk defa ses ve SMS’i dataya taşıdı. Uygulama ile kullanıcılar bundan böyle telefondan aramalarını yeşil renkli ikon yerine Turkcell’in mavi renkli anlık mesajlaşma ve konuşma uygulaması BiP’le yapacak

Ömer Temür GİRNE - Akıllı telefonlarda sim kart üzerinden yapılan aramalar tarihe karışıyor. Bunun ilk adımı da Tukcell’den geldi. Kuzey Kıbrıs Turkcell’in dijital markası olarak konumlanan lifecell ile dünyada ilk defa ses ve SMS dataya taşındı. 18 Kasım tarihinde Kıbrıs’ta hizmete sunulan data servisi ile kullanıcılar telefon aramalarını Turkcell’in anlık mesajlaşma ve konuşma uygulaması BiP üzerinden gerçekleştirebilecek. lifecell ile bir anlamda test çalışması yapılan uygulama, 9 ülkede 65 milyon kullanıcıya hizmet veren Turkcell’in 100 milyon aboneli bölgesel oyuncu olma vizyonuna da büyük katkı sağlayacak.  lifecell’in telekom lisansına sahip dünyanın ilk data bazlı operatörü olduğunu belirten Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu “lifecell aboneleri sadece mobil internet paketleri ile tüm iletişim ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Lifecell ile telefonda aramanın rengi yeşilden maviye dönüyor. Telefon ikonunun yerini de mavi renkli BİP alıyor. Aboneler BiP üzerinden anlık mesajlaşacak, görüntülü konuşacak. Karşı taraf BiP kullanmasa bile sorun yaşamayacak. Çünkü BİP üzerinden hem sabit numaraları hem de GSM numaralarını arayabilecek. Bu uygulama sayesinde akıllı olmayan telefonlar bile BiP üzerinden aranabilir hâle geldi. Ayrıca lifecell’liler data paketi ile fizy’den müzik dinleyecek, Turkcell TV+’dan istedikleri TV kanalı ve filmi istedikleri yerde izleyebilecek. lifebox ile fotoğraf, videolar ve tüm dosyalarını bulutta depolayabilecek”  dedi. lifecell’i Belarus ve Ukrayna’da da aynı şekilde konumlandırmayı hedeflediklerini dile getiren Terzioğlu, uygulamayı gelecek yıldan itibaren Türkiye’de de devreye alacaklarını bildirdi.
Telekomünikasyon şirketlerinin geleceğinin data ile olacağını anlatan Terzioğlu “Yaptığımız yatırımları yüzde 95’i datayla ilgili. İşlenmiş data daha da ön plana çıkacak. Turkcell’in 3. çeyrek sonuçlarına da baktığımızda büyümenin ana lokomotifinin data olduğunu açıkça görüyoruz. Sadece mobil data gelirimiz geçen yılın aynı dönemine göre 4.5G’nin de etkisiyle yüzde 97 artarak 1 milyar 430 milyon TL’ye çıktı. Bu bile sektördeki değişimin ne denli hızlı olduğunu ortaya koyuyor” diye konuştu. 4.5G abonelerinin sayısının hızla artarak 20 milyonu aştığını da vurgulayan Terzioğlu şöyle devam etti; “Turkcell’in toplam internet trafiğinin yüzde 25’i 4.5G şebekemizden sağlanıyor. Şebekemizdeki kişi başına data kullanımı da ortalama yüzde 59 artışla 2.6 GB’ye çıktı. Mobil internet ve uygulamaların kullanımı hızla artıyor. Geliştirdiğimiz küresel uygulamalarımıza olan talep de bunu açıkça ortaya koyuyor.” Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü İsmet Yazıcı ise bir hafta önce hayata geçirdikleri lifecell’in bir hafta gibi kısa bir zaman içerisinde bin aboneye ulaştığını kaydetti.

“4.5G ihale bedeli TL’ye sabitlenirse bunu alkışlarız”
Kurdaki artışların kendileri için risk oluşturmadığını ifade eden Terzioğlu şunları söyledi: 650 milyon dolarlık yabancı para pozisyonumuz var. Kontrol edilebilir düzeyde. Kur dalgası hedeflerimiz etkilemeyecek. Terzioğlu, 4.5G ihalesinin avro üzerinden yapıldığının hatırlatılması üzerine ise “Eğer ihale bedeli TL’ye sabitlenirse doğru bir hareket olur. Biz de bunu alkışlarız” diye konuştu.


Turkcell kredi kartı mı çıkaracak?
Kaan Terzioğlu, Turkcell Finansman ve Paycell ile finansal piyasalarda faaliyet gösterdiklerini belirterek, Turkcell olarak Visa ve Mastercard’ın dışında ödeme kartı alanında da hizmet verebilecekleri sinyalini verdi. Terzioğlu bununla ilgili çalışmaları yakın gelecekte açıklayacaklarını bildirdi.


ABD’li yazılım devi Oracle bulut hizmetlerini Gebze’ye taşıyor
Kaan Terzioğlu dünyanın en büyük yazılım devlerinden ABD’li Oracle’ın bulut hizmetlerini Turkcell’in Gebze’deki data merkezine taşıyacağını belirterek “Gebze’deki data merkezi 100 milyon dolarlık bir yatırım. 17 bin metrekare alandan 27 bin metrekare alana ulaştık. Dünyadaki en gelişmiş merkezlerden birisi. Hatta geçen gün Oracle’dan bir heyet merkezimizi ziyarete geldi.  Bulut hizmetlerini bizim data merkezimize taşıyacaklar” dedi.

 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...