Teknoloji devi Meta terör içeriklerini tek tıkla kaldıracak algoritma kurdu

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Teknoloji devi Meta terör içeriklerini tek tıkla kaldıracak algoritma kurdu

TEKNOLOJİ Haberleri

Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın çatı şirketi Meta, terör içeriklerini tespit edebilmeleri için yeni bir algoritma kurduğunu ve ücretsiz aracın tüm şirketlere sunulduğunu duyurdu.

Meta, geçtiğimiz yıl küresel emniyet ve güvenliğe 5 milyar dolar harcadığını ve terörle mücadele çalışmaları için yüzlerce kişiyi istihdam ettiğini açıkladı. Her şirket bu tür kaynaklara sahip değildir ancak Meta, çocuk istismarı, terör propagandası ve diğer kötü amaçlı içerik türleriyle mücadeleye yardımcı olabilecek yeni bir açık kaynaklı aracı ücretsiz olarak paylaştı.

Araç, Hasher-Matcher-Actioner (HMA) olarak adlandırılıyor ve şirketin yine üç yıl önce piyasaya sürdüğü önceki görüntü ve video eşleştirme yazılımını temel alıyor. HMA, kuralları ve yasaları ihlal eden resim ve videoları etiketleyen kullanıcılarının yardımıyla web sitelerini hoş olmayan içerikten uzak tutabilir. Sistem, bir veritabanına kaydedilen her içerik parçası için bir 'hash' veya benzersiz bir parmak izi oluşturacak.

SOSYAL MEDYA AĞLARINDA KULLANILACAK

Şirketler aracı kendi veritabanlarını oluşturmak ve çalıştırmak için kullanabilirler ancak her şeyi kapsadıklarından emin olmak için mevcut hash veritabanlarını da kullanabilirler. Bu, rahatsız edici görüntüleri veya videoları kendilerinin kaydetmeleri gerekmediği ve kurallarını ihlal etme potansiyeline sahip gönderileri bulmak için kullandıkları veritabanları aracılığıyla tüm içeriklerini çalıştırabilecekleri anlamına geliyor. 

Meta, önümüzdeki ay Küresel İnternet Forumu Terörle Mücadele (GIFCT) yönetim kurulu başkanlığını üstlenmeden kısa bir süre önce aracı paylaştı. Bu, 2017'de çevrim içi aşırıcılıkla mücadele etmek için Twitter, YouTube ve Microsoft ile oluşturduğu bir gruptur.

GIFCT, şirketlerin HMA ile birlikte kullanabilecekleri bir veri tabanı çalıştırıyor. Meta bu konuda, "Hash paylaşım veri tabanına ne kadar çok şirket katılırsa, veri tabanı o kadar iyi ve kapsamlı olur ve hepimiz terörist içerikleri internetten uzak tutmakta o kadar iyi oluruz" diyor ve ekliyor: "Birçok şirket, yüksek hacimlerdeki ihlal edici içeriği bulup denetlemek için şirket içi teknoloji yeteneklerine sahip değildir, bu nedenle HMA potansiyel olarak değerli bir araçtır."

(Engadget)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...