TCG Anadolu rotayı dünya ligine kırdı: İşte Türk savunma sanayisinde tarihe geçen anlar

Editör:
- Güncelleme:
TCG Anadolu rotayı dünya ligine kırdı: İşte Türk savunma sanayisinde tarihe geçen anlar
TEKNOLOJİ Haberleri

Türk savunma sanayisinin gururu TCG Anadolu Gemisi, donanmanın envanterine girdi. Ayrıca yapılan törende dikkatlerden kaçmayan çok önemli bir şey de vardı. İşte tarihe geçen anlar...

Yerli ve milli imkanlarla üretilen Türkiye’nin en büyük ve ilk askeri amfibi hücum gemisi, dünyanın ise ilk SİHA gemisi... Caydırıcılığın ve hakimiyetin simgesi, donanmanın amiral gemisi… Türk donanmasının “Sancak gemisi” TCG Anadolu bugün itibariyle artık Türk deniz kuvvetleri komutanlığının envanterine girdi.

Ayrıca yapılan törende dikkatlerden kaçmayan çok önemli bir şey de vardı. Hürjet, tüm heybetiyle TCG Anadolu’ya konuşlanmış bir şekilde adeta “ben de buradayım” diyordu.

Anadolu’nun teslim töreni adeta dosta güven, düşmana korku salacak türden oldu. Bayraktar TB3 ve KIZILELMA, TCG'ye iniş yaptı. Bu tarihi an, Türk tarihine hiç silinmeyecek üzere kazındı.

TCG Anadolu rotayı dünya ligine kırdı: İşte Türk savunma sanayisinde tarihe geçen anlar

TCG ANADOLU DONANMAYA TESLİM EDİLDİ

Anadolu, 4 Mart cumartesi günü Deniz Kuvvetleri'ne teslim edilmişti. O günden itibaren kara ve deniz araçlarının peş peşe konuşlanabileceği Anadolu’ya deniz piyadeleri çıkarma yapmaya başladı ve artık 7 yıllık hummalı çalışmaların ardından herkesin heyecanla beklediği, tüm dünyanın hayranlıkla izlediği, yerli imkanlarla üretilen dünyanın ilk SİHA gemisi TCG Anadolu envantere dahil oldu.

Anadolu’nun boyutunu şöyle anlatacak olursak; 58 metre yüksekliğe, 231 metre uzunluğa sahip. 20 katlı bir apartmanın boyuna eş. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden sadece 6 metre kısa ve 2 futbol sahasının uzunluğundan daha geniş.

TCG Anadolu Gemisi'nin özelliklerine gelecek olursak, 100’den fazla silahlı insansız hava aracı görev alabilecek. Hem Cumhuriyet tarihinin en önemli savunma sanayi projesi, hem de en büyüklerinden biri…

DÜNYADA SADECE ALTI ÜLKEDE VAR

Türkiye’nin savunmasında havada Bayraktar Anka SİHA, KIZILELMA, Milli Muharip Uçak neyse, denizde de Anadolu o. Dünyada sadece 6 ülke kendi uçak gemisini üretebiliyor. ABD, Rusya, Fransa, Çin, İngiltere, ve artık Türkiye de bu listenin içinde

Peki, Türkiye TCG Anadolu projesine neden başladı? Şöyle ki, Türkiye’nin bu projeye başlarken amacı 5. nesil savaş uçağı F35’lerin iniş kalkış yapacağı bir uçak gemisine sahip olmaktı. F 35 B modelinin kullanılması planlanıyordu. Ancak Türkiye, Rusya’dan aldığı s-400’ler nedeniyle ABD tarafından projeden çıkartıldı.

TCG Anadolu içinse rota yeniden oluşturuldu ve daha sonra Anadolu'nun bir İHA gemisine dönüştürülmesine karar verildi. Tuzladaki Sedef tersanesinde üretilen Anadolu, 7 yılda 650 milyon dolar maliyetle tamamlandı. Yapımına 2018 yılında başlanan TCG Anadolu geçtiğimiz yıl suya indirildi.

TCG Anadolu rotayı dünya ligine kırdı: İşte Türk savunma sanayisinde tarihe geçen anlar

Anadolu kendi sınıfında bir ilk olduğu için, kabiliyetleri de kendine özel. Dolu yakıt tankları ile hiç ikmal yapmadan 9 bin deniz mili menzile sahip. Yani Türkiye’den ABD ye hiçbir limana uğramadan gidebiliyor. Bu da yaklaşık 1 aylık bir süreye tekabül ediyor…

Tam yükte 28 bin tona kadar ağırlığa ulaşabiliyor. Geminin güvertesi SİHA ve helikopterlerin iniş kalkış yapabileceği şekilde dizayn edildi. Ayrıca gemiye iniş yapan hava araçları için yakıt istasyonu da bulunuyor ve aynı anda 6 araca yakıt ikmali yapılabiliyor. 20 den fazla hava aracı aynı anda konuşlanabiliyor…

12 kattan oluşan Anadolu’da 3 ana güverte bulunuyor. Ağır araç güvertesi, hafif araç güvertesi ve uçuş güvertesi… 70 metre uzunluğunda, 17 metre genişliğinde amfibik havuza sahip. Bu havuz özellikle çıkartma görevleri için son derece önemli. Yani gemi içinde gemi taşıma kapasitesi bulunuyor. Havuz, 4 çıkartma gemisi taşıyabiliyor.

SİHA'LAR, FÜZELER...

Geminin savaş harekat merkezi ise stratejik bir tercihi yansıtıyor. Savaş durumunda bu merkezde 150 personel harekatı yönetecek. Bu nokta TCG Anadolu’nun donanmanın amiral gemisi olarak görev yapabilmesine imkan sağlayacak. Peki bu ne anlama geliyor? SİHA’LAR ve füzelerle donatılmış, çıkarma gemilerini taşıyabilen, bulunduğu bölgeyi hem havadan hem denizden kartal gözü gibi tarayabilen; Havelsan ve aselan tarafından tamamen yerli teknoloji ve yazılımlarla donatılmış harekat merkeziyle savaşta donanmanın sevk idare edildiği bir gemiden bahsediyoruz.

Üstelik denizaltıların, jetlerin ve fıkrayeynlerin eşlik ettiği bir savaş makinesi… Tepeden tırnağa kadar da bu fonksiyona göre donatılmış durumda…700'den fazla personel odası ve 8 adet dinlenme salonu bulunuyor. Anadolu 1100 kompartıman dan oluşuyor. Geminin her bir noktası savunma sistemleriyle donatıldı.

BAYRAKTAR TB3 SİHA KONUŞLANDIRILACAK

Baykar ayrıca uçak gemilerini donatmak için Bayraktar TB3'ü geliştirdi. Türk ordusunun gücüne güç katacak TCG Anadolu gemisine TB2'lerin deniz versiyonu olan, katlanır kanatlı TB3 ve Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Kızılelma kullanılabilecek. Ayrıca sadece gündüz değil, gece de iniş kalkış yapılabilecek.

Tabi TCG Anadolu sadece askeri görevler için üretilmedi. Başka rolleri daha var. Doğal afetlere yardım götürme, sivillerin kriz bölgelerinden tahliyesi, insani yardım ve koruma sağlamak görevleri arasında olacak. TCG Anadolu böylelikle barışta da türkiye’nin Soft Powerı olacak.

Dünya’nın ilk siha gemisi TCG Anadolu ile, Akdeniz ve Ege’de kartlar yeniden dağıtacak. 7 yıllık hummalı çalışmalar bugün itibariyle meyvesini verdi diyebiliriz. Dünyanın ilk SİHA gemisi, Türkiye’nin büyük gururu TCG Anadolu ülkemize hayırlı olsun.

(Haber Merkezi)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...