'Starlink for Gaza' ne demek? Elon Musk'a Gazze çağrısı sosyal medyada gündem oldu

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
'Starlink for Gaza' ne demek? Elon Musk'a Gazze çağrısı sosyal medyada gündem oldu

TEKNOLOJİ Haberleri  / Türkiye Gazetesi

'Starlink for Gaza' ifadesi ve etiketi sosyal medya ağı X'te (Twitter) gündem oldu. İsrail'in Gazze'ye düzenlediği son saldırılar neticesinde bölgenin dünyayla bağlantısı tamamen kesildi. Sosyal medya kullanıcıları çareyi Starlink hizmetinin başlatılmasında buldu. On binlerce sosyal medya kullanıcısı, Elon Musk'a yönelik paylaşımlarında 'StarlinkforGaza' etiketini kullandı ve Musk'a Starlink uydularını Gazze'ye yönlendirmesi için çağrıda bulundu. Peki, 'Starlink for Gaza' ne anlama geliyor? Starlink ne işe yarıyor?

Starlink uydu interneti hizmeti, sosyal medyada gündem oldu. On binlerce kişi, sosyal medya ağlarında yaptıkları paylaşımlarla Starlink uydularının Gazze halkına internet sağlaması için Elon Musk'a çağrı yaptı. Sosyal medya ağı X'te kullanıcılar, '#StarlinkforGaza' etiketini kullanarak Musk'ın acilen Starlink uydularını Gazze Şeridi'ne yollamasını talep etti. Peki, Starlink nedir, ne işe yarar? 

Milyarder iş insanı Elon Musk tarafından kurulan SpaceX isimli havacılık ve uzay şirketinin geliştirdiği Starlink projesi, abonelerine geniş bant, hızlı uydu interneti sunar. Dünyanın birçok noktasında erişime açılan bu uydular sayesinde özellikle internet hizmetine erişmekte güçlük çeken, kırsal bölgelerde yaşayan kişiler iletişim sağlayabilmektedir.

Binlercesi uzaya gönderilen Starlink uyduları, alçak Dünya yörüngesinde dönmektedir. Starlink'in Türkiye'de hizmete başlaması için beklenen tarih ise 2024 olarak karşımıza çıkıyor.

'STARLINK FOR GAZA' NE DEMEK? 

Peki, sosyal medyada sıkça paylaşılan 'StarlinkforGaza' etiketi ne anlama geliyor? Öncelikle 'Gaza' kelimesinin anlamını açıklayalım. 'Gaza', Filistin'in Gazze Şeridi bölgesine verilen Arapça kökenli isimdir. Türkçe'de bu kelimenin karşılığı olarak 'Gazze'yi kullanmaktayız. Yani Gaza, bildiğimiz Gazze.

Starlink'in ne olduğunu ise açıklamıştık. 'Starlink for Gaza' ifadesinin anlamı ise 'Gazze için Starlink' demek. Sosyal medyada kullanıcılar bu ifadeyi, 'Gazze için Starlink internet hizmetinin başlatılması çağrısı' yapmak amacıyla kullanıyor. Çünkü İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılar nedeniyle bölgenin dünyayla iletişimi (internet ve elektrik hizmeti) tamamen kesilmiş durumda. 

STARLINK NE İŞE YARAR? 

SpaceX firmasına ait Starlink uyduları, dünya genelinde internet hizmetlerine erişimin kısıtlı olduğu her yerde iletişimi sağlayabilmekte yardımcı olabilir. Starlink internet hizmetinin bir ülkede ya da bölgede kullanılabilmesi için öncelikle, alçak Dünya yörüngesindeki uyduların o bölgeye yönlendirilmesi gerekiyor. Ancak bu yeterli değil. 

Starlink'in kullanılabilmesi için çanak antene benzeyen 'terminal' adı verilen sistemin kurulumunun yapılması gerekiyor. Bu terminaller ise yalnızca abonelik hizmeti başlatan kişilere ücreti karşılığında veriliyor. 

Aboneler, uydu vericileri ve alıcıları aracılığıyla bu sisteme bağlanarak internet hizmetinden faydalanabiliyor. Starlink, yüksek frekansta çalışıyor ve daha hızlı veri transfer hızı sunuyor. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...