Spotify 'şarkı sözleri' özelliğini ücretli yaptı

Düzenleyen: / Kaynak: Engadget, TechCrunch
- Güncelleme:
Spotify 'şarkı sözleri' özelliğini ücretli yaptı

TEKNOLOJİ Haberleri  / Engadget, TechCrunch

Spotify, Premium paketinin kapsamını genişletiyor. Son birkaç gün içinde, ücretsiz sürümü kullanan bazı kullanıcılar artık uygulama içi şarkı sözlerine erişemediklerini fark etti.

Spotify'ın kullanıcı tabanı her zamankinden daha hızlı büyüyor ancak ücretli abone sayısındaki artış, ücretsiz sürümü kullanan dinleyicilere ayak uyduramıyor. Bu yüzden şirket, şarkı sözlerinin müzikle eş zamanlı akışta gösterildiği özelliğini, 'ödeme duvarının arkasına' itti. 

Müzik akış uygulaması, ödeme yapmayan bazı kullanıcılar için şarkı sözlerini göstermemeye başladı. Ayrıca uygulamada, ücret ödemeyen kullanıcılara şu şekilde bir bilgilendirme yapıldı: "Spotify Premium'da şarkı sözlerinin keyfini çıkarın."

Spotify Halkla İlişkiler yöneticisi CJ Stanley, teknoloji sitesi The Verge'e bu değişikliğin "sadece bir test" olduğunu söyledi. Stanley, TechCrunch haber sitesine gönderdiği bir e-postada ise şirketin "şu anda bunu birkaç bölgede sınırlı sayıda kullanıcıyla test ettiğini" belirtti.

SPOTIFY DAHA FAZLA GELİR ELDE ETMEK İSTİYOR

Bununla birlikte, müzik akış uygulaması testin nedenine ilişkin bir bilgilendirme yapmadı. Ancak aslında bunun nedeni sır değil. Firma, ücretsiz ve reklamlı sürümün müzik endüstrisinin geleceği olduğunu iddia etse de son büyük güncelleme 2018 yılında gerçekleşti.

Spotify, en son kâr raporunda yatırımcılara, reklam destekli sürümünün aylık kullanıcı sayısının geçen yıla göre yüzde 34 artarak 343 milyon kullanıcıya ulaştığını bildirdi. Buna karşılık, ücret ödeyen abone sayısı da aynı dönemde arttı ama daha düşük bir oranla, yüzde 17 artışla 220 milyon kullanıcıya ulaştı. 

Bu hâlâ bir büyümenin olduğunu ortaya koysa da Spotify kârlı değil ve baş rakibi Apple dünyanın en değerli şirketi. Spotify, Apple Music'ten daha popüler olmayı sürdürüyor ancak şirketin daha fazla ücretsiz kullanıcısını ödeme yapmaya ikna etmesi gerektiği açık.

REKLAM GELİRİ YETERLİ DEĞİL

Spotify, 2023'ün ikinci çeyreğinde 2,7 milyar Euro'dan fazla Premium (ücretli abone) geliri ve aynı dönemde yalnızca 404 milyon Euro'luk reklam destekli gelir elde etti. 

Öte yandan, Spotify'ın şarkı sözlerini ücretli abonelik sistemine dahil etmeye çalışması, firmanın son yıllarda oldukça fazla para akıttığı podcast bölümündeki çalışanları işten çıkardığı bir dönemde gerçekleşti.

Spotify'ın şarkı sözlerini Premium özellik haline getirme girişimi, şirketin kullanıcıların abonelik için ödeme yapmasını sağlamanın yollarını aradığını gösteriyor.

Uygulama içi şarkı sözlerini firma, 2019'da test etmeye başladı ve 2021'de resmi olarak kullanıma sundu.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Engadget, TechCrunch
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...