Sohbetin akıllı ve keyifli hâli

Düzenleyen:
Sohbetin  akıllı ve keyifli hâli
TEKNOLOJİ Haberleri

Mesajlaşma programı ile entegre şekilde çalışan chatbot’lar bir yandan sohbet ederken diğer yandan alışverişten para transferine kadar birçok işlemi yapmaya imkân tanıyor

ÖMER TEMUR

Yapay zekâ ile akıllanan sohbet uygulamaları firmaların yeni gözde alanı oldu. Facebook Messenger ve WhatsApp ile entegre şekilde çalışan chatbot yazılımlarıyla firmalar satışını artırırken mobil kullanıcılar da hava durumundan gazete haberlerine kadar istediği bilgiye anında ulaşıyor. 
Şöyle bir düşünün; chat yapıyorsunuz ve o sırada canınız elma çekiyor. ‘Elma satın almak istiyorum’ diye yazdığınızda karşınıza market lokasyonu ve ödeme bilgileri çıkıyor.  Ya da bir öğrencinin babasıyla Messenger üzerinden sohbet ederken ‘Baba bana para gönderir misin?’ diye yazdığını düşünün. Mesajı okuyan baba, chat programının üzerinden hemen kızına para gönderebiliyor. Kısacası chatbot uygulaması sizin ne istediğinizi anlıyor ve yazılı olarak istenen bütün görevleri kısa bir sürede yerine getiriyor. Chatbot’lar sadece yazılı olarak değil çağrı merkezlerinde sesli olarak da hizmet veriyor. Bu dönüşüme kayıtsız kalmayan firmalar da pazardan pay kapma yarışına girdi. Washington Post, WaPo Bot olarak adlandırılan chatbot’uyla haberleri dağıtmaya hazırlanırken, online alışveriş sitesi Spring’in ‘bot’u ile yazışarak, aradığınız ürünü bulabiliyorsunuz. Ya da 1-800-Flowers ile yazışarak, çiçek sipariş edilebiliyor. Yine Hewlett Packard’ın (HP) Messenger bot’u ile tüketiciler, anlık mesajlaşma uygulaması üzerinden yazışarak fotoğraf ve diğer belgelerinin baskı siparişlerini verebiliyor. Öyle ki bazı chatbot’lar avukatlık yapmaya bile başladı. DoNotPay isimli yapay zekâlı chatbot, trafik cezalarına nasıl itiraz edileceği konusunda bilgi veriyor ve bunu sizinle yazışarak yapıyor.
Türkiye’den birçok firma da chatbot uygulamalarıyla müşterilerine hizmet vermeye başladı. Sinemia, sinemaseverler için âdeta bir ‘dijital asistan’ görevi görmesini beklediği Messenger Bot’unu yayınladı. Sinemia Bot ile etrafınızdaki sinema salonlarını görebilir, bütün film ve seans bilgilerini listeleyebilir, platformdaki sinema haberlerine göz atabilir veya yapay zekânın yeterli olmadığını düşündüğünüz anda da Premium Canlı Destek ile konuşabilirsiniz. Hızlı alışveriş uygulaması Getir ise Masterpass iş birliği ile Facebook Messenger chatbot’unu yayınladı. Kullanıcıların ‘Getir’ siparişlerini Messenger üzerinden hızlıca verebiliyor. Yapı Kredi ‘Bankacı Klavye’ uygulamasıyla WhatsApp üzerinden para transferi yapmaya imkân tanırken Turkcell Global Bilgi tamamen kendi kaynakları ile geliştirdiği yeni nesil satış etkileşim platformu RobotSale ile yüzde 44’lük bir başarı yakaladı. Özellikle perakende sektöründe müşteri ve kullanıcı alışkanlıklarını analiz eden RobotSale doğru tekliflerde bulunarak tanıtım ve ikna yoluyla satışı gerçekleştiriyor.

Dolandırıcılık için de kullanılıyor

Chatbot’ların kullanımının artması dolandırıcıların iştahını kabartıyor. Uzak Doğu kökenli chatbot piyasalarında dolandırıcılık, spam ve hile amaçlı kullanılan yüzlerce chatbot yazılımı satılıyor. Güzel bir kızla yazıştığını sanan, ünlü markanın müşteri temsilcisi ile konuştuğunu sanan birçok kişi yüklü miktarlarda para kaptırabiliyorlar.

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...