Ticaret ve turizm zarar görmesin

Düzenleyen:
Ticaret ve turizm zarar görmesin
Ekonomi Haberleri

Türkiye’nin Hollanda’ya ihracatı 3,5 milyar dolar. Hollanda, ülkemizdeki en büyük doğrudan yabancı yatırımcı. Her yıl 1 milyon civarında turist geliyor. İş dünyası ve STK’lar, gerilimin ekonomiye yansıtılmadan çözülmesini istiyor.

Hollanda ile yaşanan kriz, ekonomi cephesinden de takip ediliyor. İki ülke arasındaki bütün ilişkilerin askıya alınması halinde, ticaretin de bundan etkilenme riski bulunuyor. Ancak iki ülke arasındaki ticaret hacmi, 2016 sonu itibarıyla sadece 6,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre; Türkiye Hollanda’ya yaklaşık 3,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, yapılan ithalat 3 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Türkiye ile Hollanda arasındaki ticaret hacmi, son yıllarda genel olarak artış trendinde bulunuyor. 2002 yılında yaklaşık 2,4 milyar dolar iken, 2011 yılında 3 katına çıkarak rekor kırdı ve 7,2 milyar dolara kadar yükseldi. Son yıllara bakıldığında, 2013’te Türkiye Hollanda’ya karşı 177 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verdi. 2014’te Türkiye dış ticaret açığı verirken, 2015 ve 2016’da yeniden artıya geçmeyi başardı. Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin Hollanda’ya ihracatı, ithalatını 575 milyon dolar geçti ve şimdiye kadarki en yüksek seviyesine ulaştı. Türkiye’den yapılan ihracatta otomotiv ve tekstil ürünleri başı çekerken, ithalat demir çelik ve kimyevi ürünler üst sıralarda bulunuyor.
İKİ TARAFIN YARARINA
İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu “Hollanda makamlarının Dışişleri Bakanımıza toplantı yapma izni vermemesi ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımızın ülkeye girişini engellemesi, ikili ilişkilerimizde kara bir leke oluşturmuştur. İki ülke arasındaki ilişkiler, ilk elçinin Osmanlı’ya gönderildiği 1612 yılına kadar gitmektedir. Hollanda’da yaklaşık 400 bin Türk nüfus bulunmaktadır. Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı sermaye içinde, Hollandalı firmaların payı yüzde 15,8 ile ilk sırada gelmektedir. İlişkilerin en yakın zamanda düzeltilmesi, iki tarafın da yararına olacaktır” diye konuştu.

22 MİLYAR DOLARLIK YATIRIMCI

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, Hollanda’da 23 bin Türk girişimci bulunuyor. Türk şirketlerinin cirosu, 10 milyar doları bulmuş durumda... Hollanda’nın ise Türkiye’de, 2 bin 711 şirket aracılığıyla yaptığı 22 milyar dolarlık yatırımı var. Onlarca yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren Philips, Unilever, Shell ve ABN Amro gibi firmalar da bunlar arasında bulunuyor. Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), “Bu şirketler, Türkiye ve Hollanda ekonomisi için katma değer üretmekte, istihdam sağlamakta, ihracat yapmakta... Problemlerin sağduyu ile çözülmesini temenni ediyoruz” açıklamasında bulundu.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...