Sağlığımız karaborsada

Düzenleyen:
Sağlığımız karaborsada

TEKNOLOJİ Haberleri

Dijital dünya, hayatımızın her alanını kontrol etmeye başlıyor

Dijital dünya, hayatımızın her alanını kontrol etmeye başlıyor. Sağlık sektörünü de ele geçiren teknoloji, uzaktan kontrol sağlayan akıllı medikal cihazlarla hayat kurtarıyor. Ancak yeni teknolojiyle üretilmiş cihazlar siber risklere kapı aralıyor. Kalp piline uzaktan erişilmesi, insülin pompasının uzaktan kontrol edilerek dozajının yeniden ayarlanması insan hayatı için büyük tehlike oluştururken, ele geçirilen bilgiler karaborsada satışa sunuluyor. Bu şekilde çalınan bilgilerin kredi kartı bilgilerinden daha değerli olduğunu belirten KPMG Türkiye BT Danışmanlığı Lideri Tanıl Durkaya “Yaptığımız araştırmalara göre yeni teknolojiyle üretilmiş ağa bağlı medikal cihazlar siber risklere daha fazla kapı aralıyor. Sağlık kuruluşları yüzde 32’si medikal cihaz güvenliğinin kendileri için bir numaralı güvenlik problemi olduğunu ifade ediyor. Çünkü kötü amaçlı yazılım sebebiyle hastalanmış bir medikal cihaz, tüm hastane faaliyetlerinin durmasına, kişisel sağlık verilerinin sızmasına, teknolojik güvenlik açığı oluşmasına ve hastaların zarar görmesine neden olabiliyor. Sağlık kuruluşlarının yüzde 81’i geçen iki yıl içinde bir siber saldırıya uğramış. Çünkü sağlık bilgileri, kredi kartı bilgilerinden 10 kat daha değerli. Ele geçirilen bilgiler karaborsada satılıyor. Ayrıca siber saldırganlar kötü amaçlı yazılımla ele geçirdikleri bilgiler için fidye istiyor” dedi.
Sağlık sektöründe siber tehditle mücadele için kuruluşların acilen harekete geçmesi gerektiğini kaydeden Durkaya “Siber saldırılara doğru karşılık verebilmek için kuruluşların risk belirleme, azaltma ve ortadan kaldırma konusunda programlı bir yaklaşım belirlemesi gerekiyor. Siber risklerin ve ilgili tehditlerin belirlenmesi, hasta güvenliğinde sürekliliğin sağlanması için cihaz üreticilerinden sağlık hizmeti sunucularına kadar tüm taraflar iş birliği hâlinde olmalı” diye konuştu.

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...