Verdiği cevaplar Çin'i kızdırdı: Popüler sohbet robotu ChatGPT'yi yasaklayan ilk ülke oldu

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Verdiği cevaplar Çin'i kızdırdı: Popüler sohbet robotu ChatGPT'yi yasaklayan ilk ülke oldu
TEKNOLOJİ Haberleri

Çin, OpenAI isimli yapay zeka şirketi tarafından geliştirilen sohbet robotu ChatGPT’yi engelledi. Çin yönetiminin böyle bir karar almasının nedeni olarak ise Amerikan şirketinin sohbet robotunu propaganda yaymak için kullanabileceği gösterildi. 

Çin hükümeti, ülke çapındaki büyük teknoloji şirketlerine, özellikle sosyal medya firmalarına popüler sohbet robotu ChatGPT’yi halka sunmamaları emredildi. Nikkei Asia'nın haberine göre, teknoloji firmalarının platformları aracılığıyla ChatGPT veya bağlantılı hizmetler sunması yasaklandı.

Çin devlet medyasında yer alan haberlerde, ChatGPT’nin egemenliğe zarar verebilecek yanlış bilgiler yaydığı iddia edildi. ChatGPT’nin geliştiricisi Amerikan teknoloji firması OpenAI ve ChatGPT ayrıca bir diğer ABD merkezli teknoloji devi Microsoft’tan yatırım alıyor. 

‘İNSAN HAKLARI İHLALİ’ CEVABI ÇİN’İ KIZDIRDI

20 Şubat'ta China Daily gazetesinin ülkenin en büyük sosyal medya platformu Weibo'da konuyla ilgili bir gönderi paylaştığı ve gönderide, ChatGPT'nin ABD'ye ‘dezenformasyon ve kendi siyasi anlatılarını yaymasında’ yardımcı olacağı ileri sürüldü. 

Gazetenin yayımladığı bir videoda ise ChatGPT'ye Sincan Uygur Özerk Bölgesi'yle ilgili sorular sorulduğu görüldü. ChatGPT'nin Çinlilerin Uygur Müslüman azınlıklara karşı insan hakları ihlallerinde bulunduğuna yönelik haberlerden bahsetmesi üzerine videodaki sunucu, “ABD hükümetinin siyasi vurgularına uygun olarak mükemmel bir şekilde yazılmış bir cevap." dedi. 

Geçtiğimiz Kasım ayında piyasaya sürülen ve kısa sürede tüm dünyada popüler hale gelen ChatGPT isimli sohbet robotu, sorulara verdiği özgün ve kreatif cevaplarla biliniyor. Çin’in en büyük dijital ağı WeChat'teki üçüncü taraf uygulamalar aracılığıyla kısa süre önce erişime açılan sohbet robotunun, WeChat'in sahibi teknoloji devi Tencent'e uyarı gitmesi üzerine erişime kapatıldığı öğrenildi. 

Çin’in ChatGPT’yi yasaklayan ilk ülke olduğu aktarıldı. 

(Independent / DailyMail)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...