NASA yayınladı! TEMPO uzay aracı 'Dünya'nın kirini' ortaya çıkardı

Düzenleyen: / Kaynak: Engadget
- Güncelleme:
NASA yayınladı! TEMPO uzay aracı 'Dünya'nın kirini' ortaya çıkardı

TEKNOLOJİ Haberleri  / Engadget

NASA, TEMPO adı verilen uzay aracı tarafından elde edilen verileri yayınladı. Bu uzay aracının görevi, Dünya'nın kirlilik haritasını oluşturmak. Ajans, Ekim ayında tam olarak faaliyete geçmeden önce aracı test ediyor.

NASA, yeni uzay tabanlı aracı TEMPO'nun elde ettiği verilerden ilk haritayı yayınladı. Metropol bölgelerdeki daha yüksek kirlilik oranlarını ortaya çıkardığını öğrenmek sizi şaşırtmasa da bu araç, bilim insanlarının Kuzey Amerika hava kalitesini saatlik olarak daha iyi incelemelerine yardımcı olabilir.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) Yöneticisi Bill Nelson bugün bir basın bülteninde şunları yazdı: "Ülke çapındaki mahalleler ve topluluklar, TEMPO'nun oyunun kurallarını değiştiren verilerinden önümüzdeki on yıllar boyunca yararlanacak."

NASA yayınladı! TEMPO uzay aracı 'Dünya'nın kirini' ortaya çıkardı

Nisan ayında fırlatılan ve ekvatorun 22 bin mil üzerinde yörüngede dönen cihaz, bilim insanlarının kirleticilerin sağlık üzerindeki etkilerini 'mahalle ölçeğinde' daha iyi incelemelerine yardımcı olabilir. Saatlik ölçümler yaparak trafiğin yoğun olduğu saatlerde, orman yangınlarından kaynaklanan duman ve külün etkileri ve gübrenin tarım alanlarını nasıl etkilediği hakkında bilgi sağlayabilir.

Araç, Dünya yüzeyinden, atmosferden ve bulutlardan yansıyan güneş ışığını ölçüyor. NASA, "Atmosferdeki gazlar güneş ışığını emer ve ortaya çıkan spektrumlar daha sonra nitrojen dioksit de dahil olmak üzere havadaki çeşitli gazların konsantrasyonlarını belirlemek için kullanılır" diyerek aracın çalışma şeklini açıkladı. 

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELEDE KİLİT ÖNEME SAHİP

NASA, verilerini Çevre Koruma Ajansı (EPA) ve Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) dahil olmak üzere ortak kurumlarla paylaşacağı bilgisini verdi. Bu ayın başlarında ilk ölçümlerin alınmasından bu yana ekipler, Ekim ayında başlayacak düzenli saatlik operasyonlar öncesinde uydu sistemlerini kontrol etmekle meşguldü. 

NASA, verileri Biden yönetiminin iklim hedeflerine ulaşma arayışında bir nimet olarak görüyor. ABD'deki hava kirliliğini haritalandıran cihaz, beklendiği gibi yoğun nitrojen dioksit yoğunluğunu ve banliyö yayılımını ortaya koyuyor.

Uzay ajansı konuya ilişkin açıklamasında, "Üç bölgenin ayrıntılı görüntüleri, sabahları şehirlerde yüksek seviyelerde nitrojen dioksit olduğunu ve ana otoyollarda da artan nitrojen dioksit seviyelerini gösteriyor. Gün ilerledikçe sabah kirliliği genellikle dağılıyor. Öğleden sonra şehirler günün ikinci yoğun saatine girerken yeniden yükselecek." diyor. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Engadget
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...