Filistinliler karpuz emojisiyle direniyor: İşte nedeni...

Düzenleyen: / Kaynak: Haber7
- Güncelleme:
Filistinliler karpuz emojisiyle direniyor: İşte nedeni...
TEKNOLOJİ Haberleri  / Haber7

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarından binlerce Filistinli sivil hayatını kaybederken, ambargolar sadece fiziksel ihtiyaçlarla sınırlı değil. Sosyal medyanın uyguladığı ayrımcılığa da direnen Filistinliler, karpuz emojisini kullanmaya başladı.

Karpuz emojisi ve simgesi, Filistinliler için artık kimliklerini belirtmeye yarıyor. Sosyal medya kullanıcıları, platformların Gazze ile ilgili paylaşımlara sansür uyguladığını düşündüğü için, Filistin bayrağının kırmızı, yeşil ve siyah renkleriyle uyuşan 'karpuz'u kullanıyor.

Ateşkes çağrısı yapan TikTok videolarının başlıklarında emoji "Filistin" ve "Gazze" gibi kelimelerin yerini alıyor. Mikroblog sitesi X'te de (Twitter) kullanıcılar Filistin'i desteklediklerini belirtmek için karpuz emojisini kullanıyor. Peki, neden karpuz emojisi?

FİLİSTİNLİLER NEDEN KARPUZ EMOJİSİ KULLANIYOR?

İşgalci İsrail ordusu, 35 günü aşkın bir süredir Gazze'yi sivil, çocuk, kadın, yaşlı ayırt etmezsizin bombalıyor ve Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısının ardından başlayan İsrail bombardımanında şimdiye kadar 11 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Filistinliler karpuz emojisiyle direniyor: İşte nedeni...

Dünyanın dört bir yanından İsrail'e tepki ve kınama mesajları gelirken, sosyal medyada da kullanıcılar İsrail'e ateşkes çağrısında bulunuyor. Ayrıca kullanıcılar, Gazze'de giderek kötüleşen insani krizin boyutunu da gözler önüne seren paylaşımlar yapıyor. Ancak birçok içerik üreticisi, Gazze ve Filistin ile ilgili paylaşımlarının sosyal medya platformları tarafından engellenebileceğini, hesaplarının kısıtlanabileceğini düşünüyor. Bu yüzden de kullanıcılar, hashtag'ler (etiketler) yerine karpuz emojisini kullanmayı tercih ediyor.

Üstelik, bazı TikTok kullanıcıları ise, #freepalestine veya #fromtherivertothesea gibi etiketlerle paylaşım yaptıklarında hesaplarının kapatıldığını ileri sürdü. 

Karpuz emojisinin etiketi bir milyardan fazla görüntülendi. 

FİLİSTİN BAYRAĞININ KULLANILMASI YASAK MI? 

Haber7'nin haberine göre, karpuz sembolünün kullanılmasının Filistin bayrağının tamamen yasaklanmasından kaynaklandığına dair yaygın bir inanış olsa da aslında durum daha karışık. 1967 yılında İsrailli yetkililer, Filistinlilerin "siyasi olarak yorumlanabilecek" toplantılarını suç sayan bir askeri emir yayınladı.

Filistinliler karpuz emojisiyle direniyor: İşte nedeni...

Emrin parametreleri muğlak; Uluslararası Af Örgütü, emrin barışçıl olanlar da dahil olmak üzere tüm protestoları etkili bir şekilde yasakladığını bildiriyor. İsrail ordusundan izin alınmaksızın bayrakların asılması ve "siyasi anlam taşıyan" yayınların yayınlanması da emir kapsamında yasaklandı.

Buna karşılık, Filistinliler bayrak yerine ulusal renkleri kullanmaya başladı. İsrail ordusu ise, kırmızı, yeşil ve siyah imgeleri çalışmalarında kullanan sanatçıları hedef aldı.

Bununla birlikte, karpuzun o dönemde siyasi sanat eserlerinde yaygın olarak kullanılıp kullanılmadığı belli değil. Ancak bir sanatçı, 1980'de İsrail ordusunun Filistin bayrağının renklerini taşıdığı gerekçesiyle bir sergiyi kapattığını ileri sürdü. 

KARPUZ RESMİNE DE YASAK

National'ın 2021'de aktardığına göre, sergide yer alan sanatçılardan Issam Badr, iddiaya göre İsrailli bir subaya "Ya sadece bir karpuz resmi yapmak istersem?" diye sormuş, aldığı cevap ise yine de resme el koyulacağı yönünde olmuş.

Sergide yer alan Sliman Mansour, o an karpuzdan ilk bahsedenin asker olduğunu belirterek, Badr'a "Karpuz resmi yapsan bile el konulacak" dediğini anlattı.

KARPUZ TAŞIYAN FİLİSTİNLİLER TUTUKLANDI 

1993'e gelindiğinde işin boyutu biraz daha ilginç bir hal aldı. İsrail ve Filistin Kurtuluş Örgütü 1993 yılında Oslo Anlaşmalarını imzaladıktan sonra Filistinliler bayraklarla kutlama yaptı. New York Times'ın o tarihlerdeki bir haberine göre, Gazze'de bazı erkekler dilimlenmiş karpuz taşıdıkları için tutuklandı ancak gazete, olayın ayrıntısını doğrulayamadığı için gelişmeyi geri çekti. 

Filistinliler karpuz emojisiyle direniyor: İşte nedeni...

Karpuz simgesinin siyasi amaçlarla kullanımı 2000'lerin başındaki İkinci İntifada'dan sonra yaygınlaştı. Sanatçı Khaled Hourani "Karpuzun Hikayesi" adlı bir serigrafi serisi yaptı ve bu seri 2007 yılında Filistin kültürüyle ilgili bir sanat kitabında yayınlandı. Hourani, 2013'te ise "Filistin Bayrağının Renkleri" başlıklı izole bir baskı yayınladı ve bu da diğer Filistinli sanatçılara karpuz imgelerini çalışmalarına dahil etmeleri için ilham verdi.

Şimdi karpuz simgesi yeniden ve bu defa daha çok sosyal medya kullanıcıları tarafından yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Çünkü Ocak ayında İsrail güvenlik bakanı, Filistin bayrağını "terörizmle özdeşleştirmekle" eş tutarak polise, alenen asılan Filistin bayraklarını indirme talimatı verdi. 

Bu yüzden, karpuz sembolü Filistinlilerin işgale karşı direnişini olduğu kadar dijital sansüre karşı direnişi de temsil ediyor.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Haber7
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...